Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Călătorii / Atracţii turistice

    De vazut in Tinutul Buzaului

    Lacurile si ruinele castelului de pe platoul Medelic, judetul Buzau



    Lacul Mare. Este un lac de apa dulce cu adancimea maxima de 20 m. Medelic, judetul Buzau, Romania.


    Satul Medelic apartine de comuna Manzelesti, judetul Buzau, si este situat la 50 de km de orasul Buzau.

    Zona este cunoscuta pentru munti de sare, lacurile de apa dulce din varful acestora si mai ales pentru nenumaratele pesteri ce strabat acesti muntii.

    Ruinele castelului de pe Platoul Medelic

    Pe platoul Medelic inca se mai pot vedea ruinele fundatie palatului care ar fi urmat sa fie construit de Regina Elisabeta a Romaniei (perioada domniei 1869-1914). Moartea subita a arhitectului a facut ca regina sa schimbe amplasamentul castelului (viitorul castel Peles) in localitatea Podul Neagului, in Sinaia de astazi din judetul Prahova.

    Lacurile de pe Platoul Medelic

    Pe Platoul Medelic se afla doua lacuri:

    Lacul Mare, este un lac de apa dulce, cu o suprafata de 0,72 ha si cu o adancime maxima de 20 m. Vara, la mal apa lacului este mai calda dar la un metru de mal devin brusc foarte rece.

    Pe malul lacului se afla 25 de sculpturi din lemn apartinand unei tabere de sculptura, o pensiune si un camping.

    Lacul Castelului. Este mai mic, cu o suprafata de 0,38 ha, si se afla la baza dealului pe care ar fi urmat sa fie construit castelul regal.

    Cum ajung

    Platoul Medelic se afla la aproximativ 60 km de orasul Buzau.

    La Platoul Medelic se ajunge parcurgand drumul judetean DJ 203K, DN2-Maracineni - Sapoca - Valea Putului - Cernatesti - Beceni - Vintila Voda - Manzalesti.

    La aproximativ 1 km dupa Manzalesti, se face dreapta pe drumul DJ 204M, si apoi la stanga inca 1,5 km.

    Coordonate GPS

    45°29′49″ Nord
    26°37′22″ Est

    Ce se mai poate vedea in zona

    Vulcanii noroiosi de la Berca

    • Vulcanii noroiosi de la Arbanasi

    Manastirea Ciolanu

    Tabara de sculptura de la Magura

    Biserica din munte de la Alunis

    Muntii de sare si pesterile din zona Medelic, judetul Buzau.

    • Focurile vii de la Lopatari

    • Mina de petrol din zona Sarata Monteoru - unica in Europa, unde se exploata petrolul printr-un sistem de galerii.

    De retinut

    • Impresionat de frumusetea zonei, scriitorul Alexandru Vlahuta a scris capitolul Medelic in lucrarea [URL="https://www.tititudorancea.org.ro/z/alexandru_vlahuta_romania_pitoreasca.htm"]Romania pitoreasca.

    • In zona Platoului Medelic traiesc broasca testoasa de uscat (Testudo hernanni) si scorpionul (Euscorpius Carpathicus).

    Imagini ale lacurilor de pe platoul Medelic



    Lacul Castelului. Pe dealul din stanga ar fi urmat sa fie construit castelul regal. Medelic, judetul Buzau, Romania.



    Lacul Castelului. Medelic, judetul Buzau, Romania.



    Lacul Castelului si dealul impadurit cu ruinele fundatiei. Medelic, judetul Buzau, Romania.



    Sarea se gaseste la suprafata solului. Medelic, judetul Buzau, Romania.



    Lacul Mare. Medelic, judetul Buzau, Romania.

    CATALIN KISLINGER




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Vulcanii noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici (la 12 km de Berca) au fost descoperiti in 1867 cu ocazia unor prospectiuni petroliere. Se intind pe circa 30 ha si reprezinta un fenomen unic in Romania. In anul 1924, aceasta zona a fost declarata rezervatie naturala.
    Cele mai vizitate obiective turistice din Paris sunt Turnul Eiffel, Muzeul d'Orsay, Notre Dame, Sacre-Coeur, Arcul de Triumf, Centrul Pompidou, Muzeul Brancusi, Panteonul, Cartierul Latin, Gradina Luxembourg, Sorbona, Champs-Elysees, Podul Artelor, Muzeul Picasso, Muzeul Rodin, Musee de Cluny, cartierul Defence, Palatul Versailles, Gradinile Tuileries, Disneyland etc.
    Burggarten este un parc linistit, din centrul Vienei, foarte cautat de cei care doresc sa se rupa de tumultul orasului pentru cateva ore. Parcul se afla in spatele aripii Neue Burg a complexului Hofburg. In anul 1901, in gradina curtii imperiale, este construita, in stilul Art Nouveau german, marea sera imperiala din sticla. In prezent, in fosta sera imperiala se afla cafeneaua Palmenhaus si Schmetterlinghaus (Muzeul Fluturilor).
    Fantana arteziana Trevi este unul dintre cele mai aglomerate locuri turistice din Roma. Este considerata cea mai frumoasa fantana a Romei. A fost construita intre anii 1732-1762 pentru Papa Clement al XII-lea, avand la baza proiectul lui Nicola Salvi inspirat dupa Arcul lui Constantin.
    Parthenonul este templul dedicat zeitei Athena Parthenos, ridicat pe Acropole ("Orasul de sus") din Atena. Parthenonul este cea mai importanta constructie care a supravietuit din Grecia antica. Se considera ca reprezinta apogeul artei dorice.
    Teatrul Herodes Atticus a fost construit intre anii 161-174 e.n. in timpul perioadei romane a Atenei. Teatrul face parte din complexul Acropole. Are capacitatea de 5000 de spectatori, iar in antichitate era acoperit cu un acoperis de lemn de cedru pentru a imbunatati acustica.