Sănătate

    Omega 3 si curcuma ajuta la pastrarea capacitatii de mers pe jos, dupa lezarea maduvei spinarii


    Cercetatorii de la University of California, Los Angeles School of Medicine au descoperit ca o dieta bogata in acidul gras omega 3 si in curcuma, un condiment intalnit si sub numele de turmeric sau sofran indian, ajuta la pastrarea capacitatii de mers pe jos atunci cand a avut loc o deteriorare a cordonului spinal.



    Camp de turmeric sau sofran intr-un sat indian. Foto: Wikipedia (CC0 1.0)


    Aceasta ar sugera ca suplimentele alimentare respective ajuta celulele nervoase sa se repare si sa-si mentina functia neurologica dupa daune degenerative in zona gatului.

    Procesul normal de imbatranire poate duce de multe ori la ingustarea canalului spinal, punand presiune pe maduva spinarii si ranind tesutul. Operatia care se face in aceste cazuri elibereaza de presiune tesutul nervos, dar nu poate repara deteriorarile celulelor si fibrelor nervoase deja facute.

    Oamenii de stiinta au studiat pe doua grupuri de sobolani carora le-au indus mielopatie cervicala, o afectiune progresiva care apare deseori la persoanele cu afectiuni ce slabesc coloana vertebrala, cum sunt osteoporoza si artrita reumatoida.

    Mielopatia cervicala poate da dificultati de mers, dureri in gat si brat, amorteala mainilor, slabiciune la nivelul membrelor. Este cea mai frecventa cauza a problemelor de mers, provenind de la coloana, pentru persoanele de peste 55 de ani.

    Primul grup de sobolani a fost hranit cu o dieta obisnuita, bogata in grasimi saturate si zahar. Al doilea grup a primit o dieta standard, imbogatita in DHA si curcumina, iar al treilea grup a fost de control, primind dieta standard pentru sobolani.

    DHA este un acid gras omega 3 cu o actiune cunoscuta in repararea deteriorarilor membranelor celulare, iar curcumina, substanta gasita in curcuma, este un antioxidant puternic, cunoscut si el pentru calitatile de reparare a tesuturilor. Ambele substante au proprietati antiinflamatorii.

    Sobolanii cu o dieta imbogatita in DHA si curcumina au mers mult mai bine decat primul grup chiar la sase saptamani de la inceperea studiului. Markerii studiati, legati de deteriorarea membranei celulare, reparatia neuronala si comunicarea celulara au aratat cum grupul cu dieta imbogatita s-a apropiat de grupul de control ca performante.

    DHA si curcumina par sa potenteze mai multe mecanisme de conservare a functiei neurologice. Este un prim pas in intelegerea rolului pe care il poate juca dieta in protejarea organismului de bolile degenerative.

    GH. MANOIU | 2 IUNIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    A avea diabet de tip 2 poate insemna că sunteţi deja pe drumul spre Alzheimer, afirmă cercetătorii de la University at Albany din New York în urma unui studiu ce leagă cele două boli. S-ar putea folosi medicamentele pentru Alzheimer încă din stadiul de diabet pentru a preveni tulburările cognitive de la început, au declarat ei.
    Un studiu sugerează că un test de sânge ar putea salva multe vieţi prin găsirea recidivelor de cancer care au început să crească din nou după tratament.
    Un grup de oameni de ştiinţă chinezi de la Zhangshan School of Medicine, Sun Yat-Sen University, au descoperit şi în prezent testează un virus care ar putea fi folosit pentru a distruge celulele canceroase, fără a afecta pe cele normale.
    Spălarea pe mâini cu săpun antibacterian conţinând triclosan, poate fi periculoasă. Această substanţă chimică găsită în produse lichide pentru spălat pe mâini ca şi în multe alte produse de uz casnic, cum ar fi şampoane şi pastă de dinţi, a fost legată de cancer.
    Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Stanford din California, a arătat cum infectarea cu bacteria Clostridium difficile poate fi tratată fără a folosi antibiotice.
    Un studiu realizat la Universitatea din Huddersfield privind proprietăţile anti-inflamatorii ale produselor naturale a relevat posibilitatea de a inhiba inflamaţia celulelor creierului cu ajutorul punicalagin-ului, un compus ce se găseşte în fructul de rodie.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact