Știință

    Cercetătorii au redat vederea la doi şoricei

    Cercetătorii elveţieni au reuşit să restabilească vedere la şoareci care suferă de retinită pigmentară, o boală ereditară şi incurabilă, care afectează două milioane de oameni din întreaga lume.


    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Berna au transformat celule intacte ale retinei în celule fotoreceptoare.

    Ei au folosit pentru aceasta celulele nervoase de la nivelul retinei, numite bipolare, responsabile pentru gestionarea informaţiilor furnizate de fotoreceptori, care nu sunt afectate de această boală, introducând un receptor retinic numit melanopsin, sensibil la lumină şi implicat în mod normal în special în ritmul circadian.

    Datorită acestei molecule, celulele bipolare au înlocuit celulele fotosensibile moarte şi şoarecii şi-au recăpătat vederea, reacţionând la diverşi stimuli vizuali.

    Echipa consideră că această terapie ar putea fi aplicată şi altor tulburări oculare, cum ar fi degenerescenţa maculară, dar va fi nevoie de cel puţin doi sau trei ani înainte de testele clinice ale acestui "receptor artificial".

    16 MAI 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetări recente, bazate pe foraje şi analiza rocilor, arată că asteroidul care a şters dinozaurii de pe faţa Pământului în urmă cu 66 milioane de ani, a făcut suprafaţa dură a planetei să se mişte în sus şi în jos ca un fluid.
    Sporovaiala copiilor mici a fost considerata intotdeuna draguta, dar total neelaborata. Experti de la Newcastle University, Marea Britanie, au aratat ca vorbirea copiilor este mult mai avansata decat se considera pana acum.
    Balenele albastre sunt cele mai mari animale care au existat vreodată pe Pământ, dar relativ recent au ajuns aşa mari.
    Un monolit masiv vechi de peste 10000 de ani, construit de o civilizaţie preistorică de la începutul erei mezolitice, a fost găsit în Marea Mediterană lângă Italia.
    Cercetătorii de la Universitatea din Briston, Marea Britanie, au descoperit că acum 73000 de ani, prăbuşirea vulcanului Fogo din Capul Verde a provocat un mega-tsunami cu o înălţime de 170 metri.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din New Hampshire, din Marea Britanie, au studiat o extincţie a albinelor ce a avut loc acum 65 milioane de ani, concomitent cu dispariţia dinozaurilor şi a multor plante cu flori. Ei au modelat o extincţie în masa în grupul albinelor Xylocopinae sau albine tâmplar, la sfârşitul Cretacicului şi începutul epocii Paleogen, cunoscută ca limita K-T.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact