Știință

    Păianjenii ţes pânze atât pentru a prinde prada, cât şi pentru curtarea partenerelor

    Cercetătorii de la Universitatea Oxford, din Marea Britanie şi de la Universitatea Carlos III din Madrid, Spania, au constatat că pânzele construite de păienjeni transmit informaţii pe diferite frecvenţe.



    Păianjen cu plasa sa.


    Păianjenii au un mecanism prin care pot controla tensiunea pânzei şi rigiditatea, astfel că mătasea transmite vibraţii la frecvenţe diferite, ca o chitară.

    Păianjenii folosesc vibraţiile nu numai pentru pradă, care este prinsă în pânza lor, când este important ca ei să ştie unde este şi ce ar putea fi, ci şi în curtarea partenerelor.

    Exemplarele de sex masculin generează un model muzical specific pe care femelele îl folosesc pentru a stabili dacă este mascul, dacă este dintr-o specie potrivită şi dacă ar dori să se împerecheze cu el.

    Păianjenii folosesc, de asemenea, informaţiile pentru a evalua dacă pânza este uzată şi are nevoie de reparaţii.

    1 NOIEMBRIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu realizat de psihologii de la Universitatea de Stat din New York stabileşte o corelaţie între durata căscatului şi numărul de neuroni.
    Oamenii de ştiinţă au confirmat existenţa unui "continent pierdut" sub insula Mauritius din Oceanul Indian, un rest din destrămarea supercontinentului Gondwana, proces care a început în urmă cu aproximativ 200 milioane de ani.
    Contrar părerilor de până acum se pare că, coţofenele nu sunt atrase de obiectele strălucitoare şi nu fură în mod obişnuit lucruri mici, cum ar fi bijuterii, susţine un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie.
    Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Keele University şi University of Sussex din Marea Britanie, sugerează că scăderea numărului de albine se datorează demenţei cauzate de contaminarea cu aluminiu, un element chimic implicat în maladia Alzheimer la oameni.
    Doisprezece "noi" tipuri de nori, inclusiv rarii nori ondulatorii (asperitas), au fost recunoscuţi pentru prima dată de către Cloud Atlas International.
    Noi descoperiri sugerează că faimoasa cooperare între păsările Honeyguide şi băştinaşii vânători de miere din Africa sub-sahariană este o conversaţie în două sensuri.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact