Știință

    Insectele, experţi criminalişti

    Prima zi a celei de-a doua ediţii a Festivalului Ştiinţelor Bucureşti 2014 va fi marcată la Muzeul Naţional de Instorie naturală "Grigore Antipa" cu o conferinţă despre entomologie ca metodă veridică în cadrul expertizelor criminalistice.


    Entomologia criminalistică presupune studiul legăturilor dintre prezenţa insectelor şi starea de descompunere a unui cadavru.

    Cercetarea entomologică oferă numeroase date pornind de la estimarea intervalului post-mortem (data decesului); în unele cazuri se poate specifica dacă victima a fost mutată de la locul crimei, dacă decesul a avut loc în locuinţă sau în afara acesteia, se pot realiza teste toxicologice şi analiza ADN.

    Conceptul de entomologie judiciară datează din anii 1300, dar în ultimii 30 de ani a devenit o sursă credibilă de informaţii în cadrul investigaţiilor criminalistice.

    Conferinţa, Insectele, experţi criminalişti, va fi ţinută de drd. Lavinia Iancu şi va avea loc luni, 22 septembrie 2014, începând cu ora 17:00, la Sala Atelier a Muzeului "Grigore Antipa". Capacitatea sălii este de 50 de locuri, iar intrarea este gratuită.

    18 SEPTEMBRIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Noile cercetări făcute la Universitatea din Aarhus sugerează că "epoca vikingilor" a început cu aproximativ 70 de ani înainte de primul raid din Anglia şi într-un mod mai puţin violent.
    Civilizatia minoica este considerata prima civilizatie avansata din Europa. Ea s-a dezvoltat in insula Creta in Epoca Bronzului, acum peste 5000 de ani, dar pana acum nu se stia originea ei. Prin studii ADN s-a stabilit ca populatia minoica se inrudeste cu locuitorii de azi din Creta si cu cei din Europa.
    Secvenţierea genomului rămăşiţelor unui băiat în vârstă de un an, făcută de o echipă condusă de Texas A&M University, dovedeşte că primii colonişti umani în America de Nord au fost din Asia şi nu din Europa, iar aceşti oameni au fost strămoşii nativilor americani moderni.
    Cea mai cuprinzătoare evaluare a oaselor şi uneltelor rămase de la neanderthalieni arată că aceştia şi oamenii moderni au trăit unii lângă alţii mai bine de 5000 de ani.
    Craniul Copilului Taung a fost supus unor investigaţii tomografice computerizate de înaltă rezoluţie la Wits University şi rezultatele pun la îndoială teoria care spune că Australopithecus africanus arată aceleaşi adaptări craniene găsite la copii mici şi la sugarii moderni, adică nu prezintă dezvoltarea creierului în regiunea prefrontală similară cu a omului modern.
    Un nou studiu a scos la iveală că Mecanismul Antikythera este cu 100 de ani mai vechi decât se credea şi nu este realizat de celebrul matemacian Arhimede.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact