Știință

    Balenele au ajuns la dimensiuni uriaşe relativ recent

    Balenele albastre sunt cele mai mari animale care au existat vreodată pe Pământ, dar relativ recent au ajuns aşa mari.



    Balena albastră.


    Unele specii de balene sunt printre cele mai mari vertebrate care au trăit vreodată, depăşind chiar şi pe cei mai mari dinozauri, chiar dacă unii dintre aceştia au avut o lungime mai mare.

    Totuşi, cea mai mare parte a existenţei lor evolutive aceste animale au fost relativ mici şi au devenit monştrii pe care îi cunoaştem astăzi doar în ultimii trei milioane de ani, atunci când climatul a transformat oceanele într-un "rai alimentar".

    Mâncarea lor favorită, cum ar fi krill, crustaceele mici, a devenit brusc super-concentrată în unele zone, permiţând balenelor să ia forme colosale.

    Cercetători de la Smithsonian's National Museum of Natural History, University of Chicago şi Stanford Hopkins Marine Station din Statele Unite au realizat o analiză a colecţiei ample de cetacee a muzeului Smithsonian şi, în special, a craniilor de balenă, care sunt un bun indicator al dimensiunii lor corporale globale.

    Echipa a estimat lungimea a 63 de specii dispărute, inclusiv la unele dintre cele mai vechi balene care au înotat în oceane cu mai mult de 30 milioane de ani în urmă. Combinată cu datele despre balenele moderne, această investigaţie a reuşit apoi să stabilească relaţiile evolutive dintre balenele de diferite mărimi.

    Speciile de balene mai mici care au existat anterior au început să dispară în ultimii trei milioane de ani, chiar în momentul în care uriaşii încep să apară.

    Totul arată o schimbare majoră în mediul înconjurător, iar echipa de invetigare a sugerat că cea mai bună explicaţie este începutul perioadei glaciare la sfârşitul epocii calde Pliocen, începutul Pleistocenului.

    Existenţa unor formaţiuni mari de gheaţă ar fi restructurat oceanele, schimbând modul în care apa şi nutrienţii erau distribuiţi.

    În ultimul secol, vânătoarea comercială a decimat populaţiile de balene şi, foarte probabil, a eliminat majoritatea balenelor foarte mari. Puţine balene albastre depăşesc acum lungimea de 30 metri.

    Datorită moratoriului internaţional privind vânătoarea de balene, adevăraţii giganţi s-ar putea întoarce. Dar aceasta ridică a doua problemă: climatul în schimbare.

    Dacă experţii au dreptate, ne îndreptăm înapoi spre condiţiile din Pliocen. Nivelurile crescute ale dioxidului de carbon din atmosferă ar putea face ca temperaturile globale din secolul următor să fie cu trei sau patru grade mai calde decât cele de astăzi. Acest lucru ar duce cu siguranţă la schimbări suplimentare în ocean.

    5 IUNIE 2017



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un monolit masiv vechi de peste 10000 de ani, construit de o civilizaţie preistorică de la începutul erei mezolitice, a fost găsit în Marea Mediterană lângă Italia.
    Cercetătorii de la Universitatea din Briston, Marea Britanie, au descoperit că acum 73000 de ani, prăbuşirea vulcanului Fogo din Capul Verde a provocat un mega-tsunami cu o înălţime de 170 metri.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din New Hampshire, din Marea Britanie, au studiat o extincţie a albinelor ce a avut loc acum 65 milioane de ani, concomitent cu dispariţia dinozaurilor şi a multor plante cu flori. Ei au modelat o extincţie în masa în grupul albinelor Xylocopinae sau albine tâmplar, la sfârşitul Cretacicului şi începutul epocii Paleogen, cunoscută ca limita K-T.
    Cercetările Departamentului de Biologie Cognitivă de la Universitatea din Viena arată că, corbii pot rezolva sarcini care necesită atât coordonare cât şi cooperare, abilităţi despre care se credea că le au doar oamenii, cimpanzeii şi elefanţii.
    Oamenii de ştiinţă spanioli au cerut interzicerea medicamentului diclofenac în medicina veterinară, având în vedere efectul său mortal asupra păsărilor necrofage. Diclofenacul este un medicament antiinflamator autorizat în martie 2013 pentru uz veterinar.
    Kiwi, emblema Noii Zeelande, pasărea nocturnă care nu poate zbura, nu este urmaşul pitic al unui strămoş indepărtat, ci al unei păsări ce a migrat din Australia, spun cercetătorii de la Flinders University.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact