Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Afecţiuni

    Problemele de prostată

    Ce este prostata?

    Prostata face parte din organele sexuale masculine. Este aproximativ de marimea unei nuci si inconjoara tubul numit uretra, localizat chiar sub vezica urinara.

    Uretra are doua sarcini: la urinare este cea care poarta urina de la vezica urinara, iar in timpul ejacularii sexuale poarta materialul seminal. Materialul seminal este o combinatie de sperma si lichid pe care il adauga prostata.

    Ce sunt problemele de prostata?

    Pentru barbatii sub 50 de ani, problema cea mai frecventa de prostata este prostatita.
    Pentru barbatii trecuti de 50 de ani, problema cea mai frecventa este marirea in volum a prostatei. Aceasta afectiune este numita de asemenea hiperplazie benigna de prostata (HBP). Barbatii mai in varsta prezinta de asemenea risc de cancer de prostata, insa aceasta boala este mai putin frecventa decat hiperplazia benigna de prostata.

    Ce este prostatita?

    Prostatita desemneaza inflamarea sau iritarea prostatei. In cazul prostatitei, pot exista senzatii de arsura la urinare, sau pot avea loc urinari prea dese. Poate aparea si febra sau senzatia de oboseala.

    Inflamarea oricarei parti a corpului este de obicei un semn ca organismul lupta cu germenii sau repara o leziune. Unele tipuri de prostatite sunt cauzate de bacterii, micute organisme care pot cauza infectii sau boli. In cazul prostatitei bacteriane, doctorul poate vedea bacteriile la microscop, intr-un esantion din urina. Doctorul poate prescrie atunci antibiotice, medicamente care ucid bacteriile.

    In majoritatea cazurilor, doctorii nu gasesc nicio bacterie la barbatii cu prostatita. Daca exista probleme de urinare, doctorul va cauta alte posibile cauze, cum ar fi pietrele la rinichi sau cancerul.
    Daca nu este gasita nicio alta cauza, doctorul poate decide ca suferinta este cauzata de o afectiune numita prostatita nonbacteriana.

    Cooperarea cu doctorul ajuta la gasirea tratamentului potrivit. Schimbarea dietei sau baile calde pot fi de ajutor. Doctorul poate prescrie un medicament numit alfa blocant pentru a relaxa tesutul muscular al prostatei. Nu exista o solutie universala pentru cei care sufera de aceasta afectiune.

    Ce este marirea in volum a prostatei, sau hiperplazia benignă de prostata?

    La un barbat cu varsta de peste 50 de ani, aparitia problemelor de urinare poate fi data de marirea in volum a prostatei, sau hiperplazia benignă de prostata. Pe masura ce barbatii imbatranesc, prostata continua sa creasca. Pe masura ce creste, ea comprima uretra. Intrucat urina trece de la vezica urinara prin uretra, presiunea pe care prostata marita o pune asupra ei poate afecta controlul vezicii urinare.

    Hiperplazia benignă de prostata implica unul sau mai multe simptome:

    • O frecventa si urgenta nevoie de urinare. Va puteti scula de cateva ori pe noapte pentru a merge la toaleta.
    • Dificultati de a porni un flux urinar. Chiar daca simtiti ca trebuie sa va grabiti sa ajungeti la toaleta, puteti gasi dificila initierea urinarii.
    • Un jet slab de urina
    • O cantitate mica de urina de fiecare data cand mergeti la toaleta
    • Senzatia ca trebuie sa mergeti din nou, desi abia ati terminat de urinat
    • Scapari sau picurari urinare
    • Mici cantitati de sange in urina

    Prin ea insasi, hiperplazia benignă de prostata nu este o boala grava, daca simptomele nu sunt atat de deranjante incat sa nu va puteti bucura de viata. Insa poate conduce catre probleme serioase. Una dintre probleme este reprezentata de infectiile tractului urinar.

    Daca nu puteti urina deloc, trebuie sa obtineti imediat ajutor medical. Uneori aceasta se intampla brusc dupa ce barbatii isi iau medicamente fara reteta contra racelii sau antialergice. In cazuri rare, hiperplazia benignă de prostata si problemele constante de urinare pot conduce catre deteriorarea rinichilor.

    Care sunt testele recomandate de doctor?

    Cateva teste ajuta doctorul in identificarea problemei si deciderea celui mai bun tratament.

    Examenul rectal digital. Acest examen este de obicei primul test care se face. Doctorul insereaza un deget protejat cu o manusa in rect si simte prostata, situata drept in fata rectului. Acest examen ofera doctorului o idee generala despre marimea si afectiunea prostatei.

    Testele de sange. Doctorul poate dori sa testeze un esantion de sange pentru a cauta antigenii specifici de prostata (PSA). Daca PSA este ridicat, poate fi un semn al cancerului de prostata. Insa acest test nu este perfect. Multi barbati cu indicatori ridicati de PSA nu au cancer de prostata.

    Metodele imagistice. Doctorul poate dori obtinerea unei imagini a prostatei prin folosirea razelor X sau a sonogramelor. O pielograma intravenoasa este o radiografie a tractului urinar. Pentru o pielograma intravenoasa, va fi injectata intr-o vena o substanta de contrast. Atunci cand substanta de contrast trece din sange in urina, ea se va vedea la razele X. O sonograma rectala foloseste o sonda, inserata in rect, pentru a transmite unde sonore spre prostata.

    Studiul jetului urinar. Poate fi ceruta urinarea intr-un dispozitiv special care masoara cat de repede circula urina. Un jet redus poate insemna o hiperplazie benignă de prostata.

    Cistoscopia. O alta cale de a vedea problema din interior foloseste un cistoscop, care este un tub ingust cu lentile similar unui telescop. Tubul este inserat in vezica urinara prin uretra in timp ce doctorul priveste prin cistoscop.

    Cum este tratata hiperplazia benignă de prostata?

    Sunt disponibile cateva tratamente:

    Asteptarea vigilenta. Daca simptomele nu va deranjeaza prea mult, puteti alege sa traiti cu ele in loc sa luati pilule zilnic, sau sa faceti operatie. Insa ar trebui sa faceti controale periodice pentru a verifica faptul ca afectiunea nu se inrautateste. Prin asteptarea vigilenta, puteti fi pregatit sa alegeti tratamentul imediat ce veti avea nevoie .

    Medicamentele. In ultimii ani, oamenii de stiinta au dezvoltat cateva medicamente pentru a micsora sau relaxa prostata, prevenind astfel blocarea deschiderii urinare.

    Proceduri care nu necesita interventie chirurgicala. Au fost dezvoltate dispozitive ce permit doctorilor sa indeparteze parti din prostata fara interventii procedurale chirurgicale. Aceste proceduri pot fi facute de obicei intr-o clinica sau intr-un spital fara a necesita spitalizare peste noapte. Procedurile sunt transuretrale, ceea ce inseamna ca doctorul ajunge la aceasta zona trecand prin uretra. Doctorul foloseste tuburi inguste inserate prin uretra pentru a distribui caldura controlata catre mici zone ale prostatei.

    - Pe uretra poate fi aplicat un gel pentru a preveni durerea si disconfortul. Nu veti avea nevoie de medicamente care sa va adoarma. Unele proceduri transuretrale sunt tratamente pentru hiperplazia benignă de prostata:

    - PVP (vaporizare fotoselectiva a prostatei): distruge excesul de tesut prostatic care interfereaza cu iesirea din corp a urinei prin controlarea fasciculului laser in interiorul prostatei.

    - TUIP (incizie transuretrala a prostatei): largeste uretra prin crearea catorva mici cute in deschiderea vezicii urinare, acolo unde uretra se uneste cu vezica urinara, ca si in glanda de prostata.

    - TUMT (termoterapie transuretrala cu microunde): distruge tesutul de prostata prin folosirea unei sonde in uretra pentru a distribui microunde.

    - TUNA (ablatie transuretrala cu ac): distruge excesul de tesut prostatic prin caldura generata electromagnetic si folosirea in uretra a unui dispozitiv de forma unui ac.

    Tratament chirurgical. Operatia de indepartare a unei parti din prostata se poate face prin uretra sau prin operatie deschisa, care necesita taiere prin pielea de deasupra bazei penisului. Doctorul poate recomanda operatia deschisa indeosebi daca prostata este marita.

    Cea mai raspandita operatie este transuretro rezectia de prostata (TURP). In operatia TURP, chirurgul insereaza un tub ingust spre uretra si indeparteaza partile din prostata cu o sarma in forma de bucla in timp ce priveste prin cistoscop. Atat TURP cat si operatia deschisa necesita anestezie generala si spitalizare.

    TURP si celelalte proceduri pentru HBP indeparteaza doar putin tesut, atat cat este necesar pentru eliberarea blocajului urinar.

    In putine cazuri, prostata poate continua sa creasca si problemele urinare revin. Ar trebui sa continuati verificarea prostatei o data pe an chiar si dupa efectuarea operatiei, pentru a va asigura ca nu au aparut hiperplazia benignă de prostata sau cancerul de prostata.

    Indepartarea prostatei, sau prostatectomia radicala, este facuta de obicei doar in cazul opririi raspandirii cancerului de prostata.

    Efectele colaterale ale tratamentelor de prostata

    Chirurgia pentru hiperplazia benignă de prostata poate avea un efect temporar asupra functiei sexuale. Cei mai multi barbati isi recupereaza complet functia sexuala intr-un an dupa operatie. Durata exacta depinde de cat de mult timp au avut simptomele inainte de operatie si de tipul de operatie.

    Dupa TURP, unii barbati descopera ca materialul seminal nu iese din penis in timpul orgasmului. In schimb, el merge inapoi catre vezica urinara. In unele cazuri, aceasta afectiune poate fi tratata cu un medicament care ajuta la mentinerea vezicii urinare inchisa. Un doctor specializat in probleme de fertilitate poate fi de ajutor daca ejacularea inapoi genereaza probleme pentru cuplul care incearca sa aiba copii.

    Daca dupa tratamentul unei afectiuni de prostata intampinati orice fel de problema, discutati cu doctorul. Problemele de erectie si pierderea controlului vezicii urinare pot fi tratate.

    Daca prostata a fost complet indepartata pentru stoparea cancerului, sunteti predispus sa aveti, pentru un timp mai lung, probleme sexuale sau de control al vezicii urinare, precum scapari sau picurari urinare. Doctorul va poate ajuta prin folosirea unei tehnici care lucreaza cu nervii din jurul prostatei. Aceasta procedura face mai usoara recastigarea controlului vezicii urinare si a functiei sexuale. Nu toti barbatii pot folosi aceasta tehnica, insa cei mai multi pot fi ajutati prin alte tratamente medicale.


    Sursa: NIDDKD, SUA




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Termenul de insuficienta ovariana prematura descrie oprirea functionarii normale a ovarelor unei femei inaintea varstei de 40 de ani. Unele persoane folosesc termenul de insuficienta ovariana primara pentru a descrie aceasta afectiune. Ea este cunoscuta si ca hipogonadism hipergonadotropic.
    Sindromul Fragile X este forma cea mai frecventa de dizabilitate intelectuala si de dezvoltare. Ea este cauzata de o modificare, o mutatie a unei gene denumita Fragile X Mental Retardation 1.
    Defectele din nastere sunt anormalii structurale sau functionale prezente la nastere si care determina dizabilitati fizice sau mentale. Cercetatorii au identificat mii de diferite defecte din nastere. In mod curent, defectele din nastere sunt principala cauza a mortii bebelusilor in primul an de viata.
    Este o problema obisnuita marirea in volum a prostatei pe masura ce un barbat imbatraneste. Doctorii numesc aceasta afectiune hiperplazie benigna de prostata (HBP), sau hipertrofie benigna de prostata.
    Tulburarile de dezvoltare sunt defecte din nastere legate de o problema de functionare a unei parti a corpului sau a intregului sistem al corpului. Ele sunt cunoscute si ca defecte functionale din nastere. Multe dintre aceste tulburari nu afecteaza doar o singura parte sau un singur sistem al corpului.
    Sindromul Down este setul de simptome mentale si fizice care rezulta din prezenta suplimentara a unei copii a cromozomului 21.