News / Societate

    O zi va avea 25 de ore

    O echipă de experţi a stabilit că Pământul se îndreaptă spre ziua de 25 de ore, pe măsură ce mişcarea sa pe orbită încetineşte.



    Pământulul văzut de pe Lună de misiunea Apollo 8.


    Cercetătorii de la Durham University şi Nautical Almanac Office din Marea Britanie au comparat evenimente cereşti din anul 720 î.e.n. până în anul 2015 e.n., pentru a stabili în cât timp o zi va avea o oră în plus.

    Ei au studiat pentru aceasta observaţiile eclipselor înregistrate de babilonieni, chinezi, greci, arabi şi europenii medievali.

    Pe parcursul ultimelor 27 de secole, ziua medie s-a prelungit, cu o rată de aproape două milisecunde pe secol.

    Cu toate acestea, va dura aproximativ 6,7 milioane de ani pentru a obţine doar un minut în plus pe zi şi va trebui să aşteptăm aproximativ 200 milioane ani pentru o oră în plus.

    Orbita Pământului nu încetineşte aşa de rapid precum era de aşteptat.

    Se estimase anterior că va dura 5,2 milioane de ani pentru a adăuga un minut în fiecare zi. Aceste estimări sunt aproximative, deoarece forţele geofizice care funcţionează pe rotaţia Pământului nu vor fi constante pe o astfel de perioadă lungă de timp.

    Rotaţia Pământului poate fi influenţată de diverşi factori, inclusiv de modificarea formei sale din cauza modificării calotelor polare, interacţiunile electro-magnetice între manta şi miez şi modificările nivelului mării.

    10 DECEMBRIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    La Biblioteca Naţională a României poate fi vizitată expoziţia de fotografie Qhapaq Ñan, organizată de Ambasada Peru, ce reuneşte 47 de fotografii care descriu sistemul de drumuri ale imperiului Inca şi diverse aşezări din Peru.
    În fiecare an, sute de mii de turişti din toate colţurile lumii ajung la Observatorul Regal din Greenwich, Marea Britanie, să facă o fotografie călare pe Primul Meridian, celebra linie care împarte emisferele de Est şi de Vest ale Pământului.
    Oamenii de ştiinţă australieni au descoperit o formă toxică de mercur în atmosfera şi în gheaţa din marea din jurul Antarcticii.
    Microsoft a dezvoltat Skype Translator, o aplicaţie pentru Skype care traduce conversaţiile de voce în alte limbi în timp aproape real.
    Luna plină din septembrie, numită şi Luna recoltei, este luna plină care cade cel mai aproape de echinocțiul de toamnă, care marchează începutul toamnei în emisfera nordică. În acest an, echinocțiul cade duminică (22 septembrie 2013), iar luna a ajuns la faza maximă în data de 19 septembrie, ora 15.12.
    Cerectători de la Universităţile Glasgow şi Exeter au identificat în fotografii spion declasificate un zid lung de 60 km care merge de la Dunăre până la Marea Neagră, pe teritoriul României. Construcţia datează din secolul al doilea şi este cea mai estică fortificaţie pe frontiera Imperiului Roman.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact