Știință

    Păsările sălbatice conversează cu oamenii la vânătoarea de miere

    Noi descoperiri sugerează că faimoasa cooperare între păsările Honeyguide şi băştinaşii vânători de miere din Africa sub-sahariană este o conversaţie în două sensuri.



    Honeyguide (Indicator indicator).


    Păsările Honeyguide merg înaintea vânătorilor şi le arată stupii, iar oamenii le lasă păsărilor ceară să mănânce.

    Un studiu realizat de Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, şi Universitatea din Cape Town, Africa de Sud, arată că păsările sunt chemate de către oameni cu un anumit apel.

    Experimentele efectuate în savana din Mozambic au arătat că o vânătoare asistată de păsări se face cu ajutorul unui sunet distinctiv, pe care vânătorii Yao din această regiune îl învaţă de la părinţii lor.

    Când merg prin tufişuri în căutarea cuiburilor de albine, vânătorii de miere scot un sunet asemănător cu "brrrr-hm", pentru a atrage un Honeyguide şi de a menţine atenţia păsării, odată ce aceasta începe să ghideze.

    Experimentul s-a desfăşurat în rezervaţia Niassa, o zonă protejată, atât prin emiterea sunetului de către vânători, cât şi prin redarea acestor înregistrări pe un difuzor.

    Păsările Honeyguides răspund în mod corespunzător numai la acest semnal, care le indică dorinţa oamenilor de a coopera, şi nu la alte sunete emise de oameni. Ele comunică cu oamenii, folosind la rândul lor apeluri şi comportamente speciale pentru a conduce vânătorii de miere la cuiburile de albine.

    Uneori, păsările Honeyguide au ele iniţiativa de a recruta oameni pentru a le arăta unde se găseşte un cuib de albine, folosind în acest scop un ciripit anume pentru a atrage atenţia oamenilor, zburând apoi dintr-un copac în altul în direcţia unde se găseşte cuibul de albine.

    Pare a fi o conversaţie în două sensuri, între oameni şi păsări sălbatice, de care beneficiază ambii participanţi.

    30 IULIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Puii unor dinozauri mâncau carne, apoi pe măsură ce creşteau îşi pierdeau dinţii şi îşi foloseau ciocurile pentru a ciuguli plante.
    Microbii producatori de metan ar putea fi responsabili de cea mai mare extincţie din istoria Pământului, când, acum 252 de milioane de ani, 90 la sută dintre speciile existente au dispărut.
    German Nation Metrology Institute (PTB) din Braunschweig a decis să găsească o nouă formulă pentru măsurarea unui kilogram.
    Când un urs leneş, într-o grădină zoologică, se uită în ochii tăi ca şi cum ar spune: "Hai, te rog, dă-mi ceva de mâncare, că mor de foame ..." ar putea face acest lucru numai pentru a-şi da importanţă şi a te manipula.
    Girafele au fost considerate multă vreme o singură specie împărţită în mai multe sub-specii, dar un recent studiu al ADN-ului lor sugerează că patru grupuri de girafe nu au făcut schimb de material genetic pentru milioane de ani şi au evoluat în specii distincte.
    Cercetătorii de la Universitatea din Siena, Italia, au descoperit la limita de est a vastului platou antarctic, numeroase fragmente de trunchiuri fosile pietrificate, multe dintre ele carbonizate.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact