Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Afecţiuni

    Afectiuni

    Insuficienta ovariana prematura

    Ce este insuficienta ovariana prematura?

    Termenul de insuficienta ovariana prematura descrie oprirea functionarii normale a ovarelor unei femei inaintea varstei de 40 de ani.

    Unele persoane folosesc termenul de insuficienta ovariana primara pentru a descrie aceasta afectiune. Ea este cunoscuta si ca hipogonadism hipergonadotropic.

    Cadrele medicale obisnuiesc sa denumeasca aceasta afectiune menopauza prematura, dar insuficienta ovariana prematura este de fapt mult diferita de menopauza.

    • In menopauza, o femeie probabil ca nu va mai avea niciodata o alta perioada de menstruatie; femeile cu insuficienta ovariana prematura vor mai avea probabil menstruatii, chiar daca ele vor veni la intervale neregulate.

    • O femeie la menopauza nu are realmente sansa de a mai ramane insarcinata; o femeie cu insuficienta ovariana prematura are o posibilitate redusa de a ramane insarcinata, dar sarcina este totusi posibila.

    Care sunt simptomele insuficientei ovariene premature?

    Cel mai frecvent prim simptom al insuficientei ovariene premature este saltul peste menstruatii sau prezenta menstruatiilor neregulate.

    Unele femei cu insuficienta ovariana prematura pot avea si alte simptome, similare celor pe care le au femeile care trec prin menopauza naturala. Acestea pot include:

    • Bufeuri de caldura si transpiratii nocturne
    • Iritabilitate, concentrare scazuta
    • Scaderea interesului sexual sau dureri in timpul actului sexual
    • Uscaciune vaginala
    • Infertilitate

    Insuficienta ovariana prematura aduce de asemenea femeilor riscul altor probleme de sanatate, unele dintre ele serioase, incluzand:

    Osteoporoza – pierderea tariei osului si a densitatii osoase. Consumul suficient de calciu, vitamina D si activitatea fizica cu greutati poate ajuta la reducerea acestui risc.

    Functii scazute ale tiroidei – afecteaza metabolismul si pot determina scaderea semnificativa a energiei. Substitutia cu hormon tiroidian poate rezolva aceasta problema.

    Boala Addison – o tulburare autoimuna in care organismul are dificultati in gestionarea stresului fizic, precum o lezare sau boala, din cauza problemelor cu glandele suprarenale. Aproximativ 3,2 procente dintre femeile cu insuficienta ovariana prematura au si boala Addison. Aceasta boala poate fi periculoasa pentru femeile care nu stiu ca o au. Ea nu poate fi prevenita, dar poate fi tinuta sub control.

    Boli de inima – terapia de substitutie cu estrogen, impreuna cu pastrarea unei greutati corporale in limitele normale si efectuarea regulata de activitate fizica moderata, poate ajuta la reducerea acestui risc.

    De asemenea, este important de stiut ca persoanele care sunt purtatoare de gena responsabila cu sindromul Fragile X, sau au o pre-mutatie pentru aceasta afectiune, sunt mai predispuse decat celelalte la a face insuficienta ovariana prematura. Daca o persoana este purtatoare de Fragile X sau are o pre-mutatie, este important sa se testeze pentru insuficienta ovariana prematura.

    Exista tratamente pentru simptomele insuficientei ovariene premature?

    Nu exista tratament cunoscut care sa faca ovarele unei femei sa functioneze din nou normal. Totusi, exista tratamente care pot fi de ajutor pentru unele simptome ale insuficientei ovariene premature.

    • Terapia de substitutie cu estrogen, numita de asemenea si terapie de substitutie hormonala (TSH), ofera femeilor estrogenul si alti hormoni pe care corpul lor nu ii mai produce. TSH poate ajuta femeile sa aiba menstruatii regulate si reduce riscul de osteoporoza.

    • Se fac cercetari pentru a se oferi femeilor hormonul testosteron spre a ajuta la prevenirea pierderii osoase care are loc la femeile cu insuficienta ovariana prematura.

    Cum este diagnosticata insuficienta ovariana prematura?

    Intrucat unul dintre cele mai frecvente semne ale insuficientei ovariene premature il reprezinta menstruatiile neregulate, femeile ar trebui sa acorde atentie ciclurilor lor menstruale si sa informeze medicul despre orice schimbare.

    Daca medicul considera ca ai insuficienta ovariana prematura, el poate sa faca un test de sange pentru a masura nivelul unui hormon denumit hormon de stimulare a foliculilor care este in mod firesc prezent in organism. Testul va ajuta la verificarea functionarii corespunzatoare a ovarelor.

    Care sunt cauzele insuficientei ovariene premature?

    Cercetatorii stiu ca la femeile cu insuficienta ovariana prematura se intampla ceva care opreste functionarea normala a ovarelor; dar, in majoritatea cazurilor, cauza nu este clara.

    Majoritatea cercetatorilor se concentreaza pe o problema a foliculilor din ovare. Foliculii ovarieni pornesc ca seminte microscopice. Aceste seminte se maturizeaza in ovule, care traverseaza uterul pentru fertilizare. Foliculii elibereaza de asemenea hormonul estrogen, care este important pentru starea de sanatate generala a femeii si pentru sanatatea oaselor.

    Cele mai multe femei au suficienti foliculi care rezista pana la menopauza. Totusi, acesta poate sa nu fie si cazul femeilor cu insuficienta ovariana prematura.

    Femeile cu insuficienta ovariana prematura pot intra intr-una dintre aceste doua categorii:

    • Unei femei cu foliculii epuizati nu i-a mai ramas in ovare niciun folicul si nu exista cale de a mai produce.
    • Unei femei cu disfunctionare a foliculilor poate sa-i mai ramana foliculi in ovare, dar acestia nu lucreaza corespunzator.

    Aproximativ 20 procente din femeile cu insuficienta ovariana prematura au in istoricul familiei afectiunea. Aceasta descoperire sugereaza ca unele cazuri de insuficienta ovariana prematura pot fi genetice. Totusi, genetica nu este singura cauza a insuficientei ovariene premature.

    Cum afecteaza insuficienta ovariana prematura fertilitatea?

    Femeile cu insuficienta ovariana prematura probabil ca nu vor ramane insarcinate intrucat ovarele lor nu functioneaza corect. In acest moment nu exista tratament pentru imbunatatirea abilitatii femeii de a avea un copil pe cale naturala daca ea are insuficienta ovariana prematura.

    Totusi, intre 5 si 10 procente dintre femeile cu insuficienta ovariana prematura raman insarcinate fara tratament de fertilitate. Exista de asemenea un tratament de fertilitate, cunoscut ca donarea de ovule, care poate fi o optiune pentru femeile cu insuficienta ovariana prematura.


    Sursa: NICHD, SUA




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Pentru barbatii sub 50 de ani, problema cea mai frecventa de prostata este prostatita. Pentru barbatii trecuti de 50 de ani, problema cea mai frecventa este marirea in volum a prostatei. Aceasta afectiune este numita de asemenea hiperplazie benigna de prostata.
    Sindromul Fragile X este forma cea mai frecventa de dizabilitate intelectuala si de dezvoltare. Ea este cauzata de o modificare, o mutatie a unei gene denumita Fragile X Mental Retardation 1.
    Defectele din nastere sunt anormalii structurale sau functionale prezente la nastere si care determina dizabilitati fizice sau mentale. Cercetatorii au identificat mii de diferite defecte din nastere. In mod curent, defectele din nastere sunt principala cauza a mortii bebelusilor in primul an de viata.
    Este o problema obisnuita marirea in volum a prostatei pe masura ce un barbat imbatraneste. Doctorii numesc aceasta afectiune hiperplazie benigna de prostata (HBP), sau hipertrofie benigna de prostata.
    Tulburarile de dezvoltare sunt defecte din nastere legate de o problema de functionare a unei parti a corpului sau a intregului sistem al corpului. Ele sunt cunoscute si ca defecte functionale din nastere. Multe dintre aceste tulburari nu afecteaza doar o singura parte sau un singur sistem al corpului.
    Sindromul Down este setul de simptome mentale si fizice care rezulta din prezenta suplimentara a unei copii a cromozomului 21.