Atracții turistice

Peştera Valea Cetăţii, Râşnov, judeţul Braşov

CĂTĂLIN KISLINGER


Sala Mare, Peştera Valea Cetăţii, Râşnov, judeţul Braşov. Foto: Cătălin Kislinger / Infoland


Peştera Valea Cetăţii este situată la aproximativ 3 km de oraşul Râşnov, pe şoseaua Valea Cetăţii, spre Poiana Brașov.

A fost descoperită în anul 1949 când, în urma unei explozii hidraulice, a fost desfundată intrarea în peşteră, de unde şi numele de peştera Fundata.

Atracţia principală o constituie Sala Mare, cu o înălțime de peste 20 m şi o suprafaţă de aproximativ 2500 mp, în care se pot vedea stalactite şi stalagmite de diferite mărimi, printre care una de 2 m înălţime.

Peştera Valea Cetății a avut într-o primă fază galeriile umplute cu apă, coroziunea lărgind astfel spaţiile.

Peştera Valea Cetăţii (Fundata) poate fi vizitată de toată lumea, fiind amenajată cu locuri de acces pentru vizitatori, dar şi cu trotuare, balustrade, pasarele, bare de protecţie, scări şi sistem de iluminat în interiorul peşterii. Peisajul subteran este impresionant.

Localizare

Peştera Valea Cetăţii se afla în apropierea şoselei Râşnov - Poiana Braşov, fiind situatăla 3 km de Râşnov şi la 6,5 km de Poiana Braşov. Din parcarea de la şosea se mai merge aproximativ 10-15 minute până la intrarea în peşteră.

Tarife si programul de vizitare

Adulţi: 15 lei/persoană
Copii: 10 lei/persoană
Grupuri (adulţi): 12 lei/persoană
Grupuri (copii): 7 lei/persoană

Program de vizitare:

Vara (1 mai - 30 septembrie): 10:00 - 20:00
Iarna (1 octombrie - 30 apriliei): 10:00 - 18:00

Un circuit al peşterii durează circa 20 de minute, plecările se fac din 30 în 30 de minute, începând cu ora fixă şi numai însoţiţi de ghid.

Temperatura în interiorul peşterii este de 9-12 grade Celsius.



Intrarea în Peştera Valea Cetăţii. Peştera Valea Cetăţii, Râşnov, judeţul Braşov. Foto: Cătălin Kislinger/Infoland.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Monte-Carlo este unul dintre cartierele orasului-stat Monaco, fiind cel mai renumit, in special datorita cazinoului Monte-Carlo. Este una dintre cele mai renumite destinatii turistice din Europa, turistii fiind atrasi de viata de noapte tumultoasa, hotelurile de lux si restaurantele scumpe.
Lacul Siriu este unul dintre cele mai frumoase destinatii turistice din judetul Buzau. Situat intr-o zona mirifica, inconjurat de paduri de basm, lacul este strabatut de-a lungul malului de un drum spectaculos, DN10 Buzau-Brasov, ce trece prin doua viaducte, Giurca si Teherau. O calatorie in zona lacului Siriu va ramane o amintire de neuitat.
Gamzigrad este un sit arheologic şi UNESCO World Heritage Site din Serbia, situat la sud de Dunăre, în apropiere de oraşul Zaječar. Este locaţia vechiului complex roman de palate şi temple Felix Romuliana, construit de împăratul Galerius.
A fost înfiinţat în 1834 de Mihalache Ghica, frate al domnitorului Alexandru Ghica, sub numele de "Museul Naţional din Bucuresci". A pornit la drum cu colecţiile donate de cel ce l-a înfiinţat: monede greceşti, romane şi bizantine, minerale, fosile, moluşte, peşti, păsări şi mamifere, opere de artă.
Akros poli (Orasul de sus) din Atena este situat pe o stanca, la 156 m fata de nivelul marii. Are 300 m lungime si 150 m latime. Constructiile care se mai pot vedea in prezent in Acropole, dateaza in principal din secolul al V-lea i.e.n, in timpul Epocii de Aur a lui Pericle.
Muzeul Vasa din Stockholm este un muzeu maritim ce prezintă singurul vas intact din secolul 17, corabia de război cu 64 de tunuri Vasa, scufundată în 1628 şi ridicată la suprafaţă în 1961. Este cel mai popular muzeu al Suediei şi are aproximativ un milion de vizitatori anual.