Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā)

    10. ஸதிபட்டா²னஸுத்தவண்ணனா

    10. Satipaṭṭhānasuttavaṇṇanā

    105. ஏவங் மே ஸுதந்தி ஸதிபட்டா²னஸுத்தங். தத்த² குரூஸு விஹரதீதி குருனாமகா ஜானபதி³னோ ராஜகுமாரா, தேஸங் நிவாஸோ ஏகோபி ஜனபதோ³ ருள்ஹீஸத்³தே³ன குரூதி வுச்சதி, தஸ்மிங் குரூஸு ஜனபதே³. அட்ட²கதா²சரியா பனாஹு – மந்தா⁴துகாலே தீஸு தீ³பேஸு மனுஸ்ஸா ஜம்பு³தீ³போ நாம பு³த்³த⁴பச்சேகபு³த்³த⁴மஹாஸாவகசக்கவத்திபபு⁴தீனங் உத்தமபுரிஸானங் உப்பத்திபூ⁴மி உத்தமதீ³போ அதிரமணீயோதி ஸுத்வா ரஞ்ஞா மந்தா⁴துசக்கவத்தினா சக்கரதனங் புரக்க²த்வா சத்தாரோ தீ³பே அனுஸங்யாயந்தேன ஸத்³தி⁴ங் ஆக³மங்ஸு. ததோ ராஜா பரிணாயகரதனங் புச்சி² –

    105. Evaṃ me sutanti satipaṭṭhānasuttaṃ. Tattha kurūsu viharatīti kurunāmakā jānapadino rājakumārā, tesaṃ nivāso ekopi janapado ruḷhīsaddena kurūti vuccati, tasmiṃ kurūsu janapade. Aṭṭhakathācariyā panāhu – mandhātukāle tīsu dīpesu manussā jambudīpo nāma buddhapaccekabuddhamahāsāvakacakkavattipabhutīnaṃ uttamapurisānaṃ uppattibhūmi uttamadīpo atiramaṇīyoti sutvā raññā mandhātucakkavattinā cakkaratanaṃ purakkhatvā cattāro dīpe anusaṃyāyantena saddhiṃ āgamaṃsu. Tato rājā pariṇāyakaratanaṃ pucchi –

    ‘‘அத்தி² நு கோ² மனுஸ்ஸலோகதோ ரமணீயதரங் டா²ன’’ந்தி?

    ‘‘Atthi nu kho manussalokato ramaṇīyataraṃ ṭhāna’’nti?

    ‘‘கஸ்மா தே³வ ஏவங் ப⁴ணஸி?

    ‘‘Kasmā deva evaṃ bhaṇasi?

    ‘‘கிங் ந பஸ்ஸஸி சந்தி³மஸூரியானங் ஆனுபா⁴வங்?

    ‘‘Kiṃ na passasi candimasūriyānaṃ ānubhāvaṃ?

    ‘‘நனு ஏதேஸங் டா²னங் இதோ ரமணீயதர’’ந்தி?

    ‘‘Nanu etesaṃ ṭhānaṃ ito ramaṇīyatara’’nti?

    ராஜா சக்கரதனங் புரக்க²த்வா தத்த² அக³மாஸி. சத்தாரோ மஹாராஜானோ ‘‘மந்தா⁴துமஹாராஜா ஆக³தோ’’தி ஸுத்வாவ ‘‘மஹித்³தி⁴கோ மஹானுபா⁴வோ ராஜா ந ஸக்கா யுத்³தே⁴ன படிபா³ஹிது’’ந்தி ஸகரஜ்ஜங் நிய்யாதேஸுங். ஸோ தங் க³ஹெத்வா புன புச்சி² – ‘‘அத்தி² நு கோ² இதோ ரமணீயதரங் டா²ன’’ந்தி. அத²ஸ்ஸ தாவதிங்ஸப⁴வனங் கத²யிங்ஸு – ‘‘தாவதிங்ஸப⁴வனங், தே³வ, ரமணீயதரங், தத்த² ஸக்கஸ்ஸ தே³வரஞ்ஞோ இமே சத்தாரோ மஹாராஜானோ பரிசாரகா தோ³வாரிகபூ⁴மியங் திட்ட²ந்தி. ஸக்கோ தே³வராஜா மஹித்³தி⁴கோ மஹானுபா⁴வோ. தஸ்ஸிமானி பன உபபோ⁴க³ட்டா²னானி, யோஜனஸஹஸ்ஸுப்³பே³தோ⁴ வேஜயந்தபாஸாதோ³, பஞ்சயோஜனஸதுப்³பே³தா⁴ ஸுத⁴ம்மா தே³வஸபா⁴, தி³யட்³ட⁴யோஜனஸதிகோ வேஜயந்தரதோ², ததா² ஏராவணோ ஹத்தீ², தி³ப்³ப³ருக்க²ஸஹஸ்ஸபடிமண்டி³தங் நந்த³னவனங் சித்தலதாவனங் பா²ருஸகவனங் மிஸ்ஸகவனங் . யோஜனஸதுப்³பே³தோ⁴ பாரிச்ச²த்தகோ கோவிளாரோ, தஸ்ஸ ஹெட்டா² ஸட்டி²யோஜனாயாமா பண்ணாஸயோஜனவித்த²தா பஞ்சத³ஸயோஜனுப்³பே³தா⁴ ஜயஸுமனபுப்ப²வண்ணா பண்டு³கம்ப³லஸிலா, யஸ்ஸா முது³தாய ஸக்கஸ்ஸ நிஸீத³தோ உபட்³ட⁴காயோ அனுபவிஸதீ’’தி.

    Rājā cakkaratanaṃ purakkhatvā tattha agamāsi. Cattāro mahārājāno ‘‘mandhātumahārājā āgato’’ti sutvāva ‘‘mahiddhiko mahānubhāvo rājā na sakkā yuddhena paṭibāhitu’’nti sakarajjaṃ niyyātesuṃ. So taṃ gahetvā puna pucchi – ‘‘atthi nu kho ito ramaṇīyataraṃ ṭhāna’’nti. Athassa tāvatiṃsabhavanaṃ kathayiṃsu – ‘‘tāvatiṃsabhavanaṃ, deva, ramaṇīyataraṃ, tattha sakkassa devarañño ime cattāro mahārājāno paricārakā dovārikabhūmiyaṃ tiṭṭhanti. Sakko devarājā mahiddhiko mahānubhāvo. Tassimāni pana upabhogaṭṭhānāni, yojanasahassubbedho vejayantapāsādo, pañcayojanasatubbedhā sudhammā devasabhā, diyaḍḍhayojanasatiko vejayantaratho, tathā erāvaṇo hatthī, dibbarukkhasahassapaṭimaṇḍitaṃ nandanavanaṃ cittalatāvanaṃ phārusakavanaṃ missakavanaṃ . Yojanasatubbedho pāricchattako koviḷāro, tassa heṭṭhā saṭṭhiyojanāyāmā paṇṇāsayojanavitthatā pañcadasayojanubbedhā jayasumanapupphavaṇṇā paṇḍukambalasilā, yassā mudutāya sakkassa nisīdato upaḍḍhakāyo anupavisatī’’ti.

    தங் ஸுத்வா ராஜா தத்த² க³ந்துகாமோ சக்கரதனங் அப்³பு⁴க்கிரி . தங் ஆகாஸே பதிட்டா²ஸி ஸத்³தி⁴ங் சதுரங்கி³னியா ஸேனாய. அத² த்³வின்னங் தே³வலோகானங் வேமஜ்ஜ²தோ சக்கரதனங் ஓதரித்வா பத²வியங் பதிட்டா²ஸி ஸத்³தி⁴ங் பரிணாயகரதனப்பமுகா²ய சதுரங்கி³னியா ஸேனாய. ராஜா ஏககோவ தாவதிங்ஸப⁴வனங் அக³மாஸி. ஸக்கோ ‘‘மந்தா⁴தா ஆக³தோ’’தி ஸுத்வாவ தஸ்ஸ பச்சுக்³க³மனங் கத்வா – ‘‘ஸ்வாக³தங் தே, மஹாராஜ, ஸகங் தே, மஹாராஜ. அனுஸாஸ, மஹாராஜா’’தி வத்வா ஸத்³தி⁴ங் நாடகேஹி ரஜ்ஜங் த்³வேபா⁴கே³ கத்வா ஏகங் பா⁴க³மதா³ஸி. ரஞ்ஞோ தாவதிங்ஸப⁴வனே பதிட்டி²தமத்தஸ்ஸேவ மனுஸ்ஸபா⁴வோ விக³ச்சி², தே³வபா⁴வோ பாதுரஹோஸி.

    Taṃ sutvā rājā tattha gantukāmo cakkaratanaṃ abbhukkiri . Taṃ ākāse patiṭṭhāsi saddhiṃ caturaṅginiyā senāya. Atha dvinnaṃ devalokānaṃ vemajjhato cakkaratanaṃ otaritvā pathaviyaṃ patiṭṭhāsi saddhiṃ pariṇāyakaratanappamukhāya caturaṅginiyā senāya. Rājā ekakova tāvatiṃsabhavanaṃ agamāsi. Sakko ‘‘mandhātā āgato’’ti sutvāva tassa paccuggamanaṃ katvā – ‘‘svāgataṃ te, mahārāja, sakaṃ te, mahārāja. Anusāsa, mahārājā’’ti vatvā saddhiṃ nāṭakehi rajjaṃ dvebhāge katvā ekaṃ bhāgamadāsi. Rañño tāvatiṃsabhavane patiṭṭhitamattasseva manussabhāvo vigacchi, devabhāvo pāturahosi.

    தஸ்ஸ கிர ஸக்கேன ஸத்³தி⁴ங் பண்டு³கம்ப³லஸிலாயங் நிஸின்னஸ்ஸ அக்கி²னிமிஸமத்தேன நானத்தங் பஞ்ஞாயதி. தங் அஸல்லக்கெ²ந்தா தே³வா ஸக்கஸ்ஸ ச தஸ்ஸ ச நானத்தே முய்ஹந்தி. ஸோ தத்த² தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் அனுப⁴வமானோ யாவ ச²த்திங்ஸ ஸக்கா உப்பஜ்ஜித்வா சுதா, தாவ ரஜ்ஜங் காரெத்வா அதித்தோயேவ காமேஹி ததோ சவித்வா அத்தனோ உய்யானே பதிட்டி²தோ வாதாதபேன பு²ட்ட²க³த்தோ காலமகாஸி.

    Tassa kira sakkena saddhiṃ paṇḍukambalasilāyaṃ nisinnassa akkhinimisamattena nānattaṃ paññāyati. Taṃ asallakkhentā devā sakkassa ca tassa ca nānatte muyhanti. So tattha dibbasampattiṃ anubhavamāno yāva chattiṃsa sakkā uppajjitvā cutā, tāva rajjaṃ kāretvā atittoyeva kāmehi tato cavitvā attano uyyāne patiṭṭhito vātātapena phuṭṭhagatto kālamakāsi.

    சக்கரதனே பன பத²வியங் பதிட்டி²தே பரிணாயகரதனங் ஸுவண்ணபட்டே மந்தா⁴துஉபாஹனங் லிகா²பெத்வா இத³ங் மந்தா⁴துரஜ்ஜந்தி ரஜ்ஜமனுஸாஸி. தேபி தீஹி தீ³பேஹி ஆக³தமனுஸ்ஸா புன க³ந்துங் அஸக்கொந்தா பரிணாயகரதனங் உபஸங்கமித்வா ‘‘தே³வ மயங் ரஞ்ஞோ ஆனுபா⁴வேன ஆக³தா, இதா³னி க³ந்துங் ந ஸக்கோம, வஸனட்டா²னங் நோ தே³ஹீ’’தி யாசிங்ஸு. ஸோ தேஸங் ஏகேகங் ஜனபத³மதா³ஸி. தத்த² புப்³ப³விதே³ஹதோ ஆக³தமனுஸ்ஸேஹி ஆவஸிதபதே³ஸோ தாயேவ புரிமஸஞ்ஞாய விதே³ஹரட்ட²ந்தி நாமங் லபி⁴. அபரகோ³யானதோ ஆக³தமனுஸ்ஸேஹி ஆவஸிதபதே³ஸோ அபரந்தஜனபதோ³தி நாமங் லபி⁴. உத்தரகுருதோ ஆக³தமனுஸ்ஸேஹி ஆவஸிதபதே³ஸோ குருரட்ட²ந்தி நாமங் லபீ⁴தி . ப³ஹுகே பன கா³மனிக³மாத³யோ உபாதா³ய ப³ஹுவசனேன வோஹரீயதி. தேன வுத்தங் ‘‘குரூஸு விஹரதீ’’தி.

    Cakkaratane pana pathaviyaṃ patiṭṭhite pariṇāyakaratanaṃ suvaṇṇapaṭṭe mandhātuupāhanaṃ likhāpetvā idaṃ mandhāturajjanti rajjamanusāsi. Tepi tīhi dīpehi āgatamanussā puna gantuṃ asakkontā pariṇāyakaratanaṃ upasaṅkamitvā ‘‘deva mayaṃ rañño ānubhāvena āgatā, idāni gantuṃ na sakkoma, vasanaṭṭhānaṃ no dehī’’ti yāciṃsu. So tesaṃ ekekaṃ janapadamadāsi. Tattha pubbavidehato āgatamanussehi āvasitapadeso tāyeva purimasaññāya videharaṭṭhanti nāmaṃ labhi. Aparagoyānato āgatamanussehi āvasitapadeso aparantajanapadoti nāmaṃ labhi. Uttarakuruto āgatamanussehi āvasitapadeso kururaṭṭhanti nāmaṃ labhīti . Bahuke pana gāmanigamādayo upādāya bahuvacanena voharīyati. Tena vuttaṃ ‘‘kurūsu viharatī’’ti.

    கம்மாஸத⁴ம்மங் நாம குரூனங் நிக³மோதி. கம்மாஸத⁴ம்மந்தி எத்த² கேசி த⁴-காரஸ்ஸ த³-காரேன அத்த²ங் வண்ணயந்தி. கம்மாஸோ எத்த² த³மிதோதி கம்மாஸத³ம்மோ. கம்மாஸோதி கம்மாஸபாதோ³ போரிஸாதோ³ வுச்சதி. தஸ்ஸ கிர பாதே³ கா²ணுகேன வித்³த⁴ட்டா²னே வணோ ருஹந்தோ சித்ததா³ருஸதி³ஸோ ஹுத்வா ருஹி, தஸ்மா கம்மாஸபாதோ³தி பஞ்ஞாயித்த² . ஸோ ச தஸ்மிங் ஓகாஸே த³மிதோ போரிஸாத³பா⁴வதோ படிஸேதி⁴தோ. கேன? மஹாஸத்தேன. கதரஸ்மிங் ஜாதகேதி? மஹாஸுதஸோமஜாதகேதி ஏகே. இமே பன தே²ரா ஜயத்³தி³ஸஜாதகேதி வத³ந்தி. ததா³ ஹி மஹாஸத்தேன கம்மாஸபாதோ³ த³மிதோ. யதா²ஹ –

    Kammāsadhammaṃnāma kurūnaṃ nigamoti. Kammāsadhammanti ettha keci dha-kārassa da-kārena atthaṃ vaṇṇayanti. Kammāso ettha damitoti kammāsadammo. Kammāsoti kammāsapādo porisādo vuccati. Tassa kira pāde khāṇukena viddhaṭṭhāne vaṇo ruhanto cittadārusadiso hutvā ruhi, tasmā kammāsapādoti paññāyittha . So ca tasmiṃ okāse damito porisādabhāvato paṭisedhito. Kena? Mahāsattena. Katarasmiṃ jātaketi? Mahāsutasomajātaketi eke. Ime pana therā jayaddisajātaketi vadanti. Tadā hi mahāsattena kammāsapādo damito. Yathāha –

    ‘‘புத்தோ யதா³ ஹோமி ஜயத்³தி³ஸஸ்ஸ,

    ‘‘Putto yadā homi jayaddisassa,

    பஞ்சாலரட்டா²தி⁴பதிஸ்ஸ அத்ரஜோ;

    Pañcālaraṭṭhādhipatissa atrajo;

    சஜித்வான பாணங் பிதரங் பமோசயிங்,

    Cajitvāna pāṇaṃ pitaraṃ pamocayiṃ,

    கம்மாஸபாத³ம்பி சஹங் பஸாத³யி’’ந்தி.

    Kammāsapādampi cahaṃ pasādayi’’nti.

    கேசி பன த⁴-காரேனேவ அத்த²ங் வண்ணயந்தி. குருரட்ட²வாஸீனங் கிர குருவத்தத⁴ம்மோ தஸ்மிங் கம்மாஸோ ஜாதோ, தஸ்மா தங் டா²னங் கம்மாஸோ எத்த² த⁴ம்மோ ஜாதோதி கம்மாஸத⁴ம்மந்தி வுச்சதி. தத்த² நிவிட்ட²னிக³மஸ்ஸாபி ஏததே³வ நாமங். பு⁴ம்மவசனேன கஸ்மா ந வுத்தந்தி? அவஸனோகாஸதோ. ப⁴க³வதோ கிர தஸ்மிங் நிக³மே வஸனோகாஸோ கோசி விஹாரோ நாஹோஸி. நிக³மதோ பன அபக்கம்ம அஞ்ஞதரஸ்மிங் உத³கஸம்பன்னே ரமணீயே பூ⁴மிபா⁴கே³ மஹாவனஸண்டோ³ அஹோஸி. தத்த² ப⁴க³வா விஹாஸி. தங் நிக³மங் கோ³சரகா³மங் கத்வா, தஸ்மா ஏவமெத்த² அத்தோ² வேதி³தப்³போ³ ‘‘குரூஸு விஹரதி கம்மாஸத⁴ம்மங் நாம குரூனங் நிக³மோ, தங் கோ³சரகா³மங் கத்வா’’தி.

    Keci pana dha-kāreneva atthaṃ vaṇṇayanti. Kururaṭṭhavāsīnaṃ kira kuruvattadhammo tasmiṃ kammāso jāto, tasmā taṃ ṭhānaṃ kammāso ettha dhammo jātoti kammāsadhammanti vuccati. Tattha niviṭṭhanigamassāpi etadeva nāmaṃ. Bhummavacanena kasmā na vuttanti? Avasanokāsato. Bhagavato kira tasmiṃ nigame vasanokāso koci vihāro nāhosi. Nigamato pana apakkamma aññatarasmiṃ udakasampanne ramaṇīye bhūmibhāge mahāvanasaṇḍo ahosi. Tattha bhagavā vihāsi. Taṃ nigamaṃ gocaragāmaṃ katvā, tasmā evamettha attho veditabbo ‘‘kurūsu viharati kammāsadhammaṃ nāma kurūnaṃ nigamo, taṃ gocaragāmaṃ katvā’’ti.

    உத்³தே³ஸவாரகதா²வண்ணனா

    Uddesavārakathāvaṇṇanā

    106. ஏகாயனோ அயங், பி⁴க்க²வே, மக்³கோ³தி. கஸ்மா ப⁴க³வா இத³ங் ஸுத்தமபா⁴ஸி? குருரட்ட²வாஸீனங் க³ம்பீ⁴ரதே³ஸனாபடிக்³க³ஹணஸமத்த²தாய. குருரட்ட²வாஸினோ கிர பி⁴க்கூ² பி⁴க்கு²னியோ உபாஸகா உபாஸிகாயோ உதுபச்சயாதி³ஸம்பன்னத்தா தஸ்ஸ ரட்ட²ஸ்ஸ ஸப்பாயஉதுபச்சயஸேவனேன நிச்சங் கல்லஸரீரா கல்லசித்தா ச ஹொந்தி. தே சித்தஸரீரகல்லதாய அனுக்³க³ஹிதபஞ்ஞாப³லா க³ம்பீ⁴ரகத²ங் பரிக்³க³ஹேதுங் ஸமத்தா² ஹொந்தி. தேன தேஸங் ப⁴க³வா இமங் க³ம்பீ⁴ரதே³ஸனாபடிக்³க³ஹணஸமத்த²தங் ஸம்பஸ்ஸந்தோ ஏகவீஸதியா டா²னேஸு கம்மட்டா²னங் அரஹத்தே பக்கி²பித்வா இத³ங் க³ம்பீ⁴ரத்த²ங் ஸதிபட்டா²னஸுத்தங் அபா⁴ஸி. யதா² ஹி புரிஸோ ஸுவண்ணசங்கோடகங் லபி⁴த்வா தத்த² நானாபுப்பா²னி பக்கி²பெய்ய, ஸுவண்ணமஞ்ஜூஸங் வா பன லபி⁴த்வா ஸத்தரதனானி பக்கி²பெய்ய, ஏவங் ப⁴க³வா குருரட்ட²வாஸிபரிஸங் லபி⁴த்வா க³ம்பீ⁴ரதே³ஸனங் தே³ஸேஸி. தேனேவெத்த² அஞ்ஞானிபி க³ம்பீ⁴ரத்தா²னி தீ³க⁴னிகாயே மஹானிதா³னங் மஹாஸதிபட்டா²னங் இமஸ்மிங் மஜ்ஜி²மனிகாயே ஸாரோபமங் ருக்கூ²பமங் ரட்ட²பாலங் மாக³ண்டி³யங் ஆனேஞ்ஜஸப்பாயந்தி அஞ்ஞானிபி ஸுத்தானி தே³ஸேஸி.

    106.Ekāyano ayaṃ, bhikkhave, maggoti. Kasmā bhagavā idaṃ suttamabhāsi? Kururaṭṭhavāsīnaṃ gambhīradesanāpaṭiggahaṇasamatthatāya. Kururaṭṭhavāsino kira bhikkhū bhikkhuniyo upāsakā upāsikāyo utupaccayādisampannattā tassa raṭṭhassa sappāyautupaccayasevanena niccaṃ kallasarīrā kallacittā ca honti. Te cittasarīrakallatāya anuggahitapaññābalā gambhīrakathaṃ pariggahetuṃ samatthā honti. Tena tesaṃ bhagavā imaṃ gambhīradesanāpaṭiggahaṇasamatthataṃ sampassanto ekavīsatiyā ṭhānesu kammaṭṭhānaṃ arahatte pakkhipitvā idaṃ gambhīratthaṃ satipaṭṭhānasuttaṃ abhāsi. Yathā hi puriso suvaṇṇacaṅkoṭakaṃ labhitvā tattha nānāpupphāni pakkhipeyya, suvaṇṇamañjūsaṃ vā pana labhitvā sattaratanāni pakkhipeyya, evaṃ bhagavā kururaṭṭhavāsiparisaṃ labhitvā gambhīradesanaṃ desesi. Tenevettha aññānipi gambhīratthāni dīghanikāye mahānidānaṃ mahāsatipaṭṭhānaṃ imasmiṃ majjhimanikāye sāropamaṃ rukkhūpamaṃ raṭṭhapālaṃ māgaṇḍiyaṃ āneñjasappāyanti aññānipi suttāni desesi.

    அபிச தஸ்மிங் ஜனபதே³ சதஸ்ஸோ பரிஸா பகதியாவ ஸதிபட்டா²னபா⁴வனானுயோக³மனுயுத்தா விஹரந்தி, அந்தமஸோ தா³ஸகம்மகரபரிஜனாபி ஸதிபட்டா²னப்படிஸங்யுத்தமேவ கத²ங் கதெ²ந்தி. உத³கதித்த²ஸுத்தகந்தனட்டா²னாதீ³ஸுபி நிரத்த²ககதா² நாம ந பவத்ததி. ஸசே காசி இத்தீ² ‘‘அம்ம த்வங் கதரங் ஸதிபட்டா²னபா⁴வனங் மனஸிகரோஸீ’’தி புச்சி²தா ‘‘ந கிஞ்சீ’’தி வத³தி. தங் க³ரஹந்தி ‘‘தி⁴ரத்து² தவ ஜீவிதங், ஜீவமானாபி த்வங் மதஸதி³ஸா’’தி. அத² நங் ‘‘மா தா³னி புன ஏவமகாஸீ’’தி ஓவதி³த்வா அஞ்ஞதரங் ஸதிபட்டா²னங் உக்³க³ண்ஹாபெந்தி. யா பன ‘‘அஹங் அஸுகங் ஸதிபட்டா²னங் மனஸிகரோமீ’’தி வத³தி. தஸ்ஸா ‘‘ஸாது⁴ ஸாதூ⁴’’தி ஸாது⁴காரங் த³த்வா ‘‘தவ ஜீவிதங் ஸுஜீவிதங், த்வங் நாம மனுஸ்ஸத்தங் பத்தா, தவத்தா²ய ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ உப்பன்னோ’’திஆதீ³ஹி பஸங்ஸந்தி. ந கேவலஞ்செத்த² மனுஸ்ஸஜாதியாயேவ ஸதிபட்டா²னமனஸிகாரயுத்தா, தே நிஸ்ஸாய விஹரந்தா திரச்சா²னக³தாபி. தத்ரித³ங் வத்து² – ஏகோ கிர நடகோ ஸுவபோதகங் க³ஹெத்வா ஸிக்கா²பெந்தோ விசரதி. ஸோ பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயங் உபனிஸ்ஸாய வஸித்வா க³மனகாலே ஸுவபோதகங் பமுஸ்ஸித்வா க³தோ. தங் ஸாமணேரியோ க³ஹெத்வா படிஜக்³கி³ங்ஸு. பு³த்³த⁴ரக்கி²தோதிஸ்ஸ நாமங் அகங்ஸு. தங் ஏகதி³வஸங் புரதோ நிஸின்னங் தி³ஸ்வா மஹாதே²ரீ ஆஹ – ‘‘பு³த்³த⁴ரக்கி²தா’’தி?

    Apica tasmiṃ janapade catasso parisā pakatiyāva satipaṭṭhānabhāvanānuyogamanuyuttā viharanti, antamaso dāsakammakaraparijanāpi satipaṭṭhānappaṭisaṃyuttameva kathaṃ kathenti. Udakatitthasuttakantanaṭṭhānādīsupi niratthakakathā nāma na pavattati. Sace kāci itthī ‘‘amma tvaṃ kataraṃ satipaṭṭhānabhāvanaṃ manasikarosī’’ti pucchitā ‘‘na kiñcī’’ti vadati. Taṃ garahanti ‘‘dhiratthu tava jīvitaṃ, jīvamānāpi tvaṃ matasadisā’’ti. Atha naṃ ‘‘mā dāni puna evamakāsī’’ti ovaditvā aññataraṃ satipaṭṭhānaṃ uggaṇhāpenti. Yā pana ‘‘ahaṃ asukaṃ satipaṭṭhānaṃ manasikaromī’’ti vadati. Tassā ‘‘sādhu sādhū’’ti sādhukāraṃ datvā ‘‘tava jīvitaṃ sujīvitaṃ, tvaṃ nāma manussattaṃ pattā, tavatthāya sammāsambuddho uppanno’’tiādīhi pasaṃsanti. Na kevalañcettha manussajātiyāyeva satipaṭṭhānamanasikārayuttā, te nissāya viharantā tiracchānagatāpi. Tatridaṃ vatthu – eko kira naṭako suvapotakaṃ gahetvā sikkhāpento vicarati. So bhikkhunupassayaṃ upanissāya vasitvā gamanakāle suvapotakaṃ pamussitvā gato. Taṃ sāmaṇeriyo gahetvā paṭijaggiṃsu. Buddharakkhitotissa nāmaṃ akaṃsu. Taṃ ekadivasaṃ purato nisinnaṃ disvā mahātherī āha – ‘‘buddharakkhitā’’ti?

    கிங் அய்யேதி.

    Kiṃ ayyeti.

    அத்தி² கோசி தவ மனஸிகாரோதி?

    Atthi koci tava manasikāroti?

    நத்தி² அய்யேதி.

    Natthi ayyeti.

    ஆவுஸோ , பப்³ப³ஜிதானங் ஸந்திகே வஸந்தேன நாம விஸ்ஸட்ட²அத்தபா⁴வேன ப⁴விதுங் ந வட்டதி, கோசிதே³வ மனஸிகாரோ இச்சி²தப்³போ³, த்வங் பன அஞ்ஞங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸஸி ‘‘அட்டி² அட்டீ²’’தி ஸஜ்ஜா²யங் கரோஹீதி. ஸோ தே²ரியா ஓவாதே³ ட²த்வா ‘‘அட்டி² அட்டீ²’’தி ஸஜ்ஜா²யந்தோ சரதி.

    Āvuso , pabbajitānaṃ santike vasantena nāma vissaṭṭhaattabhāvena bhavituṃ na vaṭṭati, kocideva manasikāro icchitabbo, tvaṃ pana aññaṃ na sakkhissasi ‘‘aṭṭhi aṭṭhī’’ti sajjhāyaṃ karohīti. So theriyā ovāde ṭhatvā ‘‘aṭṭhi aṭṭhī’’ti sajjhāyanto carati.

    தங் ஏகதி³வஸங் பாதோவ தோரணக்³கே³ நிஸீதி³த்வா பா³லாதபங் தபமானங் ஏகோ ஸகுணோ நக²பஞ்ஜரேன அக்³க³ஹேஸி. ஸோ ‘‘கிரி கிரீ’’தி ஸத்³த³மகாஸி. ஸாமணேரியோ ஸுத்வா ‘‘அய்யே பு³த்³த⁴ரக்கி²தோ ஸகுணேன க³ஹிதோ, மோசேம ந’’ந்தி லெட்³டு³ஆதீ³னி க³ஹெத்வா அனுப³ந்தி⁴த்வா மோசேஸுங். தங் ஆனெத்வா புரதோ ட²பிதங் தே²ரீ ஆஹ –

    Taṃ ekadivasaṃ pātova toraṇagge nisīditvā bālātapaṃ tapamānaṃ eko sakuṇo nakhapañjarena aggahesi. So ‘‘kiri kirī’’ti saddamakāsi. Sāmaṇeriyo sutvā ‘‘ayye buddharakkhito sakuṇena gahito, mocema na’’nti leḍḍuādīni gahetvā anubandhitvā mocesuṃ. Taṃ ānetvā purato ṭhapitaṃ therī āha –

    ‘‘பு³த்³த⁴ரக்கி²த, ஸகுணேன க³ஹிதகாலே கிங் சிந்தேஸீ’’தி?

    ‘‘Buddharakkhita, sakuṇena gahitakāle kiṃ cintesī’’ti?

    ந அய்யே அஞ்ஞங் சிந்தேஸிங், ‘‘அட்டி²புஞ்ஜோவ அட்டி²புஞ்ஜங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²தி, கதரஸ்மிம்பி டா²னே விப்பகிரிஸ்ஸதீ’’தி ஏவங் அய்யே அட்டி²புஞ்ஜமேவ சிந்தேஸிந்தி.

    Na ayye aññaṃ cintesiṃ, ‘‘aṭṭhipuñjova aṭṭhipuñjaṃ gahetvā gacchati, katarasmimpi ṭhāne vippakirissatī’’ti evaṃ ayye aṭṭhipuñjameva cintesinti.

    ஸாது⁴ ஸாது⁴, பு³த்³த⁴ரக்கி²த, அனாக³தே ப⁴வக்க²யஸ்ஸ தே பச்சயோ ப⁴விஸ்ஸதீதி. ஏவங் தத்த² திரச்சா²னக³தாபி ஸதிபட்டா²னமனஸிகாரயுத்தா, தஸ்மா நேஸங் ப⁴க³வா ஸதிபட்டா²னபு³த்³தி⁴மேவ ஜனெந்தோ இத³ங் ஸுத்தங் அபா⁴ஸி.

    Sādhu sādhu, buddharakkhita, anāgate bhavakkhayassa te paccayo bhavissatīti. Evaṃ tattha tiracchānagatāpi satipaṭṭhānamanasikārayuttā, tasmā nesaṃ bhagavā satipaṭṭhānabuddhimeva janento idaṃ suttaṃ abhāsi.

    தத்த² ஏகாயனோதி ஏகமக்³கோ³. மக்³க³ஸ்ஸ ஹி –

    Tattha ekāyanoti ekamaggo. Maggassa hi –

    ‘‘மக்³கோ³ பந்தோ² பதோ² பஜ்ஜோ, அஞ்ஜஸங் வடுமாயனங்;

    ‘‘Maggo pantho patho pajjo, añjasaṃ vaṭumāyanaṃ;

    நாவா உத்தரஸேதூ ச, குல்லோ ச பி⁴ஸிஸங்கமோ’’தி. (சூளனி॰ 101) –

    Nāvā uttarasetū ca, kullo ca bhisisaṅkamo’’ti. (cūḷani. 101) –

    ப³ஹூனி நாமானி. ஸ்வாயங் இத⁴ அயனநாமேன வுத்தோ. தஸ்மா ஏகாயனோ அயங், பி⁴க்க²வே, மக்³கோ³தி எத்த² ஏகமக்³கோ³ அயங், பி⁴க்க²வே, மக்³கோ³, ந த்³வேதா⁴பத²பூ⁴தோதி ஏவமத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. அத² வா ஏகேன அயிதப்³போ³தி ஏகாயனோ. ஏகேனாதி க³ணஸங்க³ணிகங் பஹாய வூபகட்டே²ன பவிவித்தசித்தேன. அயிதப்³போ³தி படிபஜ்ஜிதப்³போ³. அயந்தி வா ஏதேனாதி அயனோ, ஸங்ஸாரதோ நிப்³பா³னங் க³ச்ச²ந்தீதி அத்தோ² . ஏகஸ்ஸ அயனோ ஏகாயனோ, ஏகஸ்ஸாதி ஸெட்ட²ஸ்ஸ. ஸப்³ப³ஸத்தானங் ஸெட்டோ² ச ப⁴க³வா, தஸ்மா ப⁴க³வதோதி வுத்தங் ஹோதி. கிஞ்சாபி ஹி தேன அஞ்ஞேபி அயந்தி, ஏவங் ஸந்தேபி ப⁴க³வதோவ ஸோ அயனோ தேன உப்பாதி³தத்தா. யதா²ஹ ‘‘ஸோ ஹி, ப்³ராஹ்மண, ப⁴க³வா அனுப்பன்னஸ்ஸ மக்³க³ஸ்ஸ உப்பாதே³தா’’திஆதி³ (ம॰ நி॰ 3.79). அயதீதி வா அயனோ, க³ச்ச²தி பவத்ததீதி அத்தோ². ஏகஸ்மிங் அயனோதி ஏகாயனோ, இமஸ்மிங்யேவ த⁴ம்மவினயே பவத்ததி, ந அஞ்ஞத்ராதி வுத்தங் ஹோதி. யதா²ஹ ‘‘இமஸ்மிங் கோ², ஸுப⁴த்³த³, த⁴ம்மவினயே அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ உபலப்³ப⁴தீ’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.214). தே³ஸனாபே⁴தோ³யேவ ஹேஸோ, அத்தோ² பனேகோ. அபிச ஏகங் அயதீதி ஏகாயனோ. புப்³ப³பா⁴கே³ நானாமுக²பா⁴வனானயப்பவத்தோபி அபரபா⁴கே³ ஏகங் நிப்³பா³னமேவ க³ச்ச²தீதி வுத்தங் ஹோதி. யதா²ஹ ப்³ரஹ்மா ஸஹம்பதி –

    Bahūni nāmāni. Svāyaṃ idha ayananāmena vutto. Tasmā ekāyano ayaṃ, bhikkhave, maggoti ettha ekamaggo ayaṃ, bhikkhave, maggo, na dvedhāpathabhūtoti evamattho daṭṭhabbo. Atha vā ekena ayitabboti ekāyano. Ekenāti gaṇasaṅgaṇikaṃ pahāya vūpakaṭṭhena pavivittacittena. Ayitabboti paṭipajjitabbo. Ayanti vā etenāti ayano, saṃsārato nibbānaṃ gacchantīti attho . Ekassa ayano ekāyano, ekassāti seṭṭhassa. Sabbasattānaṃ seṭṭho ca bhagavā, tasmā bhagavatoti vuttaṃ hoti. Kiñcāpi hi tena aññepi ayanti, evaṃ santepi bhagavatova so ayano tena uppāditattā. Yathāha ‘‘so hi, brāhmaṇa, bhagavā anuppannassa maggassa uppādetā’’tiādi (ma. ni. 3.79). Ayatīti vā ayano, gacchati pavattatīti attho. Ekasmiṃ ayanoti ekāyano, imasmiṃyeva dhammavinaye pavattati, na aññatrāti vuttaṃ hoti. Yathāha ‘‘imasmiṃ kho, subhadda, dhammavinaye ariyo aṭṭhaṅgiko maggo upalabbhatī’’ti (dī. ni. 2.214). Desanābhedoyeva heso, attho paneko. Apica ekaṃ ayatīti ekāyano. Pubbabhāge nānāmukhabhāvanānayappavattopi aparabhāge ekaṃ nibbānameva gacchatīti vuttaṃ hoti. Yathāha brahmā sahampati –

    ‘‘ஏகாயனங் ஜாதிக²யந்தத³ஸ்ஸீ,

    ‘‘Ekāyanaṃ jātikhayantadassī,

    மக்³க³ங் பஜானாதி ஹிதானுகம்பீ;

    Maggaṃ pajānāti hitānukampī;

    ஏதேன மக்³கே³ன தரிங்ஸு புப்³பே³,

    Etena maggena tariṃsu pubbe,

    தரிஸ்ஸந்தி யே ச தரந்தி ஓக⁴’’ந்தி. (ஸங்॰ நி॰ 5.409);

    Tarissanti ye ca taranti ogha’’nti. (saṃ. ni. 5.409);

    கேசி பன ‘‘ந பாரங் தி³கு³ணங் யந்தீ’’தி கா³தா²னயேன யஸ்மா ஏகவாரங் நிப்³பா³னங் க³ச்ச²தி. தஸ்மா ‘‘ஏகாயனோ’’தி வத³ந்தி, தங் ந யுஜ்ஜதி. இமஸ்ஸ ஹி அத்த²ஸ்ஸ ஸகிங் அயனோதி இமினா ப்³யஞ்ஜனேன ப⁴விதப்³ப³ங். யதி³ பன ஏகங் அயனமஸ்ஸ ஏகா க³தி பவத்தீதி ஏவமத்த²ங் யோஜெத்வா வுச்செய்ய, ப்³யஞ்ஜனங் யுஜ்ஜெய்ய, அத்தோ² பன உப⁴யதா²பி ந யுஜ்ஜதி. கஸ்மா? இத⁴ புப்³ப³பா⁴க³மக்³க³ஸ்ஸ அதி⁴ப்பேதத்தா. காயாதி³சதுஆரம்மணப்பவத்தோ ஹி புப்³ப³பா⁴க³ஸதிபட்டா²னமக்³கோ³ இத⁴ அதி⁴ப்பேதோ, ந லோகுத்தரோ. ஸோ ச அனேகவாரம்பி அயதி, அனேகஞ்சஸ்ஸ அயனங் ஹோதி.

    Keci pana ‘‘na pāraṃ diguṇaṃ yantī’’ti gāthānayena yasmā ekavāraṃ nibbānaṃ gacchati. Tasmā ‘‘ekāyano’’ti vadanti, taṃ na yujjati. Imassa hi atthassa sakiṃ ayanoti iminā byañjanena bhavitabbaṃ. Yadi pana ekaṃ ayanamassa ekā gati pavattīti evamatthaṃ yojetvā vucceyya, byañjanaṃ yujjeyya, attho pana ubhayathāpi na yujjati. Kasmā? Idha pubbabhāgamaggassa adhippetattā. Kāyādicatuārammaṇappavatto hi pubbabhāgasatipaṭṭhānamaggo idha adhippeto, na lokuttaro. So ca anekavārampi ayati, anekañcassa ayanaṃ hoti.

    புப்³பே³பி ச இமஸ்மிங் பதே³ மஹாதே²ரானங் ஸாகச்சா² அஹோஸியேவ. திபிடகசூளனாக³த்தே²ரோ ‘‘புப்³ப³பா⁴க³ஸதிபட்டா²னமக்³கோ³’’தி ஆஹ. ஆசரியோ பனஸ்ஸ திபிடகசூளஸுமத்தே²ரோ ‘‘மிஸ்ஸகமக்³கோ³’’தி ஆஹ. புப்³ப³பா⁴கோ³ ப⁴ந்தேதி. மிஸ்ஸகோ ஆவுஸோதி. ஆசரியே புனப்புனங் ப⁴ணந்தே அப்படிபா³ஹித்வா துண்ஹீ அஹோஸி. பஞ்ஹங் அவினிச்சி²னித்வாவ உட்ட²ஹிங்ஸு. அதா²சரியத்தே²ரோ ந்ஹானகொட்ட²கங் க³ச்ச²ந்தோ ‘‘மயா மிஸ்ஸகமக்³கோ³ கதி²தோ, சூளனாகோ³ புப்³ப³பா⁴கோ³தி ஆதா³ய வோஹரதி , கோ நு கோ² எத்த² நிச்ச²யோ’’தி ஸுத்தந்தங் ஆதி³தோ பட்டா²ய பரிவத்தெந்தோ ‘‘யோ ஹி கோசி, பி⁴க்க²வே, இமே சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னே ஏவங் பா⁴வெய்ய ஸத்த வஸ்ஸானீ’’தி இமஸ்மிங் டா²னே ஸல்லக்கே²ஸி, லோகுத்தரமக்³கோ³ உப்பஜ்ஜித்வா ஸத்த வஸ்ஸானி திட்ட²மானோ நாம நத்தி², மயா வுத்தோ மிஸ்ஸகமக்³கோ³ ந லப்³ப⁴தி, சூளனாகே³ன தி³ட்டோ² புப்³ப³பா⁴க³மக்³கோ³வ லப்³ப⁴தீதி ஞத்வா அட்ட²மியங் த⁴ம்மஸ்ஸவனே ஸங்கு⁴ட்டே² அக³மாஸி.

    Pubbepi ca imasmiṃ pade mahātherānaṃ sākacchā ahosiyeva. Tipiṭakacūḷanāgatthero ‘‘pubbabhāgasatipaṭṭhānamaggo’’ti āha. Ācariyo panassa tipiṭakacūḷasumatthero ‘‘missakamaggo’’ti āha. Pubbabhāgo bhanteti. Missako āvusoti. Ācariye punappunaṃ bhaṇante appaṭibāhitvā tuṇhī ahosi. Pañhaṃ avinicchinitvāva uṭṭhahiṃsu. Athācariyatthero nhānakoṭṭhakaṃ gacchanto ‘‘mayā missakamaggo kathito, cūḷanāgo pubbabhāgoti ādāya voharati , ko nu kho ettha nicchayo’’ti suttantaṃ ādito paṭṭhāya parivattento ‘‘yo hi koci, bhikkhave, ime cattāro satipaṭṭhāne evaṃ bhāveyya satta vassānī’’ti imasmiṃ ṭhāne sallakkhesi, lokuttaramaggo uppajjitvā satta vassāni tiṭṭhamāno nāma natthi, mayā vutto missakamaggo na labbhati, cūḷanāgena diṭṭho pubbabhāgamaggova labbhatīti ñatvā aṭṭhamiyaṃ dhammassavane saṅghuṭṭhe agamāsi.

    போராணகத்தே²ரா கிர பியத⁴ம்மஸ்ஸவனா ஹொந்தி. ஸத்³த³ங் ஸுத்வாவ ‘‘அஹங் பட²மங், அஹங் பட²ம’’ந்தி ஏகப்பஹாரேனேவ ஓஸரந்தி. தஸ்மிஞ்ச தி³வஸே சூளனாக³த்தே²ரஸ்ஸ வாரோ. தேன த⁴ம்மாஸனே நிஸீதி³த்வா வீஜனிங் க³ஹெத்வா புப்³ப³கா³தா²ஸு வுத்தாஸு தே²ரஸ்ஸ ஆஸனபிட்டி²யங் டி²தஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி ‘‘ரஹோ நிஸீதி³த்வா ந வக்கா²மீ’’தி. போராணகத்தே²ரா ஹி அனுஸூயகா ஹொந்தி, ந அத்தனோ ருசிமேவ உச்சு²பா⁴ரங் விய ஏவங் உக்கி²பித்வா விசரந்தி, காரணமேவ க³ண்ஹந்தி, அகாரணங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தி. தஸ்மா தே²ரோ ‘‘ஆவுஸோ சூளனாகா³’’தி ஆஹ. ஸோ ஆசரியஸ்ஸ விய ஸத்³தோ³தி த⁴ம்மங் ட²பெத்வா ‘‘கிங் ப⁴ந்தே’’தி ஆஹ. ஆவுஸோ சூளனாக³ மயா வுத்தோ மிஸ்ஸகமக்³கோ³ ந லப்³ப⁴தி, தயா வுத்தோ புப்³ப³பா⁴க³ஸதிபட்டா²னமக்³கோ³வ லப்³ப⁴தீதி.

    Porāṇakattherā kira piyadhammassavanā honti. Saddaṃ sutvāva ‘‘ahaṃ paṭhamaṃ, ahaṃ paṭhama’’nti ekappahāreneva osaranti. Tasmiñca divase cūḷanāgattherassa vāro. Tena dhammāsane nisīditvā vījaniṃ gahetvā pubbagāthāsu vuttāsu therassa āsanapiṭṭhiyaṃ ṭhitassa etadahosi ‘‘raho nisīditvā na vakkhāmī’’ti. Porāṇakattherā hi anusūyakā honti, na attano rucimeva ucchubhāraṃ viya evaṃ ukkhipitvā vicaranti, kāraṇameva gaṇhanti, akāraṇaṃ vissajjenti. Tasmā thero ‘‘āvuso cūḷanāgā’’ti āha. So ācariyassa viya saddoti dhammaṃ ṭhapetvā ‘‘kiṃ bhante’’ti āha. Āvuso cūḷanāga mayā vutto missakamaggo na labbhati, tayā vutto pubbabhāgasatipaṭṭhānamaggova labbhatīti.

    தே²ரோ சிந்தேஸி ‘‘அம்ஹாகங் ஆசரியோ ஸப்³ப³பரியத்திகோ தேபிடகோ ஸுதபு³த்³தோ⁴, ஏவரூபஸ்ஸபி நாம பி⁴க்கு²னோ அயங் பஞ்ஹோ ஆலுளேதி, அனாக³தே மம பா⁴திகா இமங் பஞ்ஹங் ஆலுளெஸ்ஸந்தீதி ஸுத்தங் க³ஹெத்வா இமங் பஞ்ஹங் நிச்சலங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி படிஸம்பி⁴தா³மக்³க³தோ ‘‘ஏகாயனமக்³கோ³ வுச்சதி புப்³ப³பா⁴க³ஸதிபட்டா²னமக்³கோ³ –

    Thero cintesi ‘‘amhākaṃ ācariyo sabbapariyattiko tepiṭako sutabuddho, evarūpassapi nāma bhikkhuno ayaṃ pañho āluḷeti, anāgate mama bhātikā imaṃ pañhaṃ āluḷessantīti suttaṃ gahetvā imaṃ pañhaṃ niccalaṃ karissāmī’’ti paṭisambhidāmaggato ‘‘ekāyanamaggo vuccati pubbabhāgasatipaṭṭhānamaggo –

    ‘‘மக்³கா³னட்ட²ங்கி³கோ ஸெட்டோ², ஸச்சானங் சதுரோ பதா³;

    ‘‘Maggānaṭṭhaṅgiko seṭṭho, saccānaṃ caturo padā;

    விராகோ³ ஸெட்டோ² த⁴ம்மானங், த்³விபதா³னஞ்ச சக்கு²மா.

    Virāgo seṭṭho dhammānaṃ, dvipadānañca cakkhumā.

    ஏஸேவ மக்³கோ³ நத்த²ஞ்ஞோ, த³ஸ்ஸனஸ்ஸ விஸுத்³தி⁴யா;

    Eseva maggo natthañño, dassanassa visuddhiyā;

    ஏதஞ்ஹி தும்ஹே படிபஜ்ஜத², மாரஸேனப்பமத்³த³னங்;

    Etañhi tumhe paṭipajjatha, mārasenappamaddanaṃ;

    ஏதஞ்ஹி தும்ஹே படிபன்னா, து³க்க²ஸ்ஸந்தங் கரிஸ்ஸதா²’’தி. (த⁴॰ ப॰ 273-275) –

    Etañhi tumhe paṭipannā, dukkhassantaṃ karissathā’’ti. (dha. pa. 273-275) –

    ஸுத்தங் ஆஹரித்வா ட²பேஸி.

    Suttaṃ āharitvā ṭhapesi.

    மக்³கோ³தி கேனட்டே²ன மக்³கோ³? நிப்³பா³னக³மனட்டே²ன நிப்³பா³னத்தி²கேஹி மக்³க³னியட்டே²ன ச. ஸத்தானங் விஸுத்³தி⁴யாதி ராகா³தீ³ஹி மலேஹி அபி⁴ஜ்ஜா²விஸமலோபா⁴தீ³ஹி ச உபக்கிலேஸேஹி கிலிட்ட²சித்தானங் ஸத்தானங் விஸுத்³த⁴த்தா²ய. ததா² ஹி இமினாவ மக்³கே³ன இதோ ஸதஸஹஸ்ஸகப்பாதி⁴கானங் சதுன்னங் அஸங்க்²யெய்யானங் உபரி ஏகஸ்மிஞ்ஞேவ கப்பே நிப்³ப³த்தே தண்ஹங்கரமேத⁴ங்கரஸரணங்கரதீ³பங்கரனாமகே பு³த்³தே⁴ ஆதி³ங் கத்வா ஸக்யமுனிபரியோஸானா அனேகே ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴ அனேகஸதா பச்சேகபு³த்³தா⁴ க³ணனபத²ங் வீதிவத்தா அரியஸாவகா சாதி இமே ஸத்தா ஸப்³பே³ சித்தமலங் பவாஹெத்வா பரமவிஸுத்³தி⁴ங் பத்தா. ரூபமலவஸேன பன ஸங்கிலேஸவோதா³னபஞ்ஞத்தியேவ நத்தி². ததா² ஹி –

    Maggoti kenaṭṭhena maggo? Nibbānagamanaṭṭhena nibbānatthikehi magganiyaṭṭhena ca. Sattānaṃ visuddhiyāti rāgādīhi malehi abhijjhāvisamalobhādīhi ca upakkilesehi kiliṭṭhacittānaṃ sattānaṃ visuddhatthāya. Tathā hi imināva maggena ito satasahassakappādhikānaṃ catunnaṃ asaṅkhyeyyānaṃ upari ekasmiññeva kappe nibbatte taṇhaṅkaramedhaṅkarasaraṇaṅkaradīpaṅkaranāmake buddhe ādiṃ katvā sakyamunipariyosānā aneke sammāsambuddhā anekasatā paccekabuddhā gaṇanapathaṃ vītivattā ariyasāvakā cāti ime sattā sabbe cittamalaṃ pavāhetvā paramavisuddhiṃ pattā. Rūpamalavasena pana saṃkilesavodānapaññattiyeva natthi. Tathā hi –

    ரூபேன ஸங்கிலிட்டே²ன, ஸங்கிலிஸ்ஸந்தி மாணவா;

    Rūpena saṃkiliṭṭhena, saṃkilissanti māṇavā;

    ரூபே ஸுத்³தே⁴ விஸுஜ்ஜ²ந்தி, அனக்கா²தங் மஹேஸினா.

    Rūpe suddhe visujjhanti, anakkhātaṃ mahesinā.

    சித்தேன ஸங்கிலிட்டே²ன, ஸங்கிலிஸ்ஸந்தி மாணவா;

    Cittena saṃkiliṭṭhena, saṃkilissanti māṇavā;

    சித்தே ஸுத்³தே⁴ விஸுஜ்ஜ²ந்தி, இதி வுத்தங் மஹேஸினா.

    Citte suddhe visujjhanti, iti vuttaṃ mahesinā.

    யதா²ஹ ‘‘சித்தஸங்கிலேஸா, பி⁴க்க²வே, ஸத்தா ஸங்கிலிஸ்ஸந்தி, சித்தவோதா³னா விஸுஜ்ஜ²ந்தீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 3.100). தஞ்ச சித்தவோதா³னங் இமினா ஸதிபட்டா²னமக்³கே³ன ஹோதி. தேனாஹ ‘‘ஸத்தானங் விஸுத்³தி⁴யா’’தி.

    Yathāha ‘‘cittasaṃkilesā, bhikkhave, sattā saṃkilissanti, cittavodānā visujjhantī’’ti (saṃ. ni. 3.100). Tañca cittavodānaṃ iminā satipaṭṭhānamaggena hoti. Tenāha ‘‘sattānaṃ visuddhiyā’’ti.

    ஸோகபரிதே³வானங் ஸமதிக்கமாயாதி ஸோகஸ்ஸ ச பரிதே³வஸ்ஸ ச ஸமதிக்கமாய, பஹானாயாதி அத்தோ². அயஞ்ஹி மக்³கோ³ பா⁴விதோ ஸந்ததிமஹாமத்தாதீ³னங் விய ஸோகஸமதிக்கமாய, படாசாராதீ³னங் விய ச பரிதே³வஸமதிக்கமாய ச ஸங்வத்ததி. தேனாஹ ‘‘ஸோகபரிதே³வானங் ஸமதிக்கமாயா’’தி. கிஞ்சாபி ஹி ஸந்ததிமஹாமத்தோ –

    Sokaparidevānaṃ samatikkamāyāti sokassa ca paridevassa ca samatikkamāya, pahānāyāti attho. Ayañhi maggo bhāvito santatimahāmattādīnaṃ viya sokasamatikkamāya, paṭācārādīnaṃ viya ca paridevasamatikkamāya ca saṃvattati. Tenāha ‘‘sokaparidevānaṃ samatikkamāyā’’ti. Kiñcāpi hi santatimahāmatto –

    ‘‘யங் புப்³பே³ தங் விஸோதே⁴ஹி, பச்சா² தே மாஹு கிஞ்சனங்;

    ‘‘Yaṃ pubbe taṃ visodhehi, pacchā te māhu kiñcanaṃ;

    மஜ்ஜே² சே நோ க³ஹெஸ்ஸஸி, உபஸந்தோ சரிஸ்ஸஸீ’’தி. (ஸு॰ நி॰ 955);

    Majjhe ce no gahessasi, upasanto carissasī’’ti. (su. ni. 955);

    இமங் கா³த²ங் ஸுத்வா ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பத்தோ.

    Imaṃ gāthaṃ sutvā saha paṭisambhidāhi arahattaṃ patto.

    படாசாரா –

    Paṭācārā –

    ‘‘ந ஸந்தி புத்தா தாணாய, ந பிதா நாபி ப³ந்த⁴வா;

    ‘‘Na santi puttā tāṇāya, na pitā nāpi bandhavā;

    அந்தகேனாதி⁴பன்னஸ்ஸ, நத்தி² ஞாதீஸு தாணதா’’தி. (த⁴॰ ப॰ 288);

    Antakenādhipannassa, natthi ñātīsu tāṇatā’’ti. (dha. pa. 288);

    இமங் கா³த²ங் ஸுத்வா ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டி²தா. யஸ்மா பன காயவேத³னாசித்தத⁴ம்மேஸு கஞ்சி த⁴ம்மங் அனாமஸித்வா பா⁴வனா நாம நத்தி², தஸ்மா தேபி இமினாவ மக்³கே³ன ஸோகபரிதே³வே ஸமதிக்கந்தாதி வேதி³தப்³பா³.

    Imaṃ gāthaṃ sutvā sotāpattiphale patiṭṭhitā. Yasmā pana kāyavedanācittadhammesu kañci dhammaṃ anāmasitvā bhāvanā nāma natthi, tasmā tepi imināva maggena sokaparideve samatikkantāti veditabbā.

    து³க்க²தோ³மனஸ்ஸானங் அத்த²ங்க³மாயாதி காயிகது³க்க²ஸ்ஸ ச சேதஸிகதோ³மனஸ்ஸஸ்ஸ சாதி இமேஸங் த்³வின்னங் அத்த²ங்க³மாய, நிரோதா⁴யாதி அத்தோ². அயஞ்ஹி மக்³கோ³ பா⁴விதோ திஸ்ஸத்தே²ராதீ³னங் விய து³க்க²ஸ்ஸ, ஸக்காதீ³னங் விய ச தோ³மனஸ்ஸஸ்ஸ அத்த²ங்க³மாய ஸங்வத்ததி.

    Dukkhadomanassānaṃ atthaṅgamāyāti kāyikadukkhassa ca cetasikadomanassassa cāti imesaṃ dvinnaṃ atthaṅgamāya, nirodhāyāti attho. Ayañhi maggo bhāvito tissattherādīnaṃ viya dukkhassa, sakkādīnaṃ viya ca domanassassa atthaṅgamāya saṃvattati.

    தத்ராயங் அத்த²தீ³பனா – ஸாவத்தி²யங் கிர திஸ்ஸோ நாம குடும்பி³கபுத்தோ சத்தாலீஸ ஹிரஞ்ஞகோடியோ பஹாய பப்³ப³ஜித்வா அகா³மகே அரஞ்ஞே விஹரதி. தஸ்ஸ கனிட்ட²பா⁴துப⁴ரியா ‘‘க³ச்ச²த² நங் ஜீவிதா வோரோபேதா²’’தி பஞ்சஸதே சோரே பேஸேஸி. தே க³ந்த்வா தே²ரங் பரிவாரெத்வா நிஸீதி³ங்ஸு. தே²ரோ ஆஹ ‘‘கஸ்மா ஆக³தத்த² உபாஸகா’’தி? தங் ஜீவிதா வோரோபெஸ்ஸாமாதி. பாடிபோ⁴க³ங் மே உபாஸகா க³ஹெத்வா அஜ்ஜேகரத்திங் ஜீவிதங் தே³தா²தி. கோ தே, ஸமண, இமஸ்மிங் டா²னே பாடிபோ⁴கோ³ ப⁴விஸ்ஸதீதி? தே²ரோ மஹந்தங் பாஸாணங் க³ஹெத்வா த்³வே ஊருட்டீ²னி பி⁴ந்தி³த்வா ‘‘வட்டதி உபாஸகா பாடிபோ⁴கோ³’’தி ஆஹ. தே அபக்கமித்வா சங்கமனஸீஸே அக்³கி³ங் கத்வா நிபஜ்ஜிங்ஸு. தே²ரஸ்ஸ வேத³னங் விக்க²ம்பெ⁴த்வா ஸீலங் பச்சவெக்க²தோ பரிஸுத்³த⁴ங் ஸீலங் நிஸ்ஸாய பீதிபாமோஜ்ஜங் உப்பஜ்ஜி . ததோ அனுக்கமேன விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴ந்தோ தியாமரத்திங் ஸமணத⁴ம்மங் கத்வா அருணுக்³க³மனே அரஹத்தங் பத்தோ இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –

    Tatrāyaṃ atthadīpanā – sāvatthiyaṃ kira tisso nāma kuṭumbikaputto cattālīsa hiraññakoṭiyo pahāya pabbajitvā agāmake araññe viharati. Tassa kaniṭṭhabhātubhariyā ‘‘gacchatha naṃ jīvitā voropethā’’ti pañcasate core pesesi. Te gantvā theraṃ parivāretvā nisīdiṃsu. Thero āha ‘‘kasmā āgatattha upāsakā’’ti? Taṃ jīvitā voropessāmāti. Pāṭibhogaṃ me upāsakā gahetvā ajjekarattiṃ jīvitaṃ dethāti. Ko te, samaṇa, imasmiṃ ṭhāne pāṭibhogo bhavissatīti? Thero mahantaṃ pāsāṇaṃ gahetvā dve ūruṭṭhīni bhinditvā ‘‘vaṭṭati upāsakā pāṭibhogo’’ti āha. Te apakkamitvā caṅkamanasīse aggiṃ katvā nipajjiṃsu. Therassa vedanaṃ vikkhambhetvā sīlaṃ paccavekkhato parisuddhaṃ sīlaṃ nissāya pītipāmojjaṃ uppajji . Tato anukkamena vipassanaṃ vaḍḍhento tiyāmarattiṃ samaṇadhammaṃ katvā aruṇuggamane arahattaṃ patto imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘உபோ⁴ பாதா³னி பி⁴ந்தி³த்வா, ஸஞ்ஞபெஸ்ஸாமி வோ அஹங்;

    ‘‘Ubho pādāni bhinditvā, saññapessāmi vo ahaṃ;

    அட்டியாமி ஹராயாமி, ஸராக³மரணங் அஹங்.

    Aṭṭiyāmi harāyāmi, sarāgamaraṇaṃ ahaṃ.

    ஏவாஹங் சிந்தயித்வான, யதா²பூ⁴தங் விபஸ்ஸிஸங்;

    Evāhaṃ cintayitvāna, yathābhūtaṃ vipassisaṃ;

    ஸம்பத்தே அருணுக்³க³ம்ஹி, அரஹத்தமபாபுணி’’ந்தி.

    Sampatte aruṇuggamhi, arahattamapāpuṇi’’nti.

    அபரேபி திங்ஸ பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ ஸந்திகே கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா அரஞ்ஞவிஹாரே வஸ்ஸங் உபக³ந்த்வா ‘‘ஆவுஸோ, தியாமரத்திங் ஸமணத⁴ம்மோவ காதப்³போ³, ந அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ ஸந்திகங் ஆக³ந்தப்³ப³’’ந்தி வத்வா விஹரிங்ஸு. தேஸங் ஸமணத⁴ம்மங் கத்வா பச்சூஸஸமயே பசலாயந்தானங் ஏகோ ப்³யக்³கோ⁴ ஆக³ந்த்வா ஏகேகங் பி⁴க்கு²ங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²தி. ந கோசி ‘‘மங் ப்³யக்³கோ⁴ க³ண்ஹீ’’தி வாசம்பி நிச்சா²ரேஸி. ஏவங் பஞ்சஸு த³ஸஸு பி⁴க்கூ²ஸு கா²தி³தேஸு உபோஸத²தி³வஸே ‘‘இதரே, ஆவுஸோ, குஹி’’ந்தி புச்சி²த்வா ஞத்வா ச ‘‘இதா³னி க³ஹிதேன, க³ஹிதொம்ஹீதி வத்தப்³ப³’’ந்தி வத்வா விஹரிங்ஸு.
