Ediţia în limba română
    Sănătate

    Molecula extrasă din veninul de viespe este promițătoare pentru controlul epilepsiei

    Otrăvurile și veninurile pot părea înfricoșătoare la prima vedere. În natură, animalele veninoase injectează toxine capabile să modifice metabolismul altui animal și chiar să-l omoare, dar sunt considerate și instrumente valoroase pentru știință.



    Viespe. Foto: Valdeir Barreto Santos/Wikimedia


    Așa se întâmplă cu veninul unei specii de viespe, cunoscută popular sub numele de viespe stea.

    Oamenii de știință brazilieni au descoperit în veninul insectei o substanță cu potențial de a trata epilepsia și, în același timp, de a proteja creierul.

    Rezultatele cercetării arată că compusul izolat din veninul de viespe este eficient în tratarea modelelor acute și cronice de epilepsie, fără efecte secundare asupra comportamentului motor și cognitiv al animalelor de laborator testate.

    Alături de aceste beneficii, ei au observat și o activitate protectoare asupra celulelor nervoase ale creierului.

    Potrivit cercetătorilor, subbstanța descoperită, numită occidentalin-1202, poate traversa bariera hemato-encefalică (care protejează creierul de substanțele nocive prezente în sânge), poate ajunge la creier și poate bloca acțiunea kainatului, o toxină care afectează neuronii și care este folosită experimental pentru a induce crize epileptice la animale, prin receptori specifici pentru glutamat (sau acid glutamic).

    Compusul acționează asupra acestui sistem receptor și protejează creierul de „excitotoxicitate” care duce la moartea neuronilor. Acest lucru se întâmplă în epilepsie, ca și în alte boli acute și cronice ale țesutului nervos.

    Totul începe cu colectarea femelelor de viespi, care sunt înghețate cu grijă pentru a-și păstra proprietățile.

    După capturare, veninul este extras și purificat. Tehnicile specifice de separare împart substanța în părți mai mici, căutând să le identifice pe cele care au proprietăți medicinale.

    După ce a definit peptida promițătoare, echipa de oameni de știință dezvoltă un analog, o copie modificată chimic, care apoi are ca rezultat occidentalin-1202(s), un produs sintetic care este păstrat într-o soluție specifică (Ph între 6,8 și 7,0) la o temperatură de 5ºC. timp de 72 de ore pentru a-i asigura stabilitatea și puritatea.

    Într-o a doua fază, ei analizează efectele a două peptide (naturale și sintetice) în două modele de epilepsie acută, induse de acidul kainic (kainat) și pentilenetetrazol, substanțe care provoacă convulsii.

    S-a măsurat doza eficientă, la fel ca indicele terapeutic, semnalele electrice ale creierului și expresia unei gene numită C-fos, care este legată de activitatea neuronală.

    Curând după aceea, ei supun molecula sintetică occidentalin-1202(s) unor studii specifice pentru a evalua eficacitatea acesteia în prevenirea și controlul convulsiilor severe și prelungite, în plus față de obținerea de informații detaliate despre efectele asupra țesutului cerebral.

    În a patra fază, se verifică posibilele efecte adverse după administrarea cronică, în teste care măsoară echilibrul, memoria și capacitatea de învățare a animalelor.

    În cele din urmă, cercetătorii propun un mecanism de acțiune cu occidentalin-1202(s), folosind modele computaționale cu receptori de kainat, demonstrând modul în care substanța poate ajuta la controlul activității electrice excesive din creier, reducând potențial crizele de epilepsie.

    Pentru a asigura siguranța în utilizare pe termen lung, sunt în desfășurare teste care studiază funcționarea și controlul neurotransmițătorilor, precum glutamatul, responsabili de transmiterea mesajelor care stimulează activitatea neuronilor și care, în niveluri excesive, pot provoca convulsiile in epilepsie.

    Caracterizată de convulsii cauzate de descărcări electrice anormale la nivelul creierului, epilepsia afectează în jur de 50 de milioane de oameni din întreaga lume, iar tratamentul implică administrarea de medicamente antiepileptice care, în ciuda faptului că sunt eficiente în controlul convulsiilor, pot provoca o varietate de efecte secundare.

    30 MARTIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Propolisul, folosit multă vreme în medicina populară, a atras atenția comunității științifice după ce a demonstrat diverse beneficii pentru sănătate, printre care acțiuni antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene, imunomodulatoare și antitumorale.
    S-a demonstrat că o nanoemulsie care conține particule de curcumină – o substanță cunoscută pentru acțiunea sa antioxidantă și antiinflamatoare – este capabilă să moduleze microbiota intestinală la animalele de laborator care sufereau de inflamație în acest organ.
    Oamenii de știință de la Serviciul de Cercetare Agricolă al USDA, Centrul de Cercetare pentru Nutriție Umană Grand Forks și Universitatea din Massachusetts, din Statele Unite, au examinat modul în care butiratul, unul dintre acizii grași cu lanț scurt găsiți în intestin, suprimă creșterea celulelor canceroase de colon.
    Ouăle crude și produsele din ouă pot transporta Salmonella și pot provoca boli și focare de origine alimentară și chiar deces, în anumite circumstanțe. O soluție simplă la agenții patogeni de origine alimentară din ouă ar fi pasteurizarea tuturor ouălor crude înainte de a fi consumate.
    Cercetătorii de National Institutes of Health, din Statele Unite, au dezvoltat un test de sânge pentru a diagnostica rapid și ieftin sarcoidoza, o boală inflamatorie cronică marcată de creșterea unor granuloame în plămâni și în alte organe din corpul uman.
    Conform cu două studii majore ale bolilor oculare, o dietă mediteraneană - bogată în legume, cereale integrale, peşte şi ulei de măsline - duce la o funcţie cognitivă mai bună.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact