Ediţia în limba română
    News / Sănătate

    Nanoemulsia de curcumină testată în tratamentul inflamației intestinale

    S-a demonstrat că o nanoemulsie care conține particule de curcumină – o substanță cunoscută pentru acțiunea sa antioxidantă și antiinflamatoare – este capabilă să moduleze microbiota intestinală la animalele de laborator care sufereau de inflamație în acest organ..



    O nanoemulsie care conține particule de curcumină este capabilă să moduleze microbiota intestinală.


    Experimentele au fost conduse de cercetători de la Universidade do Oeste Paulista (Unoeste) și de la Universidade Estadual Paulista (Unesp).

    Curcumina este un polifenol care se găsește în turmeric (Curcuma longa) și face parte dintr-un grup de componente bioactive numite curcuminoide.

    Compusul a câștigat importanță în lupta împotriva bolilor inflamatorii intestinale.

    Cu toate acestea, există o provocare de depășit: biodisponibilitatea curcuminei este scăzută atunci când este administrată pe cale orală.

    Și această problemă este și mai mare la persoanele cu boala Crohn, colită ulceroasă și alte afecțiuni asociate cu inflamația intestinului și modificările microbiotei.

    Cu scopul de a îmbunătăți eficacitatea curcuminei în aceste cazuri, oamenii de știință au dezvoltat o emulsie cu particule nanometrice ale substanței, invizibile cu ochiul liber.

    Animalele de laborator au primit nanoemulsia pe cale orală timp de 14 zile.

    După această perioadă, impactul substanței a fost evaluat prin analiză macroscopică, histopatologie (tehnică care constă în analizarea, la microscop, a țesutului fixat în parafină) și metagenomică (secvențierea întregii comunități de microorganisme din intestin).

    S-a putut observa că nanoemulsia de curcumină a reușit să moduleze microbiota intestinală a rozătoarelor după deteriorarea cauzată de indometacină, crescând prezența bacteriilor benefice în organ.

    Acesta a fost primul studiu care a evaluat efectul utilizării substanței în acest mod și a subliniat importanța dezvoltării de noi formulări pentru a îmbunătăți utilizarea curcuminei în prevenirea și tratamentul bolilor inflamatorii intestinale, deoarece s-a dovedit a fi un o opțiune bună la tratamentele deja folosite împotriva bolii, care sunt costisitoare și implică efecte secundare semnificative.

    9 MARTIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de știință de la Serviciul de Cercetare Agricolă al USDA, Centrul de Cercetare pentru Nutriție Umană Grand Forks și Universitatea din Massachusetts, din Statele Unite, au examinat modul în care butiratul, unul dintre acizii grași cu lanț scurt găsiți în intestin, suprimă creșterea celulelor canceroase de colon.
    Ouăle crude și produsele din ouă pot transporta Salmonella și pot provoca boli și focare de origine alimentară și chiar deces, în anumite circumstanțe. O soluție simplă la agenții patogeni de origine alimentară din ouă ar fi pasteurizarea tuturor ouălor crude înainte de a fi consumate.
    Cercetătorii de National Institutes of Health, din Statele Unite, au dezvoltat un test de sânge pentru a diagnostica rapid și ieftin sarcoidoza, o boală inflamatorie cronică marcată de creșterea unor granuloame în plămâni și în alte organe din corpul uman.
    Conform cu două studii majore ale bolilor oculare, o dietă mediteraneană - bogată în legume, cereale integrale, peşte şi ulei de măsline - duce la o funcţie cognitivă mai bună.
    O echipa de cercetatori de la Universitatea din California, Los Angeles, a ajuns la concluzia ca vitamina D3 si acidul gras Omega 3 pot ajuta sistemul imunitar in a lupta cu boala Alzheimer. Ei au identificat genele de baza si mecanismul prin care vitamina D3 si acidul gras Omega-3, in forma activa, neoxidata, contribuie la controlul inflamatiei si ajuta organismul sa curete placile cerebrale, ce apar in aceasta boala. Studiul arata un posibil rol pe care unele substante nutritive il pot juca in cresterea imunitatii, organismul luptand astfel mai bine cu boala.
    Un dispozitiv portabil care poate detecta prezenţa anumitor tipuri de cancer în respiraţia oamenilor, a fost dezvoltat de către cercetătorii de la Scoala Politehnică Federală din Lausanne, ca parte a unei colaborări internaţionale.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact