Ediţia în limba română
    News / Sănătate

    Consumul zilnic de băuturi îndulcite cu zahăr legat de ficatul gras nealcoolic

    Obiceiul de a consuma o băutură îndulcită cu zahăr pe zi poate creşte riscul de boli de ficat gras non-alcoolic (NAFLD), conform cercetătorilor de la Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging al Universităţii Tufts.


    Cercetătorii au analizat 2634 de chestionare dietetice. Băuturile îndulcite cu zahăr analizate au inclus Cola cu şi fără cofeină, alte băuturi carbogazoase cu zahăr, limonadă sau alte băuturi necarbonatate din fructe.

    Participanţii au făcut o tomografie computerizata (CT) pentru a măsura cantitatea de grăsime în ficat. S-a constatat o prevalenţă mai mare de NAFLD în rândul persoanelor care au relatat că beau mai mult de o băutură îndulcită cu zahăr pe zi, comparativ cu persoanele care au declarat că nu beau băuturi îndulcite cu zahăr.

    Relaţiile dintre băuturile îndulcite cu zahăr şi riscul de boli de ficat gras non-alcoolic au rămas după ce au fost eliminaţi factorii ţinînd de vârstă, sex, indicele de masă corporală (IMC), precum şi factorii de alimentaţie şi stilul de viaţă, cum ar fi consumul de calorii, alcool şi fumat. În schimb, autorii nu au găsit nici o asociere între Cola fără zahăr şi NAFLD.

    NAFLD este caracterizată de o acumulare de grăsime în celulele hepatice care nu are legătură cu consumul de alcool. NAFLD este diagnosticată prin ultrasunete, CT, RMN, sau biopsie, iar mulţi dintre pacienţii cu boală nu aveau nici un simptom. Persoanele cu NAFLD prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare şi diabet de tip 2.

    22 IULIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu sugerează că un test de sânge ar putea salva multe vieţi prin găsirea recidivelor de cancer care au început să crească din nou după tratament.
    Cercetătoarea Charlotte Erlanson–Albertsson de la Universitatea din Lund, Suedia, a descoperit că componentele naturale din celula vegetală a spanacului, numite tilacoide, previn poftele alimentare şi pot contribui la reducerea obezităţii.
    Un grup de oameni de ştiinţă chinezi de la Zhangshan School of Medicine, Sun Yat-Sen University, au descoperit şi în prezent testează un virus care ar putea fi folosit pentru a distruge celulele canceroase, fără a afecta pe cele normale.
    Spălarea pe mâini cu săpun antibacterian conţinând triclosan, poate fi periculoasă. Această substanţă chimică găsită în produse lichide pentru spălat pe mâini ca şi în multe alte produse de uz casnic, cum ar fi şampoane şi pastă de dinţi, a fost legată de cancer.
    Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Stanford din California, a arătat cum infectarea cu bacteria Clostridium difficile poate fi tratată fără a folosi antibiotice.
    Un studiu realizat la Universitatea din Huddersfield privind proprietăţile anti-inflamatorii ale produselor naturale a relevat posibilitatea de a inhiba inflamaţia celulelor creierului cu ajutorul punicalagin-ului, un compus ce se găseşte în fructul de rodie.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact