Știință

    Cum vorbesc copiii


    Sporovaiala copiilor mici a fost considerata draguta, dar total neelaborata. Experti de la Newcastle University, Marea Britanie, au aratat ca vorbirea copiilor este mult mai avansata decat se considera pana acum.



    Joc de copii. R. Hedley, 1898.


    Copii de doi pana la trei ani folosesc gramatica mult mai devreme decat era de asteptat.

    Au fost studiati cincizeci de copii cu varste cuprinse intre 23 si 37 de luni, vorbitori de limba franceza si s-au inregistrat zeci de mii de enuntari. S-a constatat ca, copiii au folosit cuvinte scurte, care formeaza scheletul propozitiilor, cum ar fi o, un, poate, este, mult mai devreme decat se credea anterior.

    S-au folosit tehnologii avansate de inregistrare, microfoane extrem de sensibile amplasate aproape de copii, s-au analizat minutios toate sunetele si contextul in care a fost produs. Astfel s-a descoperit un model clar, dar necunoscut pana acum, de sunete si pufaieli care inlocuiau constant cuvinte gramaticale in multe dintre exprimarile copiilor.

    Multi dintre copiii mici studiati au scos un sunet usor, o rasuflare, sau au pus o pauza, exact in locul in care in mod normal s-ar fi rostit un cuvant gramatical. Faptul ca acest sunet a fost produs intotdeauna in locul corect in propozitie, a dus la concluzia ca copiii mici sunt mult mai elaborati in competenta lor gramaticala decat s-a considerat.

    Pana acum, combinatiile timpurii de cuvinte ale copiilor erau considerate lipsite de logica gramaticala, iar mecanismul prin care ajungeau sa dezvolte gramatica in discursul lor nu era cunoscut.

    Intelegerea acestui proces poate fi de ajutor in cazul intarzierilor de limbaj la copii, unde se va putea interveni mai devreme.

    GH. MANOIU | 19 IUNIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Balenele albastre sunt cele mai mari animale care au existat vreodată pe Pământ, dar relativ recent au ajuns aşa mari.
    Un monolit masiv vechi de peste 10000 de ani, construit de o civilizaţie preistorică de la începutul erei mezolitice, a fost găsit în Marea Mediterană lângă Italia.
    Cercetătorii de la Universitatea din Briston, Marea Britanie, au descoperit că acum 73000 de ani, prăbuşirea vulcanului Fogo din Capul Verde a provocat un mega-tsunami cu o înălţime de 170 metri.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din New Hampshire, din Marea Britanie, au studiat o extincţie a albinelor ce a avut loc acum 65 milioane de ani, concomitent cu dispariţia dinozaurilor şi a multor plante cu flori. Ei au modelat o extincţie în masa în grupul albinelor Xylocopinae sau albine tâmplar, la sfârşitul Cretacicului şi începutul epocii Paleogen, cunoscută ca limita K-T.
    Cercetările Departamentului de Biologie Cognitivă de la Universitatea din Viena arată că, corbii pot rezolva sarcini care necesită atât coordonare cât şi cooperare, abilităţi despre care se credea că le au doar oamenii, cimpanzeii şi elefanţii.
    Oamenii de ştiinţă spanioli au cerut interzicerea medicamentului diclofenac în medicina veterinară, având în vedere efectul său mortal asupra păsărilor necrofage. Diclofenacul este un medicament antiinflamator autorizat în martie 2013 pentru uz veterinar.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact