Sănătate

    Descoperire majoră în lupta cu cancerul

    Oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare a Cancerului (Centrum voor Kankerbiologie, VIB-KU), din Leuven, Belgia, în colaborare cu echipa de la Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB) au descoperit originea celulară a melanomului, o formă mortală de cancer de piele.



    Melanom.


    Sursa acestei forme frecvente şi agresive de cancer de piele, a cărui rezultat este deseori fatal, nu era cunoscută în mod clar. Cercetătorii belgieni au descoperit că melanocitele mature, celulele care pigmentează stratul superior al epidermei, sunt, de fapt, cauza bolii.

    Cu toate că aceste celule sunt în mod obişnuit în imposibilitatea de a se diviza, ele încep acest proces în mod neaşteptat, atunci când apare o anumită mutaţie. Astfel, ele reuşesc să se răspândească în straturile superioare ale epidermei în cel mai scurt timp.

    Se înregistrează leziuni benigne şi cu cât progresează mai mult boala, cu atât mai multe leziuni vor pătrunde adânc în piele. Melanocitele îşi pierd apoi proprietăţile caracteristice, devin "celule imature şi canceroase".

    Această descoperire ar trebui să facă posibilă detectarea cancerul într-un stadiu incipient şi anticiparea comportamentului tumorii.

    În cazul în care boala poate fi diagnosticată în faza mai timpurie, atunci când melanomul a atins doar straturile superioare ale epidermei, chirurgia simplă oferă şanse foarte mari de recuperare.

    Studiul sugerează, de asemenea, posibilitatea de a dezvolta tratamente preventive, deşi aceasta va dura ani de zile. De asemenea, cercetarea subliniază importanţa campaniilor împotriva utilizării de paturi de bronzare şi a expunerii excesive la soare.

    22 OCTOMBRIE 2017



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetatori de la University College London au studiat si descris pentru prima data mecanismul prin care celulele se grupeaza si se deplaseaza prin corp, mecanism numit 'chase and run'. Studiul se concentreaza asupra procesului care apare atunci cand celulele canceroase interactioneaza cu celulele sanatoase, cu scopul de a migra in corp, la aparitia metastazei.
    Un studiu realizat la Institute of Neuroscience and Medicine in Julich, Germania, sugerează că un compus găsit în turmeric, componenta care dă culoarea galbenă cunoscutului condiment curry, ar putea încuraja dezvoltarea celulelor nervoase considerate a fi parte din kitul de reparare a creierului.
    O nouă terapie genică este capabilă să modifice celulele cancerului de prostată astfel încât corpul pacientului să le atace şi să le ucidă.
    Microorganismele care trăiesc în intestinele noastre ne ajută la menţinerea sănătăţii, dar cercetătorii americani de la University of Minnesota au identificat două tulpini virulente de bacterii care sunt legate de apariţia şi dezvoltarea cancerului de colon.
    Noi cercetări efectuate la Harvard Medical School sugerează că boala Alzheimer este de fapt declanşată de creier, în încercarea de a lupta împotriva invaziei unor microbi, cum ar fi bacteriile sau virusurile.
    Cercetatorii de la University of California, Los Angeles School of Medicine au descoperit ca o dieta bogata in acidul gras omega 3 si in curcuma, un condiment intalnit si sub numele de turmeric sau sofran indian, ajuta la pastrarea capacitatii de mers pe jos atunci cand a avut loc o deteriorare a cordonului spinal. Aceasta ar sugera ca suplimentele alimentare respective ajuta celulele nervoase sa se repare si sa-si mentina functia neurologica dupa daune degenerative in zona gatului.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact