Spațiu

    A fost descoperit un nou sistem planetar

    Telescopul spaţial Spitzer al agenţiei americane NASA a dezvăluit primul sistem cunoscut de şapte planete de dimensiuni apropiate cu Pământul, în jurul unei singure stele. Trei dintre aceste planete sunt situate în zona locuibilă, zonă din jurul stelei-mamă, unde o planetă stâncoasă ar putea avea apă lichidă.



    Sistemul TRAPPIST-1, comparat cu sistemul nostru solar.


    Situat la aproximativ 40 ani-lumină de Pământ, sistemul este relativ aproape de noi, în constelaţia Vărsătorului.

    Acest sistem de exoplanete este numit TRAPPIST-1, după The Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope (TRAPPIST) din Chile.

    În luna mai 2016, astronomii, folosind TRAPPIST, au descoperit trei planete în sistem. Asistat de mai multe telescoape la sol, inclusiv de European Southern Observatory's Very Large Telescope, Spitzer a confirmat existenţa a două dintre aceste planete şi a descoperit alte cinci.

    După densitatea lor, toate planetele TRAPPIST-1 se pare că sunt stâncoase, iar observaţiile viitoare vor determina nu numai dacă acestea sunt bogate în apă, dar şi dacă ar putea avea apă lichidă pe suprafaţa lor.

    Masa celei de a şaptea, care este şi cea mai îndepărtată exoplanetă, încă nu a fost estimată, dar oamenii de ştiinţă cred că ar putea fi îngheţată.

    Spre deosebire de soarele nostru, steaua acestui sistem planetar este un pitic rece, încât apa lichidă poate supravieţui pe planetele care orbitează foarte aproape de ea, mai aproape decât este posibil pe planetele din sistemul nostru solar.

    Toate cele şapte planete sunt mai aproape de steaua lor decât este Mercur de soarele nostru.

    Planetele sunt, de asemenea, foarte apropiate una de cealaltă. O persoană care s-ar afla pe suprafaţa unei planete, ar vedea caracteristicile geologice sau norii lumii vecine, care ar apărea, uneori, mai mare decât Luna pe cerul Pământului.

    Planetele par a fi "tidally locked", ceea ce înseamnă că o parte a planetei este îndreptată întotdeauna spre stea. Prin urmare, pe fiecare parte este zi sau noapte perpetuă.

    Acest lucru ar putea însemna că au vremea complet diferită de cea de pe Pământ, cu vânturi puternice care suflă din partea cu zi spre partea cu noapte şi cu schimbări extreme de temperatură.

    25 FEBRUARIE 2017



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Roverul Curiosity al NASA şi urmele deplasării sale pe suprafaţa planetei Marte sunt vizibile pe o imagine luată de camera de înaltă rezoluţie a Mars Reconnaissance Orbiter care se roteşte pe orbită în jurul planetei.
    Cercetătorii elveţieni şi belgieni, au realizat primul detector de mişcare pentru găsirea formelor de viaţă microscopice pe planete îndepărtate.
    Undele seismice au ajutat oamenii de ştiinţă să descifreze cel mai adânc mister: miezul interior al planetei. O echipa de cercetători de la Universitatea din Illinois şi Universitatea Nanjing din China au descoperit că miezul interior al Pământului are la rândul lui un miez interior, cu proprietăţi surprinzătoare.
    Ugrunaaluk kuukpikensis, aşa cum a fost numit noul dinozaur, ar putea revoluţiona ştiinţa şi istoria planetei. Este o nouă specie de dinozaur descoperită în nordul statului american Alaska, de o echipă de cercetători de la Universitatea Alaska din Fairbanks şi de la departamentul de ştiinţele vieţii al Universităţii Florida.
    NASA a confirmat că un ocean se află sub crusta de gheaţă care acoperă suprafaţa lui Ganymede, cel mai mare dintre sateliţii planetei Jupiter, iar acest ocean ar putea fi capabil să susţină viaţa.
    Kepler-78b este o lume de lavă aprinsă care înconjoară steaua sa la fiecare opt ore şi jumătate, la o distanţă mai mică de 1,6 milioane km, una dintre cele mai înguste orbite cunoscute, iar teoriile actuale spun că ea nu se putea forma acolo şi nici nu putea ajunge acolo.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact