O lume a cunoașterii
    Nutriție

    O substanta din dieta mediteraneeana face celulele canceroase sa moara programat


    Cercetari de ultima ora facute de specialisti de la Ohio State University au aratat ca o substanta ce se gaseste in unele alimente din dieta mediteraneana, prin modificarea pe care o face asupra unei secvente specifice din reglarea genetica, re-educa celulele canceroase sa se comporte ca niste celule normale, care mor programat.


    Modalitatea de multiplicare rapida a celulelor canceroase se bazeaza pe inhibarea procesului care face ca orice celula sa moara dupa un ciclu regulat, strict programat. In studiul facut s-a observat ca substanta numita apigenina ar putea opri aceasta inhibare a procesului de moarte celulara la celulele de cancer mamar.

    Apigenina se leaga cu aproape 160 de proteine din corpul uman. In relatia cu un set specific de proteine, ea restabileste profilul normal in celulele canceroase.

    Aceasta substanta, o flavonoida, se gaseste in multe fructe si legume, dar mai ales in patrunjel, telina si musetel.

    Oamenii de stiinta au cautat sa descopere ce proteine umane din celule interactioneaza cu moleculele mici din dieta, si ce anume influenteaza activitatea mesagerului ARN care contine instructiunile necesare pentru a produce o anumita proteina. Acest mesager ARN se formeaza prin divizarea sau modificarea ARN-ului. Modul de divizare influenteaza in ultima instanta, instructiunile continute.

    Divizarea anormala sta la baza a 80% dintre cancere. In celulele canceroase au loc doua divizari, fata de celulele normale in care are loc una singura, un truc al celulei canceroase ce ii permite sa se mentina in viata si sa se reproduca.

    Ei au observat cum conexiunea dintre apigenina si proteina specifica restaureaza in celulele canceroase mamare tocmai aceasta caracteristica de a avea o singura divizare, sugerand ca atunci cand divizarea este normala, celulele mor in mod programat, sau devin mai sensibile la medicamente.

    Aceasta sugereaza ca, atunci cand mancam sanatos promovam divizarea normala din celulele noastre.

    Cercetatorii isi continua studiile cu alimente modificate care sa contina doza necesara din acest nutrient, pentru a vedea daca ele pot avea un efect anti-cancer.

    GH. MANOIU | 21 MAI 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Studii facute de cercetatori de la Universitatea din Illinois au dus la concluzia ca ar putea exista o legatura intre dieta bogata in grasimi si problemele copiilor privind atentia, hiperactivitatea sau dizabilitatile de memorie si invatare.
    Un proces de regenerare a pancreasului ar putea fi declanşat printr-o dietă de post, afirmă un studiu efectuat la University of Southern California.
    Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, arată cum dieta mediteraneană şi consumul de ceai verde sunt de ajutor pentru persoanele care suferă de cancer de prostată.
    Specialiştii de la Royal Society for Public Health din Marea Britanie consideră că sfaturile de a mânca mai multe grăsimi sunt iresponsabile şi potenţial mortale.
    O dietă cu un conţinut foarte scăzut de calorii poate inversa rapid diabetul de tip 2, conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Yale, din Statele Unite.
    Cercetătorii de la Instituto de Salud Carlos III, Madrid, au constatat că bărbaţii care au urmat o dietă mediteraneană, bogată în peşte, cartofi fierţi, fructe întregi, legume şi ulei de măsline, cu un consum redus de sucuri, au avut un risc mai scăzut de cancer de prostată agresiv decât cei care au urmat alte diete.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact