Sănătate

    Alzheimer, un stadiu avansat de diabet?


    A avea diabet de tip 2 poate insemna că sunteţi deja pe drumul spre Alzheimer, afirmă cercetătorii de la University at Albany din New York în urma unui studiu ce leagă cele două boli. S-ar putea folosi medicamentele pentru Alzheimer încă din stadiul de diabet pentru a preveni tulburările cognitive de la început, au declarat ei.


    Unul dintre cele mai mari riscuri pentru a face Alzheimer este să ai diabet de tip 2. Acesta apare când ficatul, muşchii şi celulele grase nu mai răspund eficient la insulină. Boala se declanşează de obicei în cazul consumului exagerat de alimente dulci şi bogate în grăsimi.

    Rezistenţa la insulină poate duce la probleme cognitive, cum sunt confuzia şi pierderile de memorie.

    Un studiu anterior a arătat că persoanele cu diabet de tip 2 au un risc crescut de a face Alzheimer. În acest tip de demenţă, parte din creier implicată în procesul de învăţare şi memorare, hipocampusul, pare să fie insensibilă la insulină, deci nu numai celulele ficatului, muşchilor şi celulele grase sunt diabetice, ci şi creierul.

    Hrănirea animalelor de laborator cu un regim alimentar care să ducă la diabet de tip 2 a lăsat creierul lor ciuruit de plăci insolubile de proteină amiloid-beta.

    Se ştie că insulina joacă un rol important în procesul de memorare, ceea ce ne duce la concluzia că Alzheimerul ar putea fi cauzat de un tip de diabet al creierului.

    Dacă Alzheimer este un stadiu avansat de diabet de tip 2, viitorul ar putea să nu fie aşa de sumbru. Diabetul de tip 2 este în mare măsură o boală a stilului de viaţă şi poate fi prevenit, ameliorat şi vindecat de schimbarea stilului de viaţă. Poate că şi Alzheimer ar avea nevoie de o abordare similară.

    GH. MANOIU | 4 DECEMBRIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu sugerează că un test de sânge ar putea salva multe vieţi prin găsirea recidivelor de cancer care au început să crească din nou după tratament.
    Un grup de oameni de ştiinţă chinezi de la Zhangshan School of Medicine, Sun Yat-Sen University, au descoperit şi în prezent testează un virus care ar putea fi folosit pentru a distruge celulele canceroase, fără a afecta pe cele normale.
    Spălarea pe mâini cu săpun antibacterian conţinând triclosan, poate fi periculoasă. Această substanţă chimică găsită în produse lichide pentru spălat pe mâini ca şi în multe alte produse de uz casnic, cum ar fi şampoane şi pastă de dinţi, a fost legată de cancer.
    Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Stanford din California, a arătat cum infectarea cu bacteria Clostridium difficile poate fi tratată fără a folosi antibiotice.
    Un studiu realizat la Universitatea din Huddersfield privind proprietăţile anti-inflamatorii ale produselor naturale a relevat posibilitatea de a inhiba inflamaţia celulelor creierului cu ajutorul punicalagin-ului, un compus ce se găseşte în fructul de rodie.
    Cercetătorii de la George Mason University, Washington, Statele Unite, au descoperit o scădere a fluxului sanguin la femeile cu bulimie în partea creierului implicat în gândirea autocritică, fapt ce susţine ideea că aceste persoane folosesc alimentele pentru a evita gândurile negative despre ei înşişi.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact