O lume a cunoașterii

    Sănătate

    O echipă de cercetători, de la Institutul de Cercetare Biosanitară din Granada, Spania și de la Unitatea de excelență MNat, a dezvoltat o metodă care ar putea îmbunătăți detectarea timpurie a melanomului, cel mai agresiv tip de cancer de piele. »
    Persoanele care au suferit maltratări în copilărie – cum ar fi abuzul emoțional, fizic și sexual sau neglijarea emoțională și fizică – sunt predispuse să dezvolte boli mintale pe parcursul întregii vieți, risc ce persistă decenii după maltratare. »
    Somnul neregulat și orele târzii de culcare duc la note mai slabe și mai multe probleme de comportament legate de școală în rândul adolescenților, sugerează un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Stony Brook din Statele Unite. »
    Otrăvurile și veninurile pot părea înfricoșătoare la prima vedere. În natură, animalele veninoase injectează toxine capabile să modifice metabolismul altui animal și chiar să-l omoare, dar sunt considerate și instrumente valoroase pentru știință. »
    Propolisul, folosit multă vreme în medicina populară, a atras atenția comunității științifice după ce a demonstrat diverse beneficii pentru sănătate, printre care acțiuni antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene, imunomodulatoare și antitumorale. »
    S-a demonstrat că o nanoemulsie care conține particule de curcumină – o substanță cunoscută pentru acțiunea sa antioxidantă și antiinflamatoare – este capabilă să moduleze microbiota intestinală la animalele de laborator care sufereau de inflamație în acest organ. »
    Oamenii de știință de la Serviciul de Cercetare Agricolă al USDA, Centrul de Cercetare pentru Nutriție Umană Grand Forks și Universitatea din Massachusetts, din Statele Unite, au examinat modul în care butiratul, unul dintre acizii grași cu lanț scurt găsiți în intestin, suprimă creșterea celulelor canceroase de colon. »
    Ouăle crude și produsele din ouă pot transporta Salmonella și pot provoca boli și focare de origine alimentară și chiar deces, în anumite circumstanțe. O soluție simplă la agenții patogeni de origine alimentară din ouă ar fi pasteurizarea tuturor ouălor crude înainte de a fi consumate. »
    Cercetătorii de National Institutes of Health, din Statele Unite, au dezvoltat un test de sânge pentru a diagnostica rapid și ieftin sarcoidoza, o boală inflamatorie cronică marcată de creșterea unor granuloame în plămâni și în alte organe din corpul uman. »
    Numărul copiilor care dezvoltă boala celiacă pare să crească şi oamenii de ştiinţă încearcă să identifice orice factori care ar putea juca un rol. Cercetătorii de la Universitatea Federico II din Napoli, Italia, şi-au îndreptat atenţia spre rolul infecţiilor respiratorii la copiii cu risc. »
    Cercetătorii de la University of Michigan Medical School şi United States Food and Drug Administration au descoperit că o bacterie periculoasă, capabilă să provoace infecţii intestinale grave, este declanşată de excesul de calciu din mediul inconjurator, însă factorul de declanşare poate oferi şi remediul. »
    Cercetătorii de la Universitatea Yale din New Haven, Statele Unite, au descoperit că bacteriile din intestinul subţire pot trece în alte organe şi pot induce un răspuns autoimun, ceea ce ar putea deschide o nouă cale de tratament pentru afecţiunile cronice autoimune, cum ar fi lupusul sistemic şi boala hepatică autoimună. »
    Vitamina D nu poate fi metabolizată fără suficiente niveluri de magneziu, ceea ce înseamnă că vitamina D rămâne stocată şi inactivă, potrivit unui nou studiu efectuat la Lake Erie College of Osteopathic Medicine, Statele Unite. »
    O echipă de oameni de ştiinţă a constatat că calciul poate să medieze interacţiunea dintre structurile mici membranoase din interiorul terminaţiilor nervoase şi alfa-synucleina, proteina asociată cu boala Parkinson. »
    Se pare că există o comunicare constantă între microflora intestinală şi codul genetic al organismului şi în acest mod, bacteriile pot ajuta la combaterea infecţiilor şi la prevenirea cancerului. »
    Un recent studiu realizat la Albert Einstein College of Medicine din New York, Statele Unite, a constatat că medicamentele anti-tuberculoză distrug mai multe bacterii dacă se adaugă şi un supliment de vitamina C. »
    Cantitatea de fibre din dieta unei persoane poate influenţa creşterea în greutate, zahărul din sânge, sensibilitatea la insulină şi sănătatea colonului. »
    Un studiu recent, efectuat la Universitatea Michigan, din Statele Unite, a stabilit modul în care un condiment comun, scorţişoara, ajută în lupta împotriva obezităţii. »
    Cercetătorii de la Mailman School of Public Health a Universităţii Columbia, Ferkauf Graduate School of Psychology şi Albert Einstein College of Medicine, Statele Unite, au studiat legătura dintre alergiile alimentare şi anxietatea şi depresia din copilărie. »
    Oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare a Cancerului din Leuven, Belgia, în colaborare cu echipa de la Universitatea Liberă din Bruxelles au descoperit originea celulară a melanomului, o formă mortală de cancer de piele. »
    Un studiu realizat la Ohio State University Comprehensive Cancer Center, din Statele Unite, a constatat că bărbaţii care au luat prea multe suplimente de vitamina B6 şi B12, în special cei care fumează, au avut un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer pulmonar. »
    Noi cercetări lămuresc modului în care bacteriile intestinale pot influenţa comportamentele asemănătoare anxietăţii, prin modificarea numărului de moleculele biologice numite microRNA (miRNA) în creier. »
    Există dovezi care leagă funcţia creierului de compoziţia bacteriilor intestinale, dar modul în care funcţionează această relaţie este încă un mister. »
    Un nou studiu al cercetătorilor de la Institutul Linus Pauling şi de la Universitatea de Stat din Ohio, Statele Unite, arată că persoanele cu sindrom metabolic au nevoie de mult mai multă vitamina E, un antioxidant important pentru protecţia celulelor. »
    Cercetătorii de la George Mason University, Washington, Statele Unite, au descoperit o scădere a fluxului sanguin la femeile cu bulimie în partea creierului implicat în gândirea autocritică, fapt ce susţine ideea că aceste persoane folosesc alimentele pentru a evita gândurile negative despre ei înşişi. »
    Eliminarea băuturilor zaharoase din dietă ar reduce semnificativ riscul de apariţie a diabetului de tip 2, potrivit rezultatelor unui studiu internaţional. »
    Un nou studiu realizat la University of California, San Francisco, Liver Center, indică faptul că consumul liber de aşa numitele grăsimi bune, cum ar fi cele găsite în ulei de măsline şi avocado, poate duce la ficat gras, un factor de risc pentru tulburări metabolice ca diabetul de tip 2 şi hipertensiunea arterială. »
    Un studiu efectuat recent la Universitatea Uppsala, din Suedia, arată că consumul de ceai duce la schimbări epigenetice la femei, în genele despre care se ştia deja că interacţionează cu cancerul şi cu metabolismul estrogenului. »
    Băuturile dietetice, considerate cândva o alternativă bună la băuturile dulci, pentru reducerea diabetului zaharat şi a obezităţii, pot duce la un risc mai mare de accident vascular cerebral şi de demenţă. »
    Suplimentele antioxidante cu vitamina E și seleniu, luate în monoterapie sau în asociere, nu au împiedicat demenţa la unii bărbaţi mai în vârstă, conform unui nou studiu realizat în Statele Unite. »
    Consumul sucului concentrat de afine îmbunătăţeşte funcţionarea creierului la persoanele în vârstă, conform unui studiu realizat la Universitatea Exeter din Devon, Anglia. »
    Un nou studiu realizat la Institutului de Tehnologie din California, Statele Unite, a arătat că schimbările în componenţa bacteriilor din intestine contribuie şi chiar pot provoca deteriorarea abilităţilor motorii, semnul distinctiv al bolii Parkinson. »
    O echipă internaţională de cercetare de la Institutul de Ştiinţă şi Tehnologie din Austria a descoperit cauza şi tratamentul pentru anumite tulburări din spectrul autismului. »
    Un studiu realizat de neurologi de la University College din Londra, Marea Britanie, a confirmat că, cu cât minţi mai mult, cu atât e mai greu să te opreşti. »
    Poluarea aerului poate provoca inflamarea şi deteriorarea vaselor de sânge, chiar şi la adulţii tineri sănătoşi. »
    Cercetătorii de la Universitatea din Southampton, Marea Britanie, au descoperit că proprietăţile naturale antimicrobiene ale cuprului şi aliajelor de cupru ar putea reduce dramatic prezenţa Staphylococcus aureus rezistent la meticilină. »
    Oamenii de ştiinţă au găsit gene umane legate de dezvoltarea depresiei, dând speranţe pentru un nou tratament al bolii ce afectează tot mai mulţi oameni. »
    Un nou studiu realizat de cercetătorii de la University of Virginia School of Medicine, Statele Unite, afirmă că sistemul imunitar afectează şi chiar controlează comportamentul social. »
    Cercetătorii de la Universitatea din Liège, Belgia, au descoperit că unele celule sanguine joacă un rol protector împotriva astmului, descoperire ce oferă perspective interesante pentru tratamentul şi prevenirea acestei boli. »
    Un recent studiu realizat de cercetători de la Universitatea din York, Marea Britanie, susţine că o cafea pe zi ar putea fi secretul supravieţuirii după un atac de cord. Analiza cercetătorilor respectivi nu ţine însă cont de efectele altor aspecte ale dietei, deci nu este clar dacă cafeaua în sine duce la îmbunătăţirea sănătăţii inimii sau altceva din dietă. »






    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact