Ediţia în limba română
    News / Mapamond

    S-au gasit fragmente din meteoritul Tungust din 1908


    In raul Khushmo din regiunea Tunguska, Siberia, s-au descoperit fragmente de meteorit ce se presupune ca provin de la corpul ceresc care a produs explozia din 1908. Descoperirea este considerata senzationala, fiindca ar putea sa faca lumina in aceasta enigma.



    Map Tunguska. Foto: Wikipedia


    Fragmentele au fost gasite in 1988 de un cercetator de la Russian Academy of Sciences, dar pana acum nu au fost supuse analizelor moderne.

    Pietrele, in numar de trei, prezinta crestaturi superficiale ce apar uneori la o roca ce intra in atmosfera Pamantului si ia foc. Specialistii considera ca explozia de la Tunguska nu a generat suficienta caldura la sol pentru a topi rocile Pamantului.

    Cercetatorii rusi considera ca a fost o cometa cu o densitate similara cu a cometei Halley ce devine vizibila o data la 75-76 ani.

    Cele trei roci au fost rupte din corpul interior, de piatra, al unei comete de gheata in atmosfera Pamantului si supuse unui stress termic extrem. A mai existat un esantion gasit in 1930 de un mineralog rus, o piatra sticloasa topita ce continea bule de aer, esantion pierdut inainte de a se face analiza.

    Explozia din apropierea raului Podkamennaya Tunguska este unul dintre cele mai mari mistere ale istoriei moderne. Puterea ei a fost de 1000 de ori mai mare decat bomba de la Hirosima. Unda de soc a exploziei a fost estimata la 5 grade pe scara Richter si a distrus 80 milioane de copaci pe o suprafata de 2000 kmp. A omorat un om si mii de reni.

    Evenimentul din 30 iunie 1908, ora locala 7:17 a fost vazut de pe dealurile din nord-vestul lacului Baikal ca o coloana de lumina albastruie luminoasa ca si Soarele, ce se misca pe cer. Dupa zece minute s-a vazut un flash luminos si s-a auzit un zgomot ca un foc de artilerie. Mai aproape de explozie, oamenii au fost doborati din picioare si ferestrele s-au spart. Fluctuatiile presiunii atmosferice s-au simtit pana in Marea Britanie.

    Oamenii de stiinta nu s-au pus de acord daca a fost vorba de o cometa, un meteorit ce a explodat in atmosfera, o gaura neagra, antimaterie, mai ales ca nu s-a gasit un crater care sa fie sigur creat la acest eveniment.

    Oamenii de stiinta sunt sceptici si nu inteleg de ce a fost necesara o asteptare asa asa de lunga pana sa se faca publica aceasta descoperire si de ce nu s-au facut teste moderne pana acum.

    GH. MANOIU | 5 MAI 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O coadă de dinozaur cu pene din Cretacic a fost găsită perfect conservată în chihlimbar în Myanmar.
    Australia a pierdut în ultimii 200 de ani una din zece specii native de mamifere, cea mai ridicată rată de pierdere din lume în această perioadă de timp.
    Neurochirurgi, antropologi şi arheologi lucrează pentru a recrea tehnicile chirurgicale ale anticilor, după ce au constatat că o operaţie pe creier, veche de 2300 ani efectuată în Siberia, a avut succes.
    Oamenii de ştiinţă au confirmat existenţa unui "continent pierdut" sub insula Mauritius din Oceanul Indian, un rest din destrămarea supercontinentului Gondwana, proces care a început în urmă cu aproximativ 200 milioane de ani.
    Una dintre cele mai mari catastrofe cosmice din istoria sistemului nostru solar a lăsat urme în Suedia. Craterele studiate în centrul Suediei arată că doi asteroizi gemeni au lovit Pământul în urmă cu 458 milioane ani.
    Institutul Niels Bohr a realizat un nou studiu concluzionând că există riscul ca mările din jurul Scandinaviei, Angliei, Olandei şi nordului Germaniei să crească cu 1,6 metri în acest secol, mult mai mult decât media globală.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact