Ediţia în limba română
    News / Știință

    Algoritm pentru a estima lumina absorbită de piele

    La Facultatea de Filosofie, Științe și Litere din Ribeirão Preto, din Brazilia, cercetătorii de la Departamentul de Fizică au analizat țesuturi umane de diferite nuanțe obținute în timpul intervențiilor chirurgicale și au constatat că lumina nu poate trece de pielea mai închisă la culoare, la o intensitate mare, ceea ce poate afecta terapiile și, de asemenea, diagnosticul.


    Diagnosticare folosind un oximetru, dispozitiv care aplică fascicule de lumină pe piele pentru a măsura saturația de oxigen din sânge. Pigmentul de melanină absoarbe și blochează pătrunderea luminii sub piele, ceea ce poate interfera cu rezultatele testului. Foto: Wikimedia


    Rezultatele cercetării, propun un algoritm de estimare a absorbției luminii de către piele în funcție de pigmentarea acesteia.

    În procedurile de diagnostic și terapeutice care implică radiații optice, adică lumină furnizată de lămpi, lasere sau LED-uri, efectele sunt dependente de cantitatea de lumină pe care o oferă echipamentul.

    Deci, o procedură care utilizează lasere roșii și infraroșii pentru a reduce durerea sau pentru a reduce inflamația trebuie să furnizeze o anumită cantitate de lumină sub piele pentru a obține acest efect.

    Aceste proceduri sunt utilizate în mod regulat în cabinetele stomatologice și fizioterapeutice și sunt cunoscute în mod popular ca fotobiomodulație.

    Dacă pacientul are pielea mai pigmentată, acest pigment, care este melanina, va absorbi și va bloca transmiterea luminii sub piele și, în consecință, efectul poate să nu fie atins.

    O soluție este să iradiezi mai mult timp sau cu o putere mai mare a luminii, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil.

    Cercetarea a măsurat culoarea pielii, calculând un indicator numit adâncimea de penetrare optică.

    S-a luat în considerare coeficientul de absorbție al pielii, care indică cât de multă lumină este absorbită de cromofori, care sunt molecule ale pielii sensibile la lumină, cum ar fi melanina, și coeficientul de împrăștiere, care indică cât de multă lumină se împrăștie și nu pătrunde în piele.

    Acest studiu este important pentru că indică faptul că lumina nu poate atinge o intensitate ridicată pe pielea întunecată, limitând potențial tratamentele pe bază de lumină, cum ar fi fotomodularea, fotoacustica sau oximetria.

    În lucrarea publicată în Journal of the Optical Society of America, cercetătorii prezintă un model matematic, creat din date experimentale, pentru a fi utilizat într-un algoritm care poate estima absorbția luminii în funcție de culoarea pielii.

    Acest lucru poate ajuta la estimarea fluenței necesare în unele tratamente și poate reduce erorile echipamentelor.

    17 MARTIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de stiinta de la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud, au gasit primele dovezi ca o cometa a intrat in atmosfera Pamantului si a explodat, iar unda de soc de foc a distrus orice forma de viata in calea sa.
    In urma cu aproximativ 12800 de ani, pe cand Pamantul era in incalzire si isi revenea dupa ultima epoca glaciara, a avut loc un eveniment dramatic si anormal care a inversat brusc conditiile climatice, ducand aproape de un nou stadiu glaciar. Acest eveniment a avut loc intr-un singur an, anuntand debutul episodului rece numit Younger Dryas.
    Universitatea din São Paulo, Brazilia, a creat un compozit din reziduul uscat de la prelucrarea trestiei de zahăr, care poate înlocui petrolul în producţia de plastic.
    Densităţile moderate ale bovinelor şi erbivorelor sălbatice pot coexista durabil.
    Cercetătorii au descoperit o nouă parte a corpului uman, o reţea de spaţii pline de lichid în ţesuturi, care nu au mai fost văzute înainte.
    Plesiosaurii au fost în mod special înotători. Aceşti "saurieni cu zbaturi", care au dispărut de-a lungul timpului, s-au propulsat prin oceanele lumii, folosind un "zbor subacvatic", asemănător cu ţestoasele şi pinguinii de mare.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact