O lume a cunoașterii
    Nutriție

    Dieta bogata in grasimi ar putea duce la tulburari de comportament la copii


    Studii facute de cercetatori de la Universitatea din Illinois au dus la concluzia ca ar putea exista o legatura intre dieta bogata in grasimi si problemele copiilor privind atentia, hiperactivitatea sau dizabilitatile de memorie si invatare.


    Dieta bogata in grasimi a fost administrata soarecilor, care au capatat un comportament anxios si au prezentat deficiente de invatare. Aceasta alimentatie a afectat rapid metabolismul principalului neurotransmitator din creier, dopamina. Dar modificarea dopaminei este regasita si la copiii supraponderali.

    Pornind de aici, echipa de cercetatori a analizat efectele unei diete cu continut crescut de grasimi (60% din calorii sunt obtinute din grasimi) comparativ cu efectele uneia cu continut scazut de grasimi (doar 10% din calorii obtinute din grasimi) la un lot de soareci.

    Inainte de a se vedea cresteri in greutate, s-au vazut o modificari ale comportamentului. Au aparut anxietatile, deficientele de memorie, deficiente de a recunoaste obiectele si reticenta in a explora spatii deschise. Trecerea de la dieta bogata la una saraca in grasimi a restaurat memoria intr-o saptamana.

    Soarecii care au continuat cu dieta bogata in grasimi au avut simptome inca trei saptamani de la inceperea experimentului.

    Cercetari anterioare au aratat ca dupa 10 saptamani biochimia creierului revine la normal, corpul compensand dieta. Din acest moment, dopamina din creier a revenit la normal si soarecii au iesit din comportamentul anxios, au devenit obezi si au capatat diabet.

    Exista insa si temerea ca o reducere brusca a dietei cu grasimi ar putea duce la stari anxioase, probleme de memorie si invatare.

    Nu au existat stari inflamatorii, asociata de obicei cu obezitatea, dar s-a observat cum creierul da semnale asemanatoare dependentei de dopamina, semnale ce apar in cazul unei dependente de o experienta placuta.

    Studiile facute de echipa de cercetatori de la Universitatea din Illinois au fost publicate in revista Psychoneuroendocrinology.

    GH. MANOIU | 22 FEBRUARIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un proces de regenerare a pancreasului ar putea fi declanşat printr-o dietă de post, afirmă un studiu efectuat la University of Southern California.
    Cercetari de ultima ora facute de specialisti de la Ohio State University au aratat ca o substanta ce se gaseste in unele alimente din dieta mediteraneana, prin modificarea pe care o face asupra unei secvente specifice din reglarea genetica, re-educa celulele canceroase sa isi piarda superputerea de a scapa de moarte si sa se comporte ca niste celule normale, care mor programat.
    Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, arată cum dieta mediteraneană şi consumul de ceai verde sunt de ajutor pentru persoanele care suferă de cancer de prostată.
    Specialiştii de la Royal Society for Public Health din Marea Britanie consideră că sfaturile de a mânca mai multe grăsimi sunt iresponsabile şi potenţial mortale.
    O dietă cu un conţinut foarte scăzut de calorii poate inversa rapid diabetul de tip 2, conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Yale, din Statele Unite.
    Cercetătorii de la Instituto de Salud Carlos III, Madrid, au constatat că bărbaţii care au urmat o dietă mediteraneană, bogată în peşte, cartofi fierţi, fructe întregi, legume şi ulei de măsline, cu un consum redus de sucuri, au avut un risc mai scăzut de cancer de prostată agresiv decât cei care au urmat alte diete.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact