Sănătate

    Test de sânge pentru a diagnostica rapid sarcoidoza

    Cercetătorii de National Institutes of Health, din Statele Unite, au dezvoltat un test de sânge pentru a diagnostica rapid și ieftin sarcoidoza, o boală inflamatorie cronică marcată de creșterea unor bulgări minusculi, numite granuloame, în plămâni și în alte organe din corpul uman.



    Test de sânge pentru a diagnostica rapid sarcoidoza. Foto: Nguyễn Hiệp/Unsplash


    Acest test de sânge, ar putea permite utilizarea selectivă a altor teste de diagnostic mai invazive, utilizate pentru a identifica boala.

    În prezent, diagnosticarea sarcoidozei nu este un proces simplu și necesită îndepărtarea țesuturilor și testarea cu screening-uri suplimentare pentru a exclude alte boli, cum ar fi tuberculoza sau cancerul pulmonar.

    Folosirea unui test de sânge va ajuta la diagnosticarea mai rapidă, în special în acele organe care sunt mai dificile pentru biopsie și cu mai puține daune pacientului.

    Deși cauza exactă a sarcoidozei este necunoscută, cercetătorii bănuiesc că este o tulburare imunitară declanșată de un grup de antigeni specifici, care sunt în general substanțe străine care incită un răspuns imun în organism.

    Pentru a identifica antigenele și a determina care ar putea fi legate de sarcoidoză, oamenii de știință au colectat probe de lichid pulmonar și celule sanguine de la pacienții cu sarcoidoză pulmonară, apoi au extras materialul genetic.

    Folosind o combinație de tehnici moleculare, cercetătorii s-au concentrat pe doi biomarkeri antigen specifici bolii, care se leagă doar de anticorpii pacienților cu sarcoidoză.

    Apoi au conceput un test specific, care necesită doar o cantitate mică de sânge, pentru a determina dacă ar putea detecta cu exactitate sarcoidoza.

    Pentru a verifica testul, cercetătorii au comparat probe de sânge de la 386 de persoane, care au inclus pacienți cu sarcoidoză, pacienți cu tuberculoză, pacienți cu cancer pulmonar și persoane sănătoase.

    Cercetătorii au confirmat că testul a putut să diferențieze pacienții care aveau sarcoidoză de cei cu alte boli respiratorii.

    25 FEBRUARIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Conform cu două studii majore ale bolilor oculare, o dietă mediteraneană - bogată în legume, cereale integrale, peşte şi ulei de măsline - duce la o funcţie cognitivă mai bună.
    O echipa de cercetatori de la Universitatea din California, Los Angeles, a ajuns la concluzia ca vitamina D3 si acidul gras Omega 3 pot ajuta sistemul imunitar in a lupta cu boala Alzheimer. Ei au identificat genele de baza si mecanismul prin care vitamina D3 si acidul gras Omega-3, in forma activa, neoxidata, contribuie la controlul inflamatiei si ajuta organismul sa curete placile cerebrale, ce apar in aceasta boala. Studiul arata un posibil rol pe care unele substante nutritive il pot juca in cresterea imunitatii, organismul luptand astfel mai bine cu boala.
    Un dispozitiv portabil care poate detecta prezenţa anumitor tipuri de cancer în respiraţia oamenilor, a fost dezvoltat de către cercetătorii de la Scoala Politehnică Federală din Lausanne, ca parte a unei colaborări internaţionale.
    Cercetătorii britanici de la University of the West of England şi University of Liverpool, au dezvoltat un instrument de diagnosticare non-invazivă, care poate "mirosi" cancerul de prostată în urina bărbaţilor.
    Un studiu realizat de neurologi de la University College din Londra, Marea Britanie, a confirmat că, cu cât minţi mai mult, cu atât e mai greu să te opreşti.
    Legumele si fructele nu mor dupa ce sunt recoltate. Ele raspund la stimulii din mediu timp de cateva zile, si pot fi facute sa produca mai multi antioxidanti la un anumit moment, utilizand lumina.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact