Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā

    நவகம்மதா³னகதா²

    Navakammadānakathā

    323. ப⁴ண்டி³காட்ட²பனமத்தேனாதி த்³வாரபா³ஹானங் உபரி கபோதப⁴ண்டி³கயோஜனமத்தேன. பரிப⁴ண்ட³கரணமத்தேனாதி கோ³மயபரிப⁴ண்ட³கஸாவபரிப⁴ண்ட³கரணமத்தேன. தூ⁴மகாலிகந்தி இத³ங் யாவஸ்ஸ சிதகதூ⁴மோ ந பஞ்ஞாயதி, தாவ அயங் விஹாரோ ஏதஸ்ஸேவாதி ஏவங் தூ⁴மகாலே அபலோகெத்வா கதபரியோஸிதங் விஹாரங் தெ³ந்தி. விப்பகதந்தி எத்த² விப்பகதோ நாம யாவ கோ³பானஸியோ ந ஆரோஹந்தி. கோ³பானஸீஸு பன ஆருள்ஹாஸு ப³ஹுகதோ நாம ஹோதி, தஸ்மா ததோ பட்டா²ய ந தா³தப்³போ³, கிஞ்சிதே³வ ஸமாத³பெத்வா காரெஸ்ஸதி. கு²த்³த³கே விஹாரே கம்மங் ஓலோகெத்வா ச²ப்பஞ்சவஸ்ஸிகந்தி கம்மங் ஓலோகெத்வா சதுஹத்த²விஹாரே சதுவஸ்ஸிகங், பஞ்சஹத்தே² பஞ்சவஸ்ஸிகங், ச²ஹத்தே² ச²வஸ்ஸிகங் தா³தப்³ப³ங். அட்³ட⁴யோகோ³ பன யஸ்மா ஸத்தட்ட²ஹத்தோ² ஹோதி, தஸ்மா எத்த² ‘‘ஸத்தட்ட²வஸ்ஸிக’’ந்தி வுத்தங். ஸசே பன ஸோ நவஹத்தோ² ஹோதி நவவஸ்ஸிகம்பி தா³தப்³ப³ங். மஹல்லகே பன த³ஸஹத்தே² ஏகாத³ஸஹத்தே² விஹாரே வா பாஸாதே³ வா த³ஸவஸ்ஸிகங் வா ஏகாத³ஸவஸ்ஸிகங் வா தா³தப்³ப³ங். த்³வாத³ஸஹத்தே² பன ததோ அதி⁴கே வா லோஹபாஸாத³ஸதி³ஸேபி த்³வாத³ஸவஸ்ஸிகமேவ தா³தப்³ப³ங், ந ததோ உத்தரி.

    323.Bhaṇḍikāṭṭhapanamattenāti dvārabāhānaṃ upari kapotabhaṇḍikayojanamattena. Paribhaṇḍakaraṇamattenāti gomayaparibhaṇḍakasāvaparibhaṇḍakaraṇamattena. Dhūmakālikanti idaṃ yāvassa citakadhūmo na paññāyati, tāva ayaṃ vihāro etassevāti evaṃ dhūmakāle apaloketvā katapariyositaṃ vihāraṃ denti. Vippakatanti ettha vippakato nāma yāva gopānasiyo na ārohanti. Gopānasīsu pana āruḷhāsu bahukato nāma hoti, tasmā tato paṭṭhāya na dātabbo, kiñcideva samādapetvā kāressati. Khuddake vihāre kammaṃ oloketvā chappañcavassikanti kammaṃ oloketvā catuhatthavihāre catuvassikaṃ, pañcahatthe pañcavassikaṃ, chahatthe chavassikaṃ dātabbaṃ. Aḍḍhayogo pana yasmā sattaṭṭhahattho hoti, tasmā ettha ‘‘sattaṭṭhavassika’’nti vuttaṃ. Sace pana so navahattho hoti navavassikampi dātabbaṃ. Mahallake pana dasahatthe ekādasahatthe vihāre vā pāsāde vā dasavassikaṃ vā ekādasavassikaṃ vā dātabbaṃ. Dvādasahatthe pana tato adhike vā lohapāsādasadisepi dvādasavassikameva dātabbaṃ, na tato uttari.

    நவகம்மிகோ பி⁴க்கு² அந்தோவஸ்ஸே தங் ஆவாஸங் லப⁴தி, உதுகாலே படிபா³ஹிதுங் ந லப⁴தி. ஸசே ஸோ ஆவாஸோ ஜீரதி, ஆவாஸஸாமிகஸ்ஸ வா தஸ்ஸ வங்ஸே உப்பன்னஸ்ஸ வா கஸ்ஸசி கதே²தப்³ப³ங் – ‘‘ஆவாஸோ தே நஸ்ஸதி, ஜக்³க³த² ஏதங் ஆவாஸ’’ந்தி. ஸசே ஸோ ந ஸக்கோதி, பி⁴க்கூ²ஹி ஞாதீ வா உபட்டா²கே வா ஸமாத³பெத்வா ஜக்³கி³தப்³போ³. ஸசே தேபி ந ஸக்கொந்தி, ஸங்கி⁴கேன பச்சயேன ஜக்³கி³தப்³போ³. தஸ்மிம்பி அஸதி ஏகங் ஆவாஸங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா அவஸேஸா ஜக்³கி³தப்³பா³. ப³ஹூ விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ஏகங் ஸண்டா²பேதும்பி வட்டதியேவ.

    Navakammiko bhikkhu antovasse taṃ āvāsaṃ labhati, utukāle paṭibāhituṃ na labhati. Sace so āvāso jīrati, āvāsasāmikassa vā tassa vaṃse uppannassa vā kassaci kathetabbaṃ – ‘‘āvāso te nassati, jaggatha etaṃ āvāsa’’nti. Sace so na sakkoti, bhikkhūhi ñātī vā upaṭṭhāke vā samādapetvā jaggitabbo. Sace tepi na sakkonti, saṅghikena paccayena jaggitabbo. Tasmimpi asati ekaṃ āvāsaṃ vissajjetvā avasesā jaggitabbā. Bahū vissajjetvā ekaṃ saṇṭhāpetumpi vaṭṭatiyeva.

    து³ப்³பி⁴க்கே² பி⁴க்கூ²ஸு பக்கந்தேஸு ஸப்³பே³ ஆவாஸா நஸ்ஸந்தி, தஸ்மா ஏகங் வா த்³வே வா தயோ வா ஆவாஸே விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ததோ யாகு³ப⁴த்தசீவராதீ³னி பரிபு⁴ஞ்ஜந்தேஹி ஸேஸாவாஸா ஜக்³கி³தப்³பா³யேவ. குருந்தி³யங் பன வுத்தங் ‘‘ஸங்கி⁴கே பச்சயே அஸதி ஏகோ பி⁴க்கு² ‘துய்ஹங் ஏகங் மஞ்சட்டா²னங் க³ஹெத்வா ஜக்³கா³ஹீ’தி வத்தப்³போ³. ஸசே ப³ஹுதரங் இச்ச²தி, திபா⁴க³ங் வா உபட்³ட⁴பா⁴க³ங் வா த³த்வாபி ஜக்³கா³பேதப்³ப³ங். அத² ‘த²ம்ப⁴மத்தமேவெத்த² அவஸிட்ட²ங், ப³ஹுகம்மங் காதப்³ப³’ந்தி ந இச்ச²தி, ‘துய்ஹங் புக்³க³லிகமேவ கத்வா ஜக்³க³; ஏவம்பி ஹி ஸங்க⁴ஸ்ஸ ப⁴ண்ட³கட்ட²பனட்டா²னங் நவகானஞ்ச வஸனட்டா²னங் லபி⁴ஸ்ஸதீ’தி ஜக்³கா³பேதப்³போ³. ஏவங் ஜக்³கி³தோ பன தஸ்மிங் ஜீவந்தே புக்³க³லிகோ ஹோதி, மதே ஸங்கி⁴கோயேவ . ஸசே ஸத்³தி⁴விஹாரிகானங் தா³துகாமோ ஹோதி, கம்மங் ஓலோகெத்வா திபா⁴க³ங் வா உபட்³ட⁴ங் வா புக்³க³லிகங் கத்வா ஜக்³கா³பேதப்³போ³. ஏவஞ்ஹி ஸத்³தி⁴விஹாரிகானங் தா³துங் லப⁴தி. ஏவங் ஜக்³க³னகே பன அஸதி ‘ஏகங் ஆவாஸங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா’திஆதி³னா நயேன ஜக்³கா³பேதப்³போ³’’தி.

    Dubbhikkhe bhikkhūsu pakkantesu sabbe āvāsā nassanti, tasmā ekaṃ vā dve vā tayo vā āvāse vissajjetvā tato yāgubhattacīvarādīni paribhuñjantehi sesāvāsā jaggitabbāyeva. Kurundiyaṃ pana vuttaṃ ‘‘saṅghike paccaye asati eko bhikkhu ‘tuyhaṃ ekaṃ mañcaṭṭhānaṃ gahetvā jaggāhī’ti vattabbo. Sace bahutaraṃ icchati, tibhāgaṃ vā upaḍḍhabhāgaṃ vā datvāpi jaggāpetabbaṃ. Atha ‘thambhamattamevettha avasiṭṭhaṃ, bahukammaṃ kātabba’nti na icchati, ‘tuyhaṃ puggalikameva katvā jagga; evampi hi saṅghassa bhaṇḍakaṭṭhapanaṭṭhānaṃ navakānañca vasanaṭṭhānaṃ labhissatī’ti jaggāpetabbo. Evaṃ jaggito pana tasmiṃ jīvante puggaliko hoti, mate saṅghikoyeva . Sace saddhivihārikānaṃ dātukāmo hoti, kammaṃ oloketvā tibhāgaṃ vā upaḍḍhaṃ vā puggalikaṃ katvā jaggāpetabbo. Evañhi saddhivihārikānaṃ dātuṃ labhati. Evaṃ jagganake pana asati ‘ekaṃ āvāsaṃ vissajjetvā’tiādinā nayena jaggāpetabbo’’ti.

    இத³ம்பி ச அஞ்ஞங் தத்தே²வ வுத்தங் – த்³வே பி⁴க்கூ² ஸங்கி⁴கங் பூ⁴மிங் க³ஹெத்வா ஸோதெ⁴த்வா ஸங்கி⁴கங் ஸேனாஸனங் கரொந்தி. யேன ஸா பூ⁴மி பட²மங் க³ஹிதா, ஸோ ஸாமீ. உபோ⁴பி புக்³க³லிகங் கரொந்தி, ஸோயேவ ஸாமீ. ஸோ ஸங்கி⁴கங் கரோதி, இதரோ புக்³க³லிகங் கரோதி, அஞ்ஞங் சே ப³ஹுங் ஸேனாஸனட்டா²னங் அத்தி² , புக்³க³லிகங் கரொந்தோபி ந வாரேதப்³போ³. அஞ்ஞஸ்மிங் பன தாதி³ஸே படிரூபே டா²னே அஸதி தங் படிபா³ஹித்வா ஸங்கி⁴கங் கரொந்தேனேவ காதப்³ப³ங். யங் பன தஸ்ஸ தத்த² வயகம்மங் கதங், தங் தா³தப்³ப³ங். ஸசே பன கதாவாஸே வா ஆவாஸகரணட்டா²னே வா சா²யூபக³ப²லூபக³ருக்கா² ஹொந்தி, அபலோகெத்வா ஹாரேதப்³பா³. புக்³க³லிகா சே ஹொந்தி, ஸாமிகா ஆபுச்சி²தப்³பா³; நோ சே தெ³ந்தி, யாவததியங் ஆபுச்சி²த்வா ‘‘ருக்க²அக்³க⁴னகமூலங் த³ஸ்ஸாமா’’தி ஹாரேதப்³பா³.

    Idampi ca aññaṃ tattheva vuttaṃ – dve bhikkhū saṅghikaṃ bhūmiṃ gahetvā sodhetvā saṅghikaṃ senāsanaṃ karonti. Yena sā bhūmi paṭhamaṃ gahitā, so sāmī. Ubhopi puggalikaṃ karonti, soyeva sāmī. So saṅghikaṃ karoti, itaro puggalikaṃ karoti, aññaṃ ce bahuṃ senāsanaṭṭhānaṃ atthi , puggalikaṃ karontopi na vāretabbo. Aññasmiṃ pana tādise paṭirūpe ṭhāne asati taṃ paṭibāhitvā saṅghikaṃ karonteneva kātabbaṃ. Yaṃ pana tassa tattha vayakammaṃ kataṃ, taṃ dātabbaṃ. Sace pana katāvāse vā āvāsakaraṇaṭṭhāne vā chāyūpagaphalūpagarukkhā honti, apaloketvā hāretabbā. Puggalikā ce honti, sāmikā āpucchitabbā; no ce denti, yāvatatiyaṃ āpucchitvā ‘‘rukkhaagghanakamūlaṃ dassāmā’’ti hāretabbā.

    யோ பன ஸங்கி⁴கவல்லிமத்தம்பி அக்³க³ஹெத்வா ஆஹரிமேன உபகரணேன ஸங்கி⁴காய பூ⁴மியா புக்³க³லிகவிஹாரங் காரேதி, உபட்³ட⁴ங் ஸங்கி⁴கங் ஹோதி; உபட்³ட⁴ங் புக்³க³லிகங். பாஸாதோ³ சே ஹோதி, ஹெட்டா²பாஸாதோ³ ஸங்கி⁴கோ; உபரி புக்³க³லிகோ. ஸசே ஸோ ஹெட்டா²பாஸாத³ங் இச்ச²தி, தஸ்ஸ ஹோதி. அத² ஹெட்டா² ச உபரி ச இச்ச²தி, உப⁴யத்த² உபட்³ட⁴ங் லப⁴தி. த்³வே ஸேனாஸனானி காரேதி – ஏகங் ஸங்கி⁴கங், ஏகங் புக்³க³லிகங். ஸசே விஹாரே உட்டி²தேன த³ப்³ப³ஸம்பா⁴ரேன காரேதி, ததியபா⁴க³ங் லப⁴தி. ஸசே அகதட்டா²னே சயங் வா பமுக²ங் வா கரோதி, ப³ஹிகுட்டே உபட்³ட⁴ங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ, உபட்³ட⁴ங் தஸ்ஸ. அத² மஹந்தங் விஸமங் பூரெத்வா அபதே³ பத³ங் த³ஸ்ஸெத்வா கதங் ஹோதி, அனிஸ்ஸரோ தத்த² ஸங்கோ⁴.

    Yo pana saṅghikavallimattampi aggahetvā āharimena upakaraṇena saṅghikāya bhūmiyā puggalikavihāraṃ kāreti, upaḍḍhaṃ saṅghikaṃ hoti; upaḍḍhaṃ puggalikaṃ. Pāsādo ce hoti, heṭṭhāpāsādo saṅghiko; upari puggaliko. Sace so heṭṭhāpāsādaṃ icchati, tassa hoti. Atha heṭṭhā ca upari ca icchati, ubhayattha upaḍḍhaṃ labhati. Dve senāsanāni kāreti – ekaṃ saṅghikaṃ, ekaṃ puggalikaṃ. Sace vihāre uṭṭhitena dabbasambhārena kāreti, tatiyabhāgaṃ labhati. Sace akataṭṭhāne cayaṃ vā pamukhaṃ vā karoti, bahikuṭṭe upaḍḍhaṃ saṅghassa, upaḍḍhaṃ tassa. Atha mahantaṃ visamaṃ pūretvā apade padaṃ dassetvā kataṃ hoti, anissaro tattha saṅgho.

    ஏகங் வரஸெய்யந்தி எத்த² நவகம்மதா³னட்டா²னே வா வஸ்ஸக்³கே³ன பத்தட்டா²னே வா யங் இச்ச²தி, தங் ஏகங் வரஸெய்யங் அனுஜானாமீதி அத்தோ².

    Ekaṃvaraseyyanti ettha navakammadānaṭṭhāne vā vassaggena pattaṭṭhāne vā yaṃ icchati, taṃ ekaṃ varaseyyaṃ anujānāmīti attho.

    பரியோஸிதே பக்கமதி தஸ்ஸேவேதந்தி புன ஆக³ந்த்வா வஸந்தஸ்ஸ அந்தோவஸ்ஸங் தஸ்ஸேவ தங்; அனாக³ச்ச²ந்தஸ்ஸ பன ஸத்³தி⁴விஹாரிகாத³யோ க³ஹேதுங் ந லப⁴ந்தி.

    Pariyosite pakkamati tassevetanti puna āgantvā vasantassa antovassaṃ tasseva taṃ; anāgacchantassa pana saddhivihārikādayo gahetuṃ na labhanti.

    நவகம்மதா³னகதா² நிட்டி²தா.

    Navakammadānakathā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi / நவகம்மதா³னகதா² • Navakammadānakathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / நவகம்மதா³னகதா²வண்ணனா • Navakammadānakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / நவகம்மதா³னகதா²வண்ணனா • Navakammadānakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / நவகம்மதா³னகதா²வண்ணனா • Navakammadānakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / நவகம்மதா³னகதா² • Navakammadānakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact