Ediţia în limba română
    News / Sănătate

    Au fost descoperite gene asociate cu depresia

    Oamenii de ştiinţă au găsit gene umane legate de dezvoltarea depresiei, dând speranţe pentru un nou tratament al bolii ce afectează tot mai mulţi oameni.



    Depresie. )


    Au fost identificate două regiuni genomice semnificativ asociate cu risc de depresie: una care conţine o genă puţin înţeleasă şi alta care conţine o genă ce fusese anterior legată de epilepsie şi de deficienţe intelectuale.

    Studiul a folosit date de la peste 300000 de persoane care au răspuns la chestionare, dintre care peste 75000 fuseseră diagnosticate cu depresie la un moment dat.

    Oamenii de ştiinţă de la Massachusetts General Hospital, Pfizer Pharmaceuticals şi 23andMe, o companie de genomică şi biotehnologie, au analizat datele şi au încercat să găsească orice polimorfisme unice de nucleotide (SNPs) sau orice nereguli ale genomului la anumite momente, care sa fie comune doar subiecţilor depresivi.

    Au fost găsite un total de 17 astfel de SNPs-uri independente, din 15 regiuni genomice. Multe dintre aceste SNPs-uri sunt situate în apropierea sau în gene implicate în dezvoltarea creierului.

    Rezultatele ar putea fi folosite pentru a identifica persoanele care sunt expuse riscului de depresie cu mult înainte ca acestea să contacteze boala, ceea ce poate duce la o înţelegere nouă a bolii, despre care putem spune că este o boală a creierului, şi la noi tratamente.

    21 SEPTEMBRIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Universitatea din Liège, Belgia, au descoperit că unele celule sanguine joacă un rol protector împotriva astmului, descoperire ce oferă perspective interesante pentru tratamentul şi prevenirea acestei boli.
    O proteină care se acumulează în sânge este legată de pierderile de memorie şi de problemele de învăţare la persoanele în vârstă, în conformitate cu unele cercetări care deschid noi perspective asupra modalităţilor de combatere a declinului cognitiv.
    Oamenii pot avea o genă de păr roşu ascunsă, care creşte riscul de cancer de piele cauzat de expunerea la soare.
    O descoperire importantă făcută de cercetătorii americani privind vase neidentificate anterior care conectează direct creierul cu sistemul imunitar, ar putea ajuta în studierea şi găsirea de tratament pentru boli neurologice, cum ar fi autismul, scleroza multiplă, sau Alzheimer.
    Un studiu genetic important realizat la Universitatea McGill, Canada, a confirmat o legătură între nivelul scăzut de vitamina D şi un risc mai mare de scleroză multiplă, o constatare care ar putea conduce la un tratament mai bun şi la o terapie de prevenire.
    Există dovezi care leagă funcţia creierului de compoziţia bacteriilor intestinale, dar modul în care funcţionează această relaţie este încă un mister.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact