Ediţia în limba română
    News / Sănătate

    Cuprul, noua speranţă în lupta cu superbacteriile

    Cercetătorii de la Universitatea din Southampton, Marea Britanie, au descoperit că proprietăţile naturale antimicrobiene ale cuprului şi aliajelor de cupru ar putea reduce dramatic prezenţa Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA).



    Cupru nativ.


    În cazul în care o tulpină de bacterii are mai multe gene rezistente la medicamente este considerată superbacterie.

    Superbacteriile, cum ar fi MRSA, pot fi o mare problemă pentru furnizorii de servicii medicale, fiindcă doar puţine antibiotice pot ucide bacteriile şi opri multiplicarea lor.

    Cercetătorii au descoperit că aliajele de cupru şi cuprul sunt mai eficiente în combaterea MRSA, în comparaţie cu oţelul inoxidabil, care este frecvent utilizat pe suprafeţe, în spitale.

    Deşi oţelul inoxidabil arată ca suprafaţa unei oglinzi cu ochiul liber, sub microscop este plin de zgârieturi, iar bacteriile sunt capabile să se ascundă în aceste canale.

    Potrivit studiului, bacteriile MRSA rămân complet active câteva zile pe suprafeţele din oţel inoxidabil, în timp ce pe o suprafaţă umedă de alamă, un aliaj de cupru, şi pe zinc, ele mor în mai puţin de cinci ore, iar pe cupru pur acestea sunt eliminate în 30 de minute.

    Cuprul eliberează ioni încărcaţi pozitiv şi radicali de oxigen, care ucid rapid orice celule bacteriene care îl ating. Acest metal distruge complet ADN-ul bacteriilor în câteva minute, astfel încât acestea nu pot deveni rezistente.

    22 SEPTEMBRIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetatori de la Spine Centre of Southern Denmark, Institute of Regional Health Services Research, Lillebaelt Hospital, University of Southern Denmark au ajuns la o concluzie surprinzatoare: multe dintre cazurile de dureri lombare cronice si edem osos vertebral ar putea fi datorate unei bacterii si ar putea fi tratate cu antibiotice.
    Eliminarea băuturilor zaharoase din dietă ar reduce semnificativ riscul de apariţie a diabetului de tip 2, potrivit rezultatelor unui studiu internaţional.
    Consumul sucului concentrat de afine îmbunătăţeşte funcţionarea creierului la persoanele în vârstă, conform unui studiu realizat la Universitatea Exeter din Devon, Anglia.
    Un studiu realizat de specialişti de la Universitatea din Cambridge arată că unele persoane cu nivel ridicat de presupus colesterol "bun" au un risc mare de boli de inimă.
    Viaţa la altitudine mare poate face copiii vulnerabili la sindromul de moarte subită, potrivit unui studiu realizat în statul american Colorado.
    Depunerea unei substante numite amiloid-ß in creier si formarea de placi, este cunoscuta ca o manifestare a bolii Alzheimer. Dar mecanismul de formare a acestor placi nu este cunoscut. Pornind de la faptul ca ionii metalici influenteaza depunerile acestei substante in conditii de laborator, o echipa de cercetatori de la Centrul Birchall al Universitatii Keele din Staffordshire, Marea Britanie, a studiat mecanismul prin care acesti ioni pot reduce formarea de placi in creier.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact