Știință

    Unii dinozauri îsi pierdeau dinţii când creşteau

    Puii unor dinozauri mâncau carne, apoi pe măsură ce creşteau îşi pierdeau dinţii şi îşi foloseau ciocurile pentru a ciuguli plante.



    Limusaurus inextricabilis.


    Limusaurus inextricabilis a trăit în China în Jurasic, în urmă cu aproximativ 150 milioane de ani. Primele rămăşiţe fosilizate ale au fost descoperite cu un deceniu în urmă.

    Cercetătorii de la Capital Normal University în Beijing, China, au crezut iniţial că au găsit două specii diferite în zona Wucaiwan, una cu dinţi şi cealaltă fără dinţi. Şi-au dat însă seama că era vorba despre aceeaşi specie de reptilă, care are dinţi când este pui, apoi îi pierde pe măsură ce creşte şi ajunge adult fără dinţi, cu cioc.

    Cercetătorii cred că puii cu dinţi au fost, probabil, omnivori şi consumau carne. Adulţii, care aveau ciocuri, au fost obligaţi de căderea dinţilor să treacă la o hrană bazată pe plante.

    Ornitorincul de astăzi suferă un proces asemănător, ca şi unii peşti şi amfibieni ce îşi pierd şi ei dinţii pe măsură ce cresc.

    6 IANUARIE 2017



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Microbii producatori de metan ar putea fi responsabili de cea mai mare extincţie din istoria Pământului, când, acum 252 de milioane de ani, 90 la sută dintre speciile existente au dispărut.
    German Nation Metrology Institute (PTB) din Braunschweig a decis să găsească o nouă formulă pentru măsurarea unui kilogram.
    Când un urs leneş, într-o grădină zoologică, se uită în ochii tăi ca şi cum ar spune: "Hai, te rog, dă-mi ceva de mâncare, că mor de foame ..." ar putea face acest lucru numai pentru a-şi da importanţă şi a te manipula.
    Girafele au fost considerate multă vreme o singură specie împărţită în mai multe sub-specii, dar un recent studiu al ADN-ului lor sugerează că patru grupuri de girafe nu au făcut schimb de material genetic pentru milioane de ani şi au evoluat în specii distincte.
    Cercetătorii de la Universitatea din Siena, Italia, au descoperit la limita de est a vastului platou antarctic, numeroase fragmente de trunchiuri fosile pietrificate, multe dintre ele carbonizate.
    Cercetătorii de la Swinburne University of Technology din Australia au descoperit că siliciul negru are proprietatea de a omorî bacteriile, ceea ce deschide calea dezvoltării unei noi generaţii de nanomateriale antibacteriene.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact