O lume a cunoașterii
    Nutriție

    Extractul de spanac taie dependenţa de zahăr


    Cercetătoarea Charlotte Erlanson–Albertsson de la Universitatea din Lund, Suedia, a descoperit că componentele naturale din celula vegetală a spanacului, numite tilacoide, previn poftele alimentare şi pot contribui la reducerea obezităţii.



    Spanac. Foto: Victor M. Vicente Selvas/Wikimedia Commons.


    Cercetătoarea a căutat o modalitate de a încetini digestia grăsimilor şi astfel să pună la lucru tot intestinul. Componentele tilacoide se găsesc în frunzele verzi şi se bănuia că încetinesc digestia grăsimilor, ceea ce înseamnă că tot intestinul are timp să se implice.

    Odată ce alimentele ajung în intestinul distal, sau partea finală a intestinului subtire, declanşează o eliberare de hormoni de saţietate în intestin, care sunt trimişi la creier şi astfel ne face să ne simţim sătui. Alimentele moderne, procesate, au tendinţa să utilizeze numai intestinul superior sau duodenul şi astfel hormonii nu sunt eliberaţi la timp.

    Un grup de 15 oameni au luat un extract din frunze proaspete de spanac în fiecare dimineaţă şi au rezistat mult mai uşor tentaţiei de a mânca între mese. Au putut să se rezume la trei mese pe zi. Ei au avut un nivel mai ridicat de hormoni de saţietate în sânge şi un nivel de glucoză mai stabil.

    Consumul de spanac în sine nu este de ajuns. Organismul uman nu poate scoate direct din spanacul proaspăt componenta activă. Acesta trebuie măcinat, filtrat şi trecut printr-o centrifugă, eliberând astfel compusul tilacoid din celule. Produsul final este un extract în apă naturală, diferit de alte extracte din plante care utilizează solvenţi organici.

    Nu este încă clar dacă efectul tilacoidelor vine de la un singur ingredient activ, fiindcă componenta vegetală conţine sute de substanţe: galactolipide, proteine, vitamina A, E, K, antioxidanţi, beta-caroten, luteină.

    Tilacoidele reprezintă pliurile membranei interne în cadrul cloroplastelor. Tilacoidele conţin pigmenţi asimilatori şi sunt înconjurate de o membrană alcătuită dintr-o rețea de vezicule interconectate în care are loc fotosinteza.

    GH. MĂNOIU | 20 MARTIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Specialiştii de la Royal Society for Public Health din Marea Britanie consideră că sfaturile de a mânca mai multe grăsimi sunt iresponsabile şi potenţial mortale.
    Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, arată cum dieta mediteraneană şi consumul de ceai verde sunt de ajutor pentru persoanele care suferă de cancer de prostată.
    Cercetari de ultima ora facute de specialisti de la Ohio State University au aratat ca o substanta ce se gaseste in unele alimente din dieta mediteraneana, prin modificarea pe care o face asupra unei secvente specifice din reglarea genetica, re-educa celulele canceroase sa isi piarda superputerea de a scapa de moarte si sa se comporte ca niste celule normale, care mor programat.
    Studii facute de cercetatori de la Universitatea din Illinois au dus la concluzia ca ar putea exista o legatura intre dieta bogata in grasimi si problemele copiilor privind atentia, hiperactivitatea sau dizabilitatile de memorie si invatare.
    Un proces de regenerare a pancreasului ar putea fi declanşat printr-o dietă de post, afirmă un studiu efectuat la University of Southern California.
    O dietă cu un conţinut foarte scăzut de calorii poate inversa rapid diabetul de tip 2, conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Yale, din Statele Unite.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact