Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā)

    10. சூளஸாரோபமஸுத்தவண்ணனா

    10. Cūḷasāropamasuttavaṇṇanā

    312. ஏவங் மே ஸுதந்தி சூளஸாரோபமஸுத்தங். தத்த² பிங்க³லகொச்சோ²தி ஸோ ப்³ராஹ்மணோ பிங்க³லதா⁴துகோ. கொச்சோ²தி பனஸ்ஸ நாமங், தஸ்மா ‘‘பிங்க³லகொச்சோ²’’தி வுச்சதி. ஸங்கி⁴னோதிஆதீ³ஸு பப்³ப³ஜிதஸமூஹஸங்கா²தோ ஸங்கோ⁴ ஏதேஸங் அத்தீ²தி ஸங்கி⁴னோ. ஸ்வேவ க³ணோ ஏதேஸங் அத்தீ²தி க³ணினோ. ஆசாரஸிக்கா²பனவஸேன தஸ்ஸ க³ணஸ்ஸ ஆசரியாதி க³ணாசரியா. ஞாதாதி பஞ்ஞாதா பாகடா. ‘‘அப்பிச்சா² ஸந்துட்டா², அப்பிச்ச²தாய வத்த²ம்பி ந நிவாஸெந்தீ’’திஆதி³னா நயேன ஸமுக்³க³தோ யஸோ ஏதேஸங் அத்தீ²தி யஸஸ்ஸினோ. தித்த²கராதி லத்³தி⁴கரா. ஸாது⁴ஸம்மதாதி இமே ஸாது⁴ ஸுந்த³ரா ஸப்புரிஸாதி ஏவங் ஸம்மதா. ப³ஹுஜனஸ்ஸாதி அஸ்ஸுதவதோ அந்த⁴பா³லபுது²ஜ்ஜனஸ்ஸ. இதா³னி தே த³ஸ்ஸெந்தோ ஸெய்யதி²த³ங் பூரணோதிஆதி³மாஹ. தத்த² பூரணோதி தஸ்ஸ ஸத்து²படிஞ்ஞஸ்ஸ நாமங். கஸ்ஸபோதி கொ³த்தங். ஸோ கிர அஞ்ஞதரஸ்ஸ குலஸ்ஸ ஏகூனதா³ஸஸதங் பூரயமானோ ஜாதோ, தேனஸ்ஸ ‘‘பூரணோ’’தி நாமங் அகங்ஸு. மங்க³லதா³ஸத்தா சஸ்ஸ ‘‘து³க்கட’’ந்தி வத்தா நத்தி², அகதங் வா ந கதந்தி. ‘‘ஸோ கிமஹமெத்த² வஸாமீ’’தி பலாயி. அத²ஸ்ஸ சோரா வத்தா²னி அச்சி²ந்தி³ங்ஸு. ஸோ பண்ணேன வா திணேன வா படிச்சா²தே³தும்பி அஜானந்தோ ஜாதரூபேனேவ ஏகங் கா³மங் பாவிஸி. மனுஸ்ஸா தங் தி³ஸ்வா, ‘‘அயங் ஸமணோ அரஹா அப்பிச்சோ², நத்தி² இமினா ஸதி³ஸோ’’தி பூவப⁴த்தாதீ³னி க³ஹெத்வா உபஸங்கமந்தி. ஸோ ‘‘மய்ஹங் ஸாடகங் அனிவத்த²பா⁴வேன இத³ங் உப்பன்ன’’ந்தி ததோ பட்டா²ய ஸாடகங் லபி⁴த்வாபி ந நிவாஸேஸி, ததே³வ பப்³ப³ஜ்ஜங் அக்³க³ஹேஸி. தஸ்ஸ ஸந்திகே அஞ்ஞேபி பஞ்சஸதா மனுஸ்ஸா பப்³ப³ஜிங்ஸு, தங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘பூரணோ கஸ்ஸபோ’’தி.

    312.Evaṃme sutanti cūḷasāropamasuttaṃ. Tattha piṅgalakocchoti so brāhmaṇo piṅgaladhātuko. Kocchoti panassa nāmaṃ, tasmā ‘‘piṅgalakoccho’’ti vuccati. Saṅghinotiādīsu pabbajitasamūhasaṅkhāto saṅgho etesaṃ atthīti saṅghino. Sveva gaṇo etesaṃ atthīti gaṇino. Ācārasikkhāpanavasena tassa gaṇassa ācariyāti gaṇācariyā. Ñātāti paññātā pākaṭā. ‘‘Appicchā santuṭṭhā, appicchatāya vatthampi na nivāsentī’’tiādinā nayena samuggato yaso etesaṃ atthīti yasassino. Titthakarāti laddhikarā. Sādhusammatāti ime sādhu sundarā sappurisāti evaṃ sammatā. Bahujanassāti assutavato andhabālaputhujjanassa. Idāni te dassento seyyathidaṃ pūraṇotiādimāha. Tattha pūraṇoti tassa satthupaṭiññassa nāmaṃ. Kassapoti gottaṃ. So kira aññatarassa kulassa ekūnadāsasataṃ pūrayamāno jāto, tenassa ‘‘pūraṇo’’ti nāmaṃ akaṃsu. Maṅgaladāsattā cassa ‘‘dukkaṭa’’nti vattā natthi, akataṃ vā na katanti. ‘‘So kimahamettha vasāmī’’ti palāyi. Athassa corā vatthāni acchindiṃsu. So paṇṇena vā tiṇena vā paṭicchādetumpi ajānanto jātarūpeneva ekaṃ gāmaṃ pāvisi. Manussā taṃ disvā, ‘‘ayaṃ samaṇo arahā appiccho, natthi iminā sadiso’’ti pūvabhattādīni gahetvā upasaṅkamanti. So ‘‘mayhaṃ sāṭakaṃ anivatthabhāvena idaṃ uppanna’’nti tato paṭṭhāya sāṭakaṃ labhitvāpi na nivāsesi, tadeva pabbajjaṃ aggahesi. Tassa santike aññepi pañcasatā manussā pabbajiṃsu, taṃ sandhāyāha ‘‘pūraṇo kassapo’’ti.

    மக்க²லீதி தஸ்ஸ நாமங். கோ³ஸாலாய ஜாதத்தா கோ³ஸாலோதி து³தியங் நாமங். தங் கிர ஸகத்³த³மாய பூ⁴மியா தேலக⁴டங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தங், ‘‘தாத, மா க²லீ’’தி ஸாமிகோ ஆஹ. ஸோ பமாதே³ன க²லித்வா பதித்வா ஸாமிகஸ்ஸ ப⁴யேன பலாயிதுங் ஆரத்³தோ⁴. ஸாமிகோ உபதா⁴வித்வா ஸாடககண்ணே அக்³க³ஹேஸி. ஸோபி ஸாடகங் ச²ட்³டெ³த்வா அசேலகோ ஹுத்வா பலாயி, ஸேஸங் பூரணஸதி³ஸமேவ.

    Makkhalīti tassa nāmaṃ. Gosālāya jātattā gosāloti dutiyaṃ nāmaṃ. Taṃ kira sakaddamāya bhūmiyā telaghaṭaṃ gahetvā gacchantaṃ, ‘‘tāta, mā khalī’’ti sāmiko āha. So pamādena khalitvā patitvā sāmikassa bhayena palāyituṃ āraddho. Sāmiko upadhāvitvā sāṭakakaṇṇe aggahesi. Sopi sāṭakaṃ chaḍḍetvā acelako hutvā palāyi, sesaṃ pūraṇasadisameva.

    அஜிதோதி தஸ்ஸ நாமங். கேஸகம்ப³லங் தா⁴ரேதீதி கேஸகம்ப³லோ. இதி நாமத்³வயங் ஸங்ஸந்தி³த்வா ‘‘அஜிதோ கேஸகம்ப³லோ’’தி வுச்சதி. தத்த² கேஸகம்ப³லோ நாம மனுஸ்ஸகேஸேஹி கதகம்ப³லோ, ததோ படிகிட்ட²தரங் வத்த²ங் நாம நத்தி². யதா²ஹ – ‘‘ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்க²வே, யானி கானிசி தந்தாவுதானங் வத்தா²னங், கேஸகம்ப³லோ தேஸங் படிகிட்டோ² அக்கா²யதி, கேஸகம்ப³லோ, பி⁴க்க²வே, ஸீதே ஸீதோ உண்ஹே உண்ஹோ து³ப்³ப³ண்ணோ து³க்³க³ந்தோ⁴ து³க்க²ஸம்ப²ஸ்ஸோ’’தி (அ॰ நி॰ 3.138).

    Ajitoti tassa nāmaṃ. Kesakambalaṃ dhāretīti kesakambalo. Iti nāmadvayaṃ saṃsanditvā ‘‘ajito kesakambalo’’ti vuccati. Tattha kesakambalo nāma manussakesehi katakambalo, tato paṭikiṭṭhataraṃ vatthaṃ nāma natthi. Yathāha – ‘‘seyyathāpi, bhikkhave, yāni kānici tantāvutānaṃ vatthānaṃ, kesakambalo tesaṃ paṭikiṭṭho akkhāyati, kesakambalo, bhikkhave, sīte sīto uṇhe uṇho dubbaṇṇo duggandho dukkhasamphasso’’ti (a. ni. 3.138).

    பகுதோ⁴தி தஸ்ஸ நாமங். கச்சாயனோதி கொ³த்தங். இதி நாமகொ³த்தங் ஸங்ஸந்தி³த்வா, ‘‘பகுதோ⁴ கச்சாயனோ’’தி வுச்சதி. ஸீதுத³கபடிக்கி²த்தகோ ஏஸ, வச்சங் கத்வாபி உத³ககிச்சங் ந கரோதி, உண்ஹோத³கங் வா கஞ்ஜியங் வா லபி⁴த்வா கரோதி, நதி³ங் வா மக்³கோ³த³கங் வா அதிக்கம்ம, ‘‘ஸீலங் மே பி⁴ன்ன’’ந்தி வாலிகதூ²பங் கத்வா ஸீலங் அதி⁴ட்டா²ய க³ச்ச²தி, ஏவரூபோ நிஸ்ஸிரிகலத்³தி⁴கோ ஏஸ.

    Pakudhoti tassa nāmaṃ. Kaccāyanoti gottaṃ. Iti nāmagottaṃ saṃsanditvā, ‘‘pakudho kaccāyano’’ti vuccati. Sītudakapaṭikkhittako esa, vaccaṃ katvāpi udakakiccaṃ na karoti, uṇhodakaṃ vā kañjiyaṃ vā labhitvā karoti, nadiṃ vā maggodakaṃ vā atikkamma, ‘‘sīlaṃ me bhinna’’nti vālikathūpaṃ katvā sīlaṃ adhiṭṭhāya gacchati, evarūpo nissirikaladdhiko esa.

    ஸஞ்ஜயோதி தஸ்ஸ நாமங். பே³லட்ட²ஸ்ஸ புத்தோதி பே³லட்ட²புத்தோ. அம்ஹாகங் க³ண்ட²னகிலேஸோ பலிபு³ஜ்ஜ²னகிலேஸோ நத்தி², கிலேஸக³ண்ட²ரஹிதா மயந்தி ஏவங் வாதி³தாய லத்³த⁴னாமவஸேன நிக³ண்டோ². நாடஸ்ஸ புத்தோதி நாடபுத்தோ. அப்³ப⁴ஞ்ஞங்ஸூதி யதா² தேஸங் படிஞ்ஞா, ததே²வ ஜானிங்ஸு. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ஸசே நேஸங் ஸா படிஞ்ஞா நிய்யானிகா ஸப்³பே³ அப்³ப⁴ஞ்ஞங்ஸு. நோ சே, ந அப்³ப⁴ஞ்ஞங்ஸு. தஸ்மா கிங் தேஸங் படிஞ்ஞா நிய்யானிகா ந நிய்யானிகாதி, அயமேதஸ்ஸ பஞ்ஹஸ்ஸ அத்தோ². அத² ப⁴க³வா நேஸங் அனிய்யானிகபா⁴வகத²னேன அத்தா²பா⁴வதோ அலந்தி படிக்கி²பித்வா உபமாய அத்த²ங் பவேதெ³ந்தோ த⁴ம்மமேவ தே³ஸேதுங், த⁴ம்மங், தே ப்³ராஹ்மண, தே³ஸெஸ்ஸாமீதி ஆஹ.

    Sañjayoti tassa nāmaṃ. Belaṭṭhassa puttoti belaṭṭhaputto. Amhākaṃ gaṇṭhanakileso palibujjhanakileso natthi, kilesagaṇṭharahitā mayanti evaṃ vāditāya laddhanāmavasena nigaṇṭho. Nāṭassa puttoti nāṭaputto. Abbhaññaṃsūti yathā tesaṃ paṭiññā, tatheva jāniṃsu. Idaṃ vuttaṃ hoti – sace nesaṃ sā paṭiññā niyyānikā sabbe abbhaññaṃsu. No ce, na abbhaññaṃsu. Tasmā kiṃ tesaṃ paṭiññā niyyānikā na niyyānikāti, ayametassa pañhassa attho. Atha bhagavā nesaṃ aniyyānikabhāvakathanena atthābhāvato alanti paṭikkhipitvā upamāya atthaṃ pavedento dhammameva desetuṃ, dhammaṃ, te brāhmaṇa, desessāmīti āha.

    320. தத்த² ஸச்சி²கிரியாயாதி ஸச்சி²கரணத்த²ங். ந ச²ந்த³ங் ஜனேதீதி கத்துகம்யதாச²ந்த³ங் ந ஜனயதி. ந வாயமதீதி வாயாமங் பரக்கமங் ந கரோதி. ஓலீனவுத்திகோ ச ஹோதீதி லீனஜ்ஜா²ஸயோ ஹோதி. ஸாத²லிகோதி ஸிதி²லக்³கா³ஹீ, ஸாஸனங் ஸிதி²லங் கத்வா க³ண்ஹாதி, த³ள்ஹங் ந க³ண்ஹாதி.

    320. Tattha sacchikiriyāyāti sacchikaraṇatthaṃ. Na chandaṃ janetīti kattukamyatāchandaṃ na janayati. Na vāyamatīti vāyāmaṃ parakkamaṃ na karoti. Olīnavuttiko ca hotīti līnajjhāsayo hoti. Sāthalikoti sithilaggāhī, sāsanaṃ sithilaṃ katvā gaṇhāti, daḷhaṃ na gaṇhāti.

    323. இத⁴, ப்³ராஹ்மண பி⁴க்கு², விவிச்சேவ காமேஹீதி கத²ங் இமே பட²மஜ்ஜா²னாதி³த⁴ம்மா ஞாணத³ஸ்ஸனேன உத்தரிதரா ஜாதாதி? நிரோத⁴பாத³கத்தா. ஹெட்டா² பட²மஜ்ஜா²னாதி³த⁴ம்மா ஹி விபஸ்ஸனாபாத³கா , இத⁴ நிரோத⁴பாத³கா, தஸ்மா உத்தரிதரா ஜாதாதி வேதி³தப்³பா³. இதி ப⁴க³வா இத³ம்பி ஸுத்தங் யதா²னுஸந்தி⁴னாவ நிட்ட²பேஸி. தே³ஸனாவஸானே ப்³ராஹ்மணோ ஸரணேஸு பதிட்டி²தோதி.

    323.Idha, brāhmaṇa bhikkhu, vivicceva kāmehīti kathaṃ ime paṭhamajjhānādidhammā ñāṇadassanena uttaritarā jātāti? Nirodhapādakattā. Heṭṭhā paṭhamajjhānādidhammā hi vipassanāpādakā , idha nirodhapādakā, tasmā uttaritarā jātāti veditabbā. Iti bhagavā idampi suttaṃ yathānusandhināva niṭṭhapesi. Desanāvasāne brāhmaṇo saraṇesu patiṭṭhitoti.

    பபஞ்சஸூத³னியா மஜ்ஜி²மனிகாயட்ட²கதா²ய

    Papañcasūdaniyā majjhimanikāyaṭṭhakathāya

    சூளஸாரோபமஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Cūḷasāropamasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ததியவக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Tatiyavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய • Majjhimanikāya / 10. சூளஸாரோபமஸுத்தங் • 10. Cūḷasāropamasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā) / 10. சூளஸாரோபமஸுத்தவண்ணனா • 10. Cūḷasāropamasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact