Mapamond

    Hartă stelară pe plafonul unui mormânt din Japonia

    O hartă stelară găsită pe plafonul unui mormânt antic din Japonia este considerată cea mai veche hartă stelară şi a fost bazată pe observaţiile astronomice realizate cu secole mai devreme în China.



    Harta stelară Dunhuang, China anul 700.


    Harta stelară se află în camera de piatră din Mormântul Kitora, un sit istoric din satul Asuka. Se consideră că mormântul a fost construit între secolul al şaptelea şi începutul secolului al optulea şi este renumit pentru picturile sale murale bogat colorate.

    Harta are 68 de constelaţii reprezentate cu discuri de aur. Trei cercuri concentrice reprezintă calea aparentă a Soarelui şi mişcarea obiectelor cereşti cu Steaua Polară în centru.

    Cercetători de la Observatorul Astronomic Naţional din Japonia şi Institutul de Studii Orientale al Universităţii Daito Bunka au analizat de unde s-ar fi putut observa stelele în China şi când ar fi putut fi elaborată harta, şi au stabilit ca posibile zone, cele situate la nord de paralela 34, cum ar fi Chang'an (astăzi Xi'an) şi Luoyang, ambele fiind vechi capitale ale dinastiilor chineze.

    În ceea ce priveşte perioada când au fost observate stelele, există două ipoteze, între anii 240 şi 520, sau între 120 î.Hr. şi 40 î.Hr., deci cu mai multe sute de ani înainte ca Mormântul Kitora să fie construit.

    Mai există o teorie emisă la Universitatea Doshisha, conform căreia diagrama stelară din Mormantul Kitora descrie cerul observat în 65 î.Hr. în Pyongyang sau Seul, capitalele Coreii de Nord şi respectiv de Sud.

    26 NOIEMBRIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Muzeul The Okinawa Prefectural Museum & Art a anunţat descoperirea unor unelte din scoică vechi de aproximativ 20000 de ani, în peştera Sakitari-do, aproape de locul în care au fost găsite cele mai vechi schelete întregi din ţară.
    Australia a pierdut în ultimii 200 de ani una din zece specii native de mamifere, cea mai ridicată rată de pierdere din lume în această perioadă de timp.
    Neurochirurgi, antropologi şi arheologi lucrează pentru a recrea tehnicile chirurgicale ale anticilor, după ce au constatat că o operaţie pe creier, veche de 2300 ani efectuată în Siberia, a avut succes.
    Una dintre cele mai mari catastrofe cosmice din istoria sistemului nostru solar a lăsat urme în Suedia. Craterele studiate în centrul Suediei arată că doi asteroizi gemeni au lovit Pământul în urmă cu 458 milioane ani.
    Institutul Niels Bohr a realizat un nou studiu concluzionând că există riscul ca mările din jurul Scandinaviei, Angliei, Olandei şi nordului Germaniei să crească cu 1,6 metri în acest secol, mult mai mult decât media globală.
    Antarctica a fost acoperită cu întinse păduri în Triasic, distruse probabil de inundaţii catastrofale.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact