Mapamond

    Nivelului mării va creşte cu până la 1,6 metri în jurul Danemarcei

    Institutul Niels Bohr a realizat un nou studiu concluzionând că există riscul ca mările din jurul Scandinaviei, Angliei, Olandei şi nordului Germaniei să crească cu aproximativ 1,6 metri în acest secol, mult mai mult decât media globală.


    Institutul a analizat anterior creşterea nivelului mării la scară globală, dar a examinat recent consecinţele pentru Copenhaga şi pentru alte regiuni şi oraşe din Europa de Nord.

    Chiar dacă oceanele sunt în creştere, ele nu se ridică uniform pe tot globul. Acest lucru se datorează parţial modificărilor regionale în câmpul gravitaţional şi a ridicării terenurilor.

    Este extrem de dificilă dezvoltarea unui calcul precis, pentru că există mulţi factori necunoscuţi. Marea incertitudine în ceea ce priveşte creşterea nivelului global al mării este cât de repede se va topi gheaţa din Antarctica.

    Estimarea cea mai mică este că nivelul mării va creşte doar cu 68 centimetri.

    Prin comparaţie, Ministerul danez al mediului s-a bazat până acum pe o evaluare făcută de Institutul Meteorologic Danez, care a estimat că nivelul mării se va ridica în jurul Danemarcei cu doar 30-60 centimetri, cel mult cu 1,2 metri, în secolul următor.

    23 IUNIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Antarctica a fost acoperită cu întinse păduri în Triasic, distruse probabil de inundaţii catastrofale.
    Posibilităţile "plauzibile" ale existenţei tigrului tasmanian in nordul provinciei australiene Queensland au determinat oamenii de ştiinţă să înceapă o căutare a speciei despre care se credea că a dispărut cu mai mult de 80 de ani în urmă.
    O pădure veche de mii de ani a fost descoperită de scufundătorii de la Sea Search sub apele mării, în largul coastelor din Norfolk, Marea Britanie.
    Oamenii de ştiinţă de la California Institute of Technology şi de la China Earthquake Administration au descoperit un canion vechi, adânc îngropat sub râul Yarlung, în partea de sud a Tibetului.
    Numărul tigrilor aflaţi în libertate (specie protejată) scade de la an la an. Numai India a pierdut 63 de tigri în cursul anului 2013. Primul tigru pierdut în 2013 a fost în ianuarie în pădurile din Brahmapuri şi a fost un caz de braconaj, iar ultimul caz a fost raportat în decembrie şi este în curs de investigare.
    Oamenii de ştiinţă australieni de la Curtin University School of Mine cred că un super-vulcan activ acum peste 100 milioane ani, a erupt atât de puternic, încât a aruncat cristale mici peste tot continentul australian.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact