Ediţia în limba română
    News / Mapamond

    Satul cu oameni care adorm brusc

    Din 2010, o misterioasă boală a somnului a cuprins satul Kalachi din Kazahstan, numit acum şi Hollow Sleepy, sat care are toate şansele să rămână pustiu, fiindcă lumea speriată a început să plece în alte părţi.


    Satul Kalachi are aproximativ 600 de locuitori şi în ultimii cinci ani, cel puţin o sută dintre ei au suferit o boală ciudată. În timpul unei zile obişnuite, la serviciu, la şcoală, acasă şi-au pierdut brusc cunoştinţa.

    Durata somnului brusc poate ajunge şi la câteva zile şi, uneori, loveşte mai multe persoane în acelaşi timp, ca şi cum cineva întoarce un comutator pentru a-i transforma. Iar crizele îi lasă pe oameni cu senzaţia de ameţeală, obosiţi şi cu tulburări de memorie.

    Cazurile par mai numeroase începând din 2013. În septembrie 2014, opt elevi au adormit toţi odată, în timpul unei ore de clasă.

    Şi, ca şi când nu ar fi destul, au apărut halucinaţii şi episoade delirante, mai ales la copii. Ei se comportă ca şi când ar fi în stare de ebrietate. Unul credea că are şerpi pe el, altul că îi explodează capul, iar o fetiţă de patru ani vedea trei ochi pe faţa mamei sale.

    Mai multe echipe de cercetare, medicii, virusologi, epidemiologi, toxicologi, au vizitat Kalachi şi au încercat să dezlege misterul, dar fără succes.

    De notat că în perioada sovietică, la câţiva kilometri, în oraşul Krasnogorsk, au fost în exploatare mine de uraniu, de unde se poate scurge gaz radon. S-a crezut că prezenţa radonului în aer îi afectează pe oameni, dar ipoteza nu ţine în întregime.

    Când se utilizează radon pe pacienţi la spital, aceştia se trezesc la o oră după operaţie, iar în minele de uraniu nu a adormit nimeni. Aici însă, există persoane care dorm între două şi şase zile. Şi ceea ce e mai curios, în timp ce cineva adoarme, o altă persoană care împarte acelaşi acoperiş nu este afectată.

    O altă pistă a fost monoxidul de carbon, dar concentraţiile măsurate nu sunt în măsură să provoace intoxicaţii.

    Ar putea fi şi o psihoză de masă, un sindrom colectiv rar, care se întâmplă uneori în comunităţi închise, dar nici această ipoteză nu are o fundamentare ştiinţifică.

    7 MARTIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Insula Niijima, apărută din ocean în noiembrie anul trecut la o mie de kilometri sud de Tokyo, continuă să crească. Aceasta, care era în primele zile într-o formă aproximativ ovală, a ajuns să se unească cu insula nelocuită Nishinoshima, situata la 500 metri.
    O echipă interdisciplinară de cercetători spanioli, utilizând camere cu infraroşu, scanere 3D şi radare ce penetrează prin sol, a verificat cinci zone ale bisericii din Convento de las Monjas Trinitarias Descalzas din Madrid în căutarea rămăşiţelor celebrului scriitor Cervantes.
    O epavă găsită pe fundul Mării Nordului a fost identificată ca fiind un submarin german pierdut în Primul Război Mondial.
    O scrisoare între doi faimoşi scriitori din Franţa, Albert Camus şi Jean-Paul Sartre, a fost descoperită într-o ramă, deasupra şemineului unui colecţionar de autografe, unde a fost ţinută timp de 44 de ani.
    Cercetătorii care lucrează pentru a descoperi rămăşiţele lui Miguel de Cervantes cred că au găsit în cele din urmă scheletul lui.
    Corpul unui alpinist din Noua Zeelandă, care a zăcut îngheţat într-un gheţar mai mult de patru decenii, a fost identificat în mod oficial.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact