Ediţia în limba română
    News / Mapamond

    Descoperirea unui monument din piatra in Guatemala adauga un nou capitol istoriei Maya


    Arheologi de la Washington University din St. Louis, Statele Unite, au anuntat descoperirea sub templul principal al orasului antic Maya din El Perú-Waka’, din nordul Guatemalei, a unui monument de piatra pe care este sculptat un text hieroglific ce povesteste despre o printesa din secolul al saselea.



    Hieroglifa pe Stela 44. Foto: Francico Castaneda / Proyecto Arqueológico El Perú-Waka´y PACUNAM.


    Monumentul de piatra cunoscut acum sub numele de El Perú Stela 44, ofera o multime de informatii noi despre o perioada neagra din istoria Maya, inclusiv numele a doi conducatori necunoscuti anterior si realitatea politica din timpul lor. Naratiunea este plina de rasturnari de situatie si de transformari comune perioadelor de razboi, rareori gasite descrise in arheologia precolumbiana.

    Informatiile din text deschid un nou capitol in istoria vechiului regat Waka si a relatiilor sale politice cu cele mai puternice regate din perioada clasica a lumii Maya.

    El Perú-Waka’ este la aproximativ 64 km Vest de celebrul sit Maya din Tikal. In perioada clasica, acest oras regal comanda rute comerciale majore de la Nord la Sud si de la Est la Vest.

    Stela 44 a fost initial dedicata, acum 1450 de ani, de regele Wa’oom Uch’ab Tzi’kin din dinastia Wak, nume ce se traduce prin: "Cel care ridica Oferta vulturului", cinstirii tatalui sau, regele Chak luat Ich'aak.

    In text apare o regina, Lady Ikoon, ce pare a fi una dintre cele doua printese din dinastia Snake date in casatorie conducatorilor din El Perú-Waka’.

    Lady Ikoon a fost predecesoarea uneia dintre marile regine ale civilizatiei Maya, Lady K'abel, cea care a condus El Perú-Waka’ pentru mai mult de 20 de ani, impreuna cu sotul ei, regele K’inich Bahlam II. Ea a fost guvernator militar al regatului Wak, a purtat titlul de "Kaloomte", tradus prin "Razboinicul Suprem", cu o autoritate mai mare ca a regelui, sotul ei.

    Stela descoperita acum, a fost mutata din ordinul regelui K’inich Bahlam II in fata templului si a fost ingropata ca jertfa pentru sotia sa, regina Kaloomte’ K’abel, (dupa ce fusese expusa expusa peste 100 de ani), deoarece pe ea era povestea predecesorilor ei.

    GH. MANOIU | 20 IULIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Muzeul The Okinawa Prefectural Museum & Art a anunţat descoperirea unor unelte din scoică vechi de aproximativ 20000 de ani, în peştera Sakitari-do, aproape de locul în care au fost găsite cele mai vechi schelete întregi din ţară.
    In raul Khushmo din regiunea Tunguska, Siberia, s-au descoperit fragmente de meteorit ce se presupune ca provin de la corpul ceresc care a produs explozia din 1908. Descoperirea este considerata senzationala, fiindca ar putea sa faca lumina in aceasta enigma.
    O coadă de dinozaur cu pene din Cretacic a fost găsită perfect conservată în chihlimbar în Myanmar.
    Australia a pierdut în ultimii 200 de ani una din zece specii native de mamifere, cea mai ridicată rată de pierdere din lume în această perioadă de timp.
    Neurochirurgi, antropologi şi arheologi lucrează pentru a recrea tehnicile chirurgicale ale anticilor, după ce au constatat că o operaţie pe creier, veche de 2300 ani efectuată în Siberia, a avut succes.
    Oamenii de ştiinţă au confirmat existenţa unui "continent pierdut" sub insula Mauritius din Oceanul Indian, un rest din destrămarea supercontinentului Gondwana, proces care a început în urmă cu aproximativ 200 milioane de ani.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact