Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    O uriaşă sferă de piatră a fost descoperită în Bosnia

    O sferă uriaşă de piatră descoperită în Bosnia ar putea fi cea mai mare sculptură de acest fel realizată vreodată de mâini omeneşti.



    O uriaşă sferă de piatră a fost descoperită în Bosnia.


    Sfera a fost descoperită într-o pădure din apropierea oraşului Zavidovici, la câţiva kilometri nord de Sarajevo, între capitala bosniacă şi Tuzla.

    Sculptura în cauză are o rază de 1,5 metri, o greutate estimată la 35 tone şi un conţinut de fier extrem de mare.

    Originile sferei sunt încă incerte, opiniile fiind împărţite.

    Un cercetător a declarat că, în loc să fie sculptată de către om, bila uriaşă s-ar fi putut forma prin precipitarea cimentului mineral natural în spaţiile deschise dintre granulele de sedimente.

    Arheologul bosniac Semir Osmanagic crede însă în existenţa unei civilizaţii avansate care a făcut aceste sfere în urmă cu mai mult de 1500 de ani.

    Aceste bile au fost găsite în 20 de locaţii distincte şi în anii 1930 au fost scoase la lumină 80, însă cele mai multe dintre ele au fost distruse în 1970, după ce au apărut zvonuri că ar conţine aur.

    Acelaşi arheolog consideră că un grup de dealuri din valea Visoko ar fi de fapt piramide antice conectate printr-o reţea de tuneluri subterane, realizate acum 12000 de ani.

    Aceste dezvăluiri au provocat neîncredere şi apoi tot felul de glume, dar guvernul bosniac a finanţat săpaturi în regiune.



    Visočica, Piramida soarelui din Bosnia.

    27 MAI 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Autorităţile din Columbia au anunţat descoperirea epavei faimosului galion spaniol "San Jose", scufundat acum peste 300 de ani, cu o încărcătură mare de aur şi bijuterii la bord.
    Muncitorii care lucrau în construcţii au scos la iveală 600 kg de monede de bronz romane, o descoperire unică şi extrem de importantă.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, au anunţat descoperirea rămăşiţelor primului masacrului cunoscut, datând de acum 10000 de ani.
    În timp ce egiptenii construiau piramidele de pe platoul Giza, iar britonii Stonehenge, civilizaţia Norte Chico din Peru construia Caral, considerat cel mai vechi oraş din America. Situat la 200 km nord de Lima, în Supe Valley, Peru, Caral a fost locuit între anii 2600 si 2000 î.e.n. şi cuprinde o suprafaţă de mai bine de 60 hectare.
    O echipă de arheologi italieni, a descoperit, în timpul unei expediţii de scufundări în largul coastelor Siciliei, 39 de bare dintr-un metal misterios. Analizele efectuate sugereză că acesta ar putea fi legendarul oricalc, asociat cu mitul Atlantidei în textele antice.
    Arheologii de la universităţile din York şi Newcastle au analizat reziduurile de pe vase ceramice găsite în şase locaţii din Alpii Elveţieni şi au descoperit dovezi de fabricare a brânzei încă din epoca fierului.