Atracții turistice

Centrul Vechi (Centrul Istoric) al Bucureştiului

PETRE MIHĂESCU

Actualul Centru Vechi al Bucureştilor, sau Centrul Istoric cum i se mai spune, îşi trage originile din jurul anului 1600, atunci când s-au deschis primele hanuri şi magazine în zona Curţii Domneşti.

Dezvoltarea ulterioară a zonei s-a datorat concentrării puterii politice şi economice la Bucureşti, când după 1660 a devenit capitala Ţării Româneşti.



Curtea Veche


Perioada de maximă înflorire s-a înregistrat în vremea lui Constantin Brâncoveanu, când Palatul Voievodal şi construcţiile înconjurătoare au căpătat aspecte noi.

Actuala stradă Franceză este cea mai veche stradă din Bucureşti, în 1692 fiind pavată cu grinzi de stejar.

În acele vremuri, zona era frecventată de către negustori care îşi aduceau marfa de la Leipzig, Germania sau Gabrovo, Bulgaria. De aici şi numele străzilor Lipscani şi Gabroveni.

După 1990, Centrul Vechi a intrat într-un proces lent de renovare, iar astăzi reprezintă unul dintre punctele turistice ale Bucureştiului.



Strada Lipscani



Strada Gabroveni

Ce e de văzut în Centrul Vechi (Centrul Istoric) al Bucureştiului

Palatul Voievodal Curtea Veche. Fostă reşedinţă a conducătorilor Ţării Româneşti pentru mai bine de trei secole, Palatul Voievodal Curtea Veche este cel mai vechi monument medieval din Bucureşti.


Bustul lui Vlad Ţepeş.



Curtea Veche, interior.


Între anii 1459-1660, Bucureştiul, în paralel cu Târgovişte, a fost capitala şi reşedinţa domnitorilor Ţării Româneşti, iar după anul 1660, a devenit capitala unică.

Palatul a fost lucrat din cărămidă, piatră şi marmură. Curpindea sala divanului, cele două spătării, apartamentul voievodului, iatacul doamnei, camerele coconilor precum şi baia.

De istoria Palatului Voievodal se leagă trei perioade importante:

— în 1459 devine reşedinta domnitorului Vlad Ţepes;
— 1688-1714 - perioada de maximă înflorire din timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu;
— 1797-1799 - ultima perioadă din existenţa Curţii Vechi, din timpul domniei fanariote a lui Constantin Hangherli.

În muzeul Curtea Veche se pot admira vestigiile cetăţuii de secol al XIV-lea (contruită anterior palatului), o parte din zidul cetăţii lui Vlad Ţepeş realizat din piatră de râu, precum şi tehnica de construcţie după vechea metodă romano-bizantină, care constă în etalarea unor rânduri de cărămidă ce separă şi încasetează bolovani sau dale din piatră.

Biserica Stavropoleos a fost construită în 1724, în stil brâncovenesc şi restaurată de către Ion Mincu în 1899.

Banca Naţională a României a fost construită între anii 1883-1885 în stil neo-clasic francez.



Banca Naţională a României.


Hanul lui Manuc. A fost ridicat în 1808. Aici au avut loc discuţiile preliminare cu privire la Tratatul de Pace, care a pus capăt războiului ruso-turc dintre anii 1806 – 1812. În prezent, Hanul lui Manuc, care şi-a păstrat în mare parte vechiul stil, a fost renovat parţial şi transformat în hotel-restaurant.



Hanul lui Manuc.


Hanul cu Tei., Ridicat la 1833, este singurul han istoric din București care și-a păstrat forma de odinioară. Are deschidere la două străzi, Lipscani şi Blănari, iar în prezent găzduieşte galerii de artă şi un bar.



Hanul cu Tei


Carul cu Bere. Atât faţada cât şi interiorul clădirii au fost construite în stil neo-gotic la anul 1899.

Muzeul Naţional de Istorie.. Este un monument ridicat la sfârşitul veacului al XIX-lea, în stil neoclasic, de inspiraţie germană. Ocupă 8000 mp şi reuneşte în 60 de săli exponate deosebit de valoroase din paleolitic până în epoca modernă.



Muzeul Naţional de Istorie şi Calea Victoriei.

Obiective turistice adiacente Centrului Vechi al Bucureştiului

Calea Victoriei. În 1692 era cunoscută sub denumirea de Podul Mogoşoaiei. Domnitorul Constantin Brâncoveanu o pavează cu lemn pentru a înlesni legătura dintre Palatul Voievodal şi Palatul Mogoşoaia. Numele de Calea Victoriei este atribuit în 1878, pentru a celebra victoria României în Războiul de Independenţă dintre anii 1877-1878.

Palatul CEC. A fost construit la 1900 pe locul unei mănăstiri din sec. al XVI-lea căzute în paragină şi demolată în 1875. Palatul CEC. are formă pătrată, un dom central cu lonjeroane metalice separate de sticlă, patru domuri mai mici, iar intrarea principală are o arcadă monumentală sprijinită în ambele părţi de doi piloni.



Palatul CEC.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In 1814 Napoléon Bonaparte a fost exilat pe insula Elba, nu departe de Corsica, locul său natal. După mai puţin de un an, cu intenţia de a-l detrona pe Ludovic al XVIII-lea, a debarcat în apropiere de Cannes, începînd aventura de 100 de zile care urma să se încheie la Waterloo.
Cladirea Parlamentului Austriei (Österreichisches Parlament sau "Hohes Haus") din Viena se afla pe Ringstraße, in Innere Stadt (Orasul Vechi), in apropierea palatului Hofburg si Palatului Justitiei. Are o suprafata de 13500 mp si peste o suta de camere, printre care biblioteci, holuri, camere de luat masa, baruri si gimnazii.
Belfry, Belfort sau Halletoren, este un turn-clopotniţă medieval din centrul istoric al oraşului Bruges, Belgia. Clopotele sale au făcut parte din viaţa locuitorilor, anunţând timpul, orele de lucru, evenimente sociale şi religioase, sau dând alarma în incendii.
Highline179 este cel mai lung pod suspendat pietonal în stil tibetan din lume, situat în sudul oraşului Reutte din Tirol, Austria. Face legătura între atracţiile turistice ale zonei, ruinele castelului Ehrenberg şi Fort Claudia şi trece peste autostrada federală B 179 Fern Pass (Fernpassstraße).
Kronborg este un castel - fortăreaţă în oraşul Helsingør din Danemarca, imortalizat de William Shakespeare în piesa Hamlet, ca Elsinore. Este unul dintre cele mai importante castele renascentiste din nordul Europei.
Sorbona este o cladire din Cartierul Latin care poarta numele colegiului fondat in anul 1257 de Robert de Sorbon, magistru-regent in teologie. Ea gazduieste mai multe institutii de invatamant superior si cercetare, cum ar fi Universitatea Pantheon-Sorbonne, Sorbonne Nouvelle, Paris-Sorbonne etc.