Ediţia în limba română
    News / Tehnologie

    Stravechiul pigment "Albastru egiptean", va putea fi folosit in tehnologii de varf


    Pigmentul albastru stralucitor, folosit acum 5000 de ani de egipteni in operele lor de arta, picturi din morminte, statuete, este primul pigment artificial folosit de oameni.


    Cercetatorii de la departamentul de chimie a Universitatii din Georgia, Statele Unite, au studiat aceasta substanta, numita stiintific tetrasilicat calcic de cupru (CaCuSi4O10). Ea se prezinta sub forma unor cristale albastre obtinute din oxid de siliciu, oxid de calciu si oxid de cupru.

    Oamenii de stiinta au reusit sa divida cristalele in nanofolii atat de subtiri, incat, pentru a se ajunge la grosimea unui fir de par ar trebui cateva mii.

    Aceste folii emit radiatii infrarosii, cum sunt cele emise de telecomanda televizorului. Acest lucru poate ajuta azi laboratoarele tehnologice in a gasi noi materiale pentru imagistica medicala, telecomenzi, cerneala de siguranta etc.

    Stravechiul pigment "Albastru egiptean" a fost cunoscut si de romani sub numele de caeruleum si folosit in picturile de la Pompei, dar si de greci care l-au folosit la decorarea statuilor de la Partenon. Termenul de "Egyptian blue" a fost folosit prima data in 1809.

    Studiul a aparut in Journal of the American Chemical Society.

    GH. MANOIU | 27 FEBRUARIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un colectiv de cercetători de la ETH Zurich, Elveţia, au creat un nou tip de material, numit aerogel, asemănător unei spume de aur, dar de o mie de ori mai uşor decât aurul masiv.
    Cercetătorii japonezi de la Universitatea din Hiroshima lucrează la un mini-calculator care poate fi ţinut pe ureche, ca o cască şi care poate fi controlat prin mişcările musculaturii feţei, un clipit al ochilor sau o mişcare a limbii. Ei speră să ajungă la comercializarea dispozitivului la sfârşitul lui 2015.
    NASA a trimis cu un balon, un fel de farfurie zburătoare în atmosfera superioară pentru a testa tehnologii care într-o zi ar putea fi folosite pentru a pune sarcini grele şi oameni pe Marte.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Tehnică din Delft, Olanda, au dezvoltat o memorie reinscriptibilă care stochează informaţii în poziţiile individuale ale atomilor de clor pe suprafaţă de cupru.
    Ouăle crude și produsele din ouă pot transporta Salmonella și pot provoca boli și focare de origine alimentară și chiar deces, în anumite circumstanțe. O soluție simplă la agenții patogeni de origine alimentară din ouă ar fi pasteurizarea tuturor ouălor crude înainte de a fi consumate.
    O echipă de cercetători de la Laboratorul Național Oak Ridge al Departamentului de Energie din Statle Unitea a folosit o nouă variantă a unei metode vechi pentru a detecta materiale în cele mai mici cantități înregistrate până acum.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact