Ediţia în limba română
    News / Sănătate

    Persoanele cu sindrom metabolic pot avea nevoie de mai multă vitamina E

    Un nou studiu al cercetătorilor de la Institutul Linus Pauling şi de la Universitatea de Stat din Ohio, Statele Unite, arată că persoanele cu sindrom metabolic au nevoie de mult mai multă vitamina E, un antioxidant important pentru protecţia celulelor.



    Uleiul de floarea soarelui, o sursă importantă de vitamina E.


    Sindromul metabolic este definit prin diagnosticarea a trei sau mai multe afecţiuni, inclusiv obezitate abdominală, lipide ridicate, tensiune arterială crescută, stare pro-inflamatorie, stare pro-trombotică şi rezistenţă la insulină sau toleranţă la glucoză afectată.

    Studiul a stabilit că persoanele cu sindrom metabolic au nevoie de aproximativ 30-50% mai multă vitamina E decât cei care sunt în general sănătoşi.

    Studiile privind alimentaţia au estimat că 92% dintre bărbaţi şi 96% din femei nu reuşesc să obţină o cantitate zilnică adecvată de vitamina E din dietă.

    Micronutrientul se găseşte la niveluri ridicate în migdale, germeni de grâu, seminţe şi uleiuri diferite şi la niveluri mult mai scăzute în unele vegetale şi salată verde, cum ar fi spanacul şi varza kale.

    În plus faţă de protejarea celulelor, vitamina E afectează expresia genelor, funcţia imunitară, ajută la repararea rănilor şi a deteriorărilor produse de ateroscleroză, previne râncezirea grăsimilor şi este importantă pentru vedere şi funcţia neurologică.

    În studii anterioare s-a arătat că persoanele cu sindrom metabolic au avut o biodisponibilitate mai scăzută a vitaminei E. Lucrarea actuală foloseşte o abordare nouă pentru a măsura cantitatea de vitamină E necesară organismului.

    Prin "etichetarea" vitaminei E cu deuteriu, un izotop stabil de hidrogen, cercetătorii au reuşit să măsoare cantitatea de micronutrient care a fost eliminată de organism, în comparaţie cu aportul. Testele avansate de laborator au arătat că persoanele cu sindrom metabolic au reţinut cu 30-50% mai multă vitamină E decât persoanele sănătoase, arătând că au nevoie de aceasta.

    Cu toate acestea, cu sindromul metabolic, care poate conduce la niveluri mai ridicate de stres oxidativ şi inflamator, chiar dacă ţesuturile acestor oameni au început să menţină vitamina E necesară, nivelurile lor sanguine prin măsurători convenţionale au apărut aproximativ la fel ca cele ale unei persoane normale, sănătoase.

    Nivelul vitaminei E arată adesea normal în sânge, deoarece acest micronutrient este atras de nivelul ridicat de colesterol şi grăsimi. Deci, vitamina E poate rămâne la niveluri mai ridicate în sistemul circulator şi dă iluzia unor nivele adecvate, chiar dacă ţesuturile sunt deficitare.

    9 AUGUST 2017



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un recent studiu realizat de cercetători de la Universitatea din York, Marea Britanie, susţine că o cafea pe zi ar putea fi secretul supravieţuirii după un atac de cord. Analiza cercetătorilor respectivi nu ţine însă cont de efectele altor aspecte ale dietei, deci nu este clar dacă cafeaua în sine duce la îmbunătăţirea sănătăţii inimii sau altceva din dietă.
    Oamenii de ştiinţă de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite au descoperit primul caz în care o persoană s-a îmbolnăvit de la celulele canceroase ale unui parazit.
    Cercetatori de la Brigham and Women’s Hospital si Harvard School of Public Health din Statele Unite au demonstrat ca un aport mai mare de acizi grasi polinesaturati si mononesaturati si un consum mai mic de grasimi saturate sunt asociate cu un risc mai redus de diabet de tip 2.
    Experimente de laborator sugerează că un tip de produs chimic găsit în alimentele bogate în amidon gătite la temperaturi ridicate, precum cafeaua, cartofii, pâinea prăjită şi unele produse alimentare pentru copii, ar putea favoriza creşterea celulelor canceroase..
    Un nou studiu realizat la University of California, San Francisco, Liver Center, indică faptul că consumul liber de aşa numitele grăsimi bune, cum ar fi cele găsite în ulei de măsline şi avocado, poate duce la ficat gras, un factor de risc pentru tulburări metabolice ca diabetul de tip 2 şi hipertensiunea arterială.
    Oamenii de ştiinţă de la London's Barts Cancer Institute al Queen Mary University au făcut o descoperire inovatoare în dezvoltarea unui nou tratament pentru cancerul avansat al vezicii urinare, pentru tratamentul căruia nu au existat progrese în ultimii 30 de ani.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact