Filme online, desene animate, documentare, cinema.
Cinema

Pădurea Spânzuraţilor (film, 1965)

Dramă, istoric.

Pădurea Spânzuraţilor este o dramă în regia lui Liviu Ciulei, după un scenariu de Titus Popovici, după romanul omonim a lui Liviu Rebreanu. Din distribuţie fac parte: Victor Rebengiuc, Liviu Ciulei, Ștefan Ciubotărașu, Ana Széles, Gina Patrichi, György Kovács, András Csiky, Emmerich Schäffer, Toma Caragiu, Ion Caramitru, Liviu Ciulei, Gheorghe Cozorici şi Mihai Mereuţă.

Acţiunea filmului se desfăşoară în Primul Război Mondial, în timpul confruntărilor dintre armata austro-ungară, în care luptau şi români ardeleni, şi armata română. Românul Apostol Bologa (Victor Rebengiuc) este ofiţer în armata austro-ungară condusă de generalul von Karg (György Kovács).

După ce asistă la execuţia prin spânzurătoare a ofiţerului ceh Svoboda, Apostol Bologa este cuprins de remuşcări, mai ales ca el fusese unul dintre cei care îl condamnaseră la moarte pe Svoboda pentru dezertare la inamic.

Treptat, în urma altor întămplări şi discuţii cu camarazii lui, mustrările de conştiinţă ale ofiţerului român devin tot mai intense, sporindu-i neliniştea sufletească, Apostol Bologa realizând absurditatea războiului, mai ales că el trebuia să lupte împotriva propriului neam.

Când este chemat la Curtea Marţială pentru a-i judeca formal pe nişte ţărani, care oricum urmau să fie condamnaţi la moarte prin spânzurătoare pentru că îşi munceau ogoarele peste liniile interzise de armata austro-ungară, Apostol Bologa se hotărăşte să dezerteze.

Filmul Pădurea Spânzuraţilor are la bază romanul cu acelaşi nume al scriitorului Liviu Rebreanu, care a fost inspirat de povestea fratelui său, Emil Rebreanu. Acesta a fost subofiţer în armata austro-ungară, fiind spânzurat la Ghimeş pe data de 14 mai 1917 când încerca să dezerteze pe frontul românesc.

Premii

- Festivalul internaţional de film Cannes 1965 pentru Cel mai bun regizor: Liviu Ciulei


Datele filmului

Regia: Liviu Ciulei
Scenariul: Titus Popovici, după romanul omonim a lui Liviu Rebreanu
Imaginea: Ovidiu Gologan
Montajul: Dan Naum, Yolanda Mântulescu
Muzica: Theodor Grigoriu
În distribuţie: Victor Rebengiuc, Liviu Ciulei, Ștefan Ciubotărașu, Ana Széles, Gina Patrichi, György Kovács, András Csiky, Emmerich Schäffer, Toma Caragiu, Ion Caramitru, Gheorghe Cozorici, Mihai Mereuţă

Durata: 2 h şi 38 min (158 min)
Culoare: Alb/Negru

Categorie: dramă, istoric
Anul apariţiei: 1965
Producători: Studioul Cinematografic București
Ţara: România
Limba: româna




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un urs tânăr, originar din Peru, din pasiune pentru lucrurile britanice, călătoreşte la Londra pentru a-şi găsi o locuinţă şi o familie. Simţindu-se singur şi abandonat în Gara Paddington, el începe să-şi dea seama că viaţa la oraş nu este aşa cum şi-a imaginat-o.
Personajul principal al filmului este Păcală, eroul poveştilor populare româneşti, cunoscut pentru umorul şi isteţimea sa, care rezolvă toate problemele într-un mod neaşteptat.
Russell şi fratele său mai mic, Rodney Jr., locuiesc într-un orăşel în care criza economică îşi face simţită prezenţa. Când printr-o întorsătură a vieţii, Russell intră la închisoare, pentru a scăpa de sărăcie, Rodney Jr. întră în combinaţie cu o bandă de răufăcători.
În Budapesta, Lili, o fată de treisprezece ani trebuie să petreacă trei luni cu tatăl său. Acesta, spre deosebire de fosta sa soţie, mama lui Lili, nu îl are la inimă pe Hagen, câinele mult îndrăgit de Lili.
Acţiunea filmului are loc în oraşul Orlando, Florida, unde tânărul Quentin Jacobsen locuieşte din copilărie. Vecina lui este Margo Roth Spiegelman, o tânără enigmatică de care este îndrăgostit.
L’onore e il rispetto este un serial italian difuzat prima dată pe postul de televiziune italian Canale 5 şi care s-a bucurat de un mare succes.

Explore Global Info TV

Filme online, desene animate, documentare, emisiuni, cinema