Ediţia în limba română
    News / Sănătate

    Consumul de ceai duce la schimbări epigenetice la femei

    Un studiu efectuat recent la Universitatea Uppsala, din Suedia, arată că consumul de ceai duce la schimbări epigenetice la femei, în genele despre care se ştia deja că interacţionează cu cancerul şi cu metabolismul estrogenului.



    Ceremonia ceaiului.


    Modificările epigenetice sunt modificări chimice care comută genele pe activ sau inactiv.

    Este bine cunoscut faptul că factorii de mediu şi de stil de viaţă, cum ar fi alegerile alimentare, fumatul şi expunerea la substanţe chimice, pot duce la modificări epigenetice.

    În studiul actual, cercetătorii de la Universitatea Uppsala, în colaborare cu alte câteva grupuri de cercetare din Europa, au investigat dacă consumul de cafea şi de ceai poate duce la schimbări epigenetice.

    Studiile anterioare sugeraseră deja că atât cafeaua cât şi ceaiul joacă un rol important în modularea riscului de boală la om, prin suprimarea progresiei tumorii, scăderea inflamaţiei şi influenţarea metabolismului estrogenilor, mecanisme care pot fi mediate de modificările epigenetice.

    Rezultatele noului studiu arată că există schimbări epigenetice la femeile consumatoare de ceai, dar nu şi la bărbaţi. Multe dintre aceste modificări epigenetice au fost găsite în genele implicate în metabolismul cancerului şi estrogenului.

    Studiile anterioare arătaseră că consumul de ceai reduce nivelul de estrogen care evidenţiază o potenţială diferenţă între răspunsul biologic la ceai la bărbaţi şi la femei. Femeile consumă, de asemenea, cantităţi mai mari de ceai comparativ cu bărbaţii, ceea ce creşte posibilitatea de a găsi asociaţii la femei.

    Studiul nu a descoperit însă modificări epigenetice la persoanele care consumă cafea.

    Rezultatele acestui studiu evidenţiază rolul componentelor farmacologic active din ceai implicate în metabolismul cancerului şi estrogenului, care poate reflecta faptul că efectele asupra sănătăţii legate de consumul de ceai se pot datora schimbărilor epigenetice.

    Cu toate acestea, acest studiu nu arată dacă este sănătos sau nu consumul de ceai şi vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a înţelege modul în care modificările epigenetice găsite afectează sănătatea.

    Anterior se demonstrase că catechinele din ceai duc la modificări epigenetice în vitro şi în celulele canceroase cultivate, ceea ce ar indica că unele dintre efectele ceaiului asupra sănătăţii pot fi mediate de modificările epigenetice.

    5 IUNIE 2017



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Studii facute de cercetatori de la Universitatea din Illinois au dus la concluzia ca ar putea exista o legatura intre dieta bogata in grasimi si problemele copiilor privind atentia, hiperactivitatea sau dizabilitatile de memorie si invatare.
    Cercetători de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, şi Universitatea din Columbia Britanică, Canada, au descoperit că un carbohidrat cu care parazitul malariei se ataşează la placenta unei femei însărcinate este identic cu un carbohidrat găsit în celulele canceroase.
    Existenta unor agenti antimicrobieni in diverse secretii ale organismelor multicelulare a fost descoperita acum mult timp. Dar nu s-a stiut cum produsi ai plantelor si animalelor distrug germenii daunatori. O echipa internationala de cercetatori de la Institutul Max Planck pentru Chimie, Universitatea Göttingen, Universitatea Edinburg si Universitatea Tübingen, au studiat modul lor de actiune.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Wuerzburg au descoperit o nouă substanţă activă care poate opri creşterea celulelor de cancer de piele. Descoperirea ar putea ajuta contra carcinomului cu celule Merkel, o formă rară dar extrem de agresivă de cancer de piele frecvent întâlnită la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
    Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Institutul Salk din California, Statele Unite, atrage atenția asupra unei perioade prelungite de gustări, sugerând că limitând consumul caloric pentru o perioadă de 8 până la 12 ore ar fi suficient pentru a opri creşterea colesterolului, diabetului şi obezităţii.
    Cercetătorii de la University of California Irvine, lucrând cu specialişti chinezi, au descoperit în rădăcinile plantei Corydalis, utilizată de secole în medicina chineză pentru tratarea durerii, o substanţă care ameliorează durerea cronică, inclusiv durerile de spate.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact