Ediţia în limba română
    News / Sănătate

    Anxietatea determinată de bacteriile intestinale

    Noi cercetări lămuresc modul în care bacteriile intestinale pot influenţa comportamentele asemănătoare anxietăţii, prin modificarea numărului de moleculele biologice numite microRNA (miRNA) în creier.



    Bacteriile intestinale pot influenţa comportamentele asemănătoare anxietăţii.


    Cercetătorii de la APC Microbiome Institute al University College Cork, Irlanda, au constatat că un număr semnificativ de miRNA au fost schimbate în creierul animalelor din laborator, fără prezenţa altor microbi.

    Bacteriile din intestin par să influenţeze miRNA în amigdală şi cortexul prefrontal. Acest lucru este important deoarece aceste miRNA pot afecta procesele fiziologice care sunt fundamentale pentru funcţionarea sistemului nervos central şi în regiunile creierului, cum ar fi amigdala şi cortexul prefrontal, puternic implicate în anxietate şi depresie.

    miRNA sunt secvenţe scurte de nucleotide (blocuri ale ADN şi ARN), care pot acţiona pentru a controla modul în care genele sunt exprimate.

    Distrugerea sau disfuncţia miRNA contribuie la tulburările psihiatrice legate de stres, la bolile neurodegenerative şi la anomaliile neurodezvoltării. Modificările miRNA din creier au fost implicate în comportamente asemănătoare anxietăţii.

    Este posibil să se modifice miRNA în creier pentru tratamentul tulburărilor psihice, dar cercetările din acest domeniu s-au confruntat cu mai multe provocări, de exemplu cu găsirea unor compuşi siguri şi biologic stabili capabili să traverseze bariera hemato-encefalică şi apoi să acţioneze în locaţia dorită din creier.

    Cercetătorii au descoperit că nivelurile a 103 miRNA au fost diferite în amigdală şi 31 în cortexul prefrontal la animalele crescute fără bacterii intestinale, comparativ cu animalele crescute în mod obişnuit. Adăugarea microbiomei intestinului, a normalizat ulterior unele dintre modificările miRNA din creier.

    Constatările sugerează că un microbiom sănătos este necesar pentru reglementarea corespunzătoare a miRNA în aceste regiuni ale creierului.

    Chiar dacă o microbiotă sănătoasă este prezentă în viaţa timpurie, modificările ulterioare la maturitate pot afecta miRNA în creier ducând la comportamente asemănătoare anxietăţii.

    Mecanismul exact prin care microbiota intestinului este capabilă să influenţeze miRNA în creier rămâne neclar. Este necesară continuarea cercetărilor privind posibila legătură între bacteriile intestinale, miRNA şi comportamentele asemănătoare anxietăţii.

    13 SEPTEMBRIE 2017



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu realizat la Ohio State University Comprehensive Cancer Center, din Statele Unite, a constatat că bărbaţii care au luat prea multe suplimente de vitamina B6 şi B12, în special cei care fumează, au avut un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer pulmonar.
    Consumul mare de carne roşie şi de carne de pasăre a fost asociat cu un risc semnificativ mai mare de apariţie a diabetului zaharat, se arată într-un studiu realizat la Duke-NUS Medical School, Singapore.
    Expunerea moderată la soare ajută la prevenirea obezităţii şi a diabetului şi este importantă pentru o sănătate bună, dezvăluie un studiu australian.
    Cercetătorii de la Murdoch Childrens Research Institute din Melbourne, Australia, au studiat un mod mai simplu de a trata alergia la arahide, care a dat rezultate la patru din cinci copii cu această afecţiune.
    Băuturile dietetice, considerate cândva o alternativă bună la băuturile dulci, pentru reducerea diabetului zaharat şi a obezităţii, pot duce la un risc mai mare de accident vascular cerebral şi de demenţă.
    Un proces de regenerare a pancreasului ar putea fi declanşat printr-o dietă de post, afirmă un studiu efectuat la University of Southern California.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact