O lume a cunoașterii
    Știri / Tehnologie

    Inteligența artificială mai tare ca medicii în evaluarea problemelor oculare

    Cunoștințele clinice și abilitățile de raționament ale GPT-4 se apropie de nivelul oftalmologilor specialiști, a constatat un studiu efectuat de Universitatea din Cambridge, Marea Britanie.



    Inteligenta artificiala bate medicii in evaluarea cu acuratete a problemelor oculare. Foto: Mavocado/Getty


    GPT-4 - un „model lingvistic mare” - a fost testat împotriva medicilor aflati în diferite etape ale carierei lor, inclusiv medici generaliști, oftalmolog stagiari și specialiști.

    Fiecăruia i s-a prezentat o serie de 87 de scenarii care implică o problemă specifică a ochiului și i s-a cerut să dea un diagnostic sau un tratament, selectând dintre patru opțiuni.

    GPT-4 a obținut un scor semnificativ mai bun la test decât medicii rezidenți, și scoruri similare celor experți în oftalmologie - deși cei mai performanți medici au obținut scoruri mai mari.

    Cercetătorii spun că modelele mari de limbaj nu vor inlocui probabil profesioniștii din domeniul sănătății, dar au potențialul de a îmbunătăți asistența medicală ca parte a fluxului de lucru clinic.

    Ei spun că modelele lingvistice mari de ultimă generație, cum ar fi GPT-4, ar putea fi utile pentru a oferi sfaturi, diagnostic și sugestii de management legate de ochi în contexte bine controlate, cum ar fi triajul pacienților sau în cazul în care accesul la profesioniști specialiști din domeniul sănătății este limitat.

    S-ar putea implementa inteligența artificială în triajul pacienților cu probleme oculare pentru a decide care cazuri sunt urgențe și trebuie văzute imediat de un specialist, care pot fi văzute de un medic de familie și care nu au nevoie de tratament.

    Cercetătorii spun că studiul lor este superior unor studii anterioare similare, deoarece au comparat abilitățile AI cu medicii practicanți, mai degrabă decât cu seturi de rezultate ale examinărilor.

    Testul a inclus întrebări despre o gamă largă de probleme oculare, inclusiv sensibilitate extremă la lumină, scăderea vederii, leziuni, mâncărimi și dureri la ochi, luate dintr-un manual folosit pentru a testa oftalmologii stagiari.

    Acest manual nu este disponibil gratuit pe internet, ceea ce face puțin probabil ca conținutul său să fi fost inclus în seturile de date de antrenament ale GPT-4.

    GPT-4 și GPT-3.5 – sau „Generative Pre-Trained Transformers” - sunt antrenate pe seturi de date care conțin sute de miliarde de cuvinte din articole, cărți și alte surse din internet.

    Acestea sunt două exemple de modele mari de limbaj; altele utilizate pe scară largă sunt Pathways Language Model 2 (PaLM 2) și Large Language Model Meta AI 2 (LLaMA 2).

    GPT-4 alimentează chatbot-ul online ChatGPT pentru a oferi răspunsuri personalizate la întrebările umane.

    23 APRILIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă de cercetători de la Laboratorul Național Oak Ridge al Departamentului de Energie din Statle Unitea a folosit o nouă variantă a unei metode vechi pentru a detecta materiale în cele mai mici cantități înregistrate până acum.
    Ouăle crude și produsele din ouă pot transporta Salmonella și pot provoca boli și focare de origine alimentară și chiar deces, în anumite circumstanțe. O soluție simplă la agenții patogeni de origine alimentară din ouă ar fi pasteurizarea tuturor ouălor crude înainte de a fi consumate.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Tehnică din Delft, Olanda, au dezvoltat o memorie reinscriptibilă care stochează informaţii în poziţiile individuale ale atomilor de clor pe suprafaţă de cupru.
    NASA a trimis cu un balon, un fel de farfurie zburătoare în atmosfera superioară pentru a testa tehnologii care într-o zi ar putea fi folosite pentru a pune sarcini grele şi oameni pe Marte.
    Cercetătorii japonezi de la Universitatea din Hiroshima lucrează la un mini-calculator care poate fi ţinut pe ureche, ca o cască şi care poate fi controlat prin mişcările musculaturii feţei, un clipit al ochilor sau o mişcare a limbii. Ei speră să ajungă la comercializarea dispozitivului la sfârşitul lui 2015.
    Cercetatorii de la departamentul de chimie a Universitatii din Georgia, Statele Unite, au studiat pigmentul albastru stralucitor, folosit acum 5000 de ani de egipteni in operele lor de arta, numit stiintific tetrasilicat calcic de cupru si au reusit sa divida cristalele acestuia in nanofolii atat de subtiri, incat, pentru a se ajunge la grosimea unui fir de par ar trebui cateva mii. Aceste folii care emit radiatii infrarosii, cum sunt cele emise de telecomanda televizorului, pot ajuta laboratoarele tehnologice in gasirea de noi materiale pentru imagistica medicala, telecomenzi, cerneala de siguranta etc.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact