Știință

    Dinozaurii au dispărut după ce un asteroid a lovit un câmp cu petrol

    Un nou studiu susţine că asteroidul care a lovit Pământul în urmă cu 66 milioane ani, cunoscut pentru faptul că ar fi dus la extincţia dinozaurilor, a lovit un întins câmp de petrol, care s-a aprins şi a umplut atmosfera planetei cu funingine.



    Impactul Chicxulub, imagine artistică.


    Cercetările ştiinţifice au fost efectuate de o echipă de la Universitatea Tohoku din Japonia. Concluzia se întemeiază pe probele de funingine găsite în întreaga lume, despre care cercetătorii spun că ar proveni din arderea petrolului brut, aprins atunci când asteroidul a lovit planeta.

    Noua teorie pune la îndoială teoria de până acum care susţine că impactul asteroidului ar fi singurul responsabil pentru extincţia în masă care a urmat.

    Teoriile anterioare privind dispariţia dinozaurilor spun că Pământul a fost aruncat într-o perioadă de întuneric total ca urmare a impactului extrem de puternic. Cu toate acestea, ele nu reuşesc să explice de ce unele animale, cum sunt crocodilii, au putut să supravieţuiască.

    În conformitate cu noua ipoteză, funinginea generată de câmpurile de petrol aprinse de asteroid a determinat o reducere semnificativă a luminii solare, între 50 până la 90 la sută, dar a permis încă fotosinteza limitată.

    Temperaturile au scăzut şi zonele mai îndepărtate de Ecuator au fost cel mai grav afectate, cu scăderi ale temperaturii de până la 18 grade Celsius, în timp ce nivelurile de precipitaţii se crede că au scăzut cu până la 80 la sută.

    Scăderea bruscă a temperaturii a provocat dispariţia atât a dinozaurilor cât şi a crocodililor în regiunile mai reci.

    Mai aproape de Ecuator, răcirea ar fi fost mai puţin dramatică. Dinozaurii au murit din cauza secetei, dar crocodili au supravieţuit pe o dietă de animale acvatice, care au trăit în ciuda schimbărilor bruşte de mediu.

    Craterul Chicxulub din Mexic, al treilea crater de impact ca mărime, cunoscut pe Pământ, se crede că ar fi locul unde asteroidul a lovit cu forţa a un miliard de bombe nucleare, provocând un crater cu o lăţime mai mare de 180 km.

    Lumina a reveni la normal după aproape un deceniu şi au fost necesari ani ca temperaturile să înceapă să urce, timp în care cei mai mulţi dintre dinozauri ar fi murit.

    3 AUGUST 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Biologi din Cehia, Statele Unite şi Peru, care lucrează in jungla centrală a statului peruan, au descoperit o nouă specie de broască care traieşte pe pantele estice ale Anzilor, în provincia Junin de Peru, în văi calde, adăugând astfel încă un membru familiei Bufonidae.
    În fiecare an, sute de mii de turişti din toate colţurile lumii ajung la Observatorul Regal din Greenwich, Marea Britanie, să facă o fotografie călare pe Primul Meridian, celebra linie care împarte emisferele de Est şi de Vest ale Pământului.
    Se ştie că una dintre teoriile care explică dispariţia dinozaurilor, acum 66 milioane de ani, se bazează pe căderea unui meteorit în sudul Mexicului. Dar apar dovezi că cea mai mare extincţie din toate timpurile, care a avut loc acum 252,3 milioane de ani, la sfârşitul perioadei Permian, a fost declanşată de un impact care a schimbat clima.
    Domesticirea cainilor din lupi este general acceptata. Dar momentul, locul si imprejurarile sunt inca in dezbatere. Din acest motiv, cercetatori rusi de la Institute of Molecular and Cellular Biology au analizat oase unui presupus caine, vechi de 33000 de ani, gasite intr-o pestera din Muntii Altai din Asia Centrala, si au aflat ca genetic, acesta este mai apropiat de cainii moderni decat de lupii contemporani.
    Mostrele de gheaţă extrase din gheţarul Peşterii Scărişoara din Transilvania oferă noi dovezi ale modului în care vremea şi clima de iarnă din Europa au fluctuat în ultimii 10000 de ani, perioadă cunoscută sub numele de Holocen.
    Mastodonţii a dispărut din regiunile arctice din Alaska şi Yukon înainte de sosirea primilor oameni în America de Nord, care nu au contribuit la dispariţia acestor veri ai mamuţilor şi elefanţilor.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact