Știință

    Cea mai mare extincţie din istorie, cauzată de un meteorit


    Se ştie că una dintre teoriile care explică dispariţia dinozaurilor, acum 66 milioane de ani, se bazează pe căderea unui meteorit în sudul Mexicului. Dar apar dovezi că cea mai mare extincţie din toate timpurile, care a avut loc acum 252,3 milioane de ani, la sfârşitul perioadei Permian, a fost declanşată de un impact care a schimbat clima.



    Craterul Araguainha. Foto: NASA


    Ceea ce a lipsit acestei idei, a fost un crater potrivit pentru a dovedi impactul. Cercetătorii de la University of Western Australia's School of Earth and Environment cred că l-au găsit într-o structură de impact la frontiera statelor Mato Grosso şi Goiás din Brazilia, numită craterul Araguainha, cu o vechime de 254,7 milioane de ani, cu o marjă de eroare de plus, minus, 2,5 milioane de ani.

    La vremea impactului, regiunea era o mare puţin adâncă, iar America de Sud era unită cu Africa şi formau supercontinentul Pangeea.

    Craterul Araguainha are 40 de kilometri în diametru şi 2,4 km în adâncime, şi este cel mai mare şi mai vechi din America de Sud. El a prezentat interes de la început, prin situarea la limita dintre Permian şi Triasic. Pentru datare au fost folosite tehnici noi de geocronologie care au indicat vârsta exactă, iniţial fiind estimat cu 10 milioane de ani mai tânăr.

    Rezultatele unui studiu geologic extins al craterului Araguainha au revelat faptul că o cantitate considerabilă de roci sunt şisturi bituminoase. Cercetătorii au calculat că impactul a eliberat o energie de 106 megatone de TNT şi a generat mii de cutremure cu magnitudinea de pâna la 9,9, pe suprafeţe de sute de kilometri în jur, eliberând cantităţi uriaşe de petrol şi gaze naturale din rocile sparte.

    Explozia de metan eliberat în atmosferă a dus la o încălzire globală instantanee, facând mediul mult prea fierbinte pentru mare parte a vieţii de pe planetă.

    Părerile specialiştilor referitoare la efecte sunt împărţite, dar cu siguranţă, impactul Araguainha rămâne unul dintre cele mai catrastofale din istorie.

    Se estimează că mai mult de 90 la sută din speciile marine şi aproximativ 70 la sută din speciile de uscat au dispărut în extincţia din Permian.

    GH. MANOIU | 8 AUGUST 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Domesticirea cainilor din lupi este general acceptata. Dar momentul, locul si imprejurarile sunt inca in dezbatere. Din acest motiv, cercetatori rusi de la Institute of Molecular and Cellular Biology au analizat oase unui presupus caine, vechi de 33000 de ani, gasite intr-o pestera din Muntii Altai din Asia Centrala, si au aflat ca genetic, acesta este mai apropiat de cainii moderni decat de lupii contemporani.
    Mostrele de gheaţă extrase din gheţarul Peşterii Scărişoara din Transilvania oferă noi dovezi ale modului în care vremea şi clima de iarnă din Europa au fluctuat în ultimii 10000 de ani, perioadă cunoscută sub numele de Holocen.
    Mastodonţii a dispărut din regiunile arctice din Alaska şi Yukon înainte de sosirea primilor oameni în America de Nord, care nu au contribuit la dispariţia acestor veri ai mamuţilor şi elefanţilor.
    Un sunet subacvatic misterios a fost captat de sonarul unui submarin pentru prima dată în 1960. Până acum oamenii de ştiinţă nu au reuşit să afle de unde vine.
    Oamenii de ştiinţă au urmărit o pasăre mică, "Phalaropus lobatus", numită popular notăriţa cu cioc subţire şi gât roşu, care se credea că iernează în Arabia, dar spre surprinderea lor, ea parcurge aproape 13000 km până în apele însorite din Ecuador şi Peru.
    Cercetătorii elveţieni au reuşit să restabilească vedere la şoareci care suferă de retinită pigmentară, o boală ereditară şi incurabilă, care afectează două milioane de oameni din întreaga lume.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact