Mapamond

    Ritualuri funerare la neandertalieni?


    O echipă internaţională de arheologi a studiat timp de 13 ani rămăşiţele funerare descoperite în sud-vestul Franţei şi a ajuns la concluzia că neandertalienii, precursori ai oamenilor moderni, îşi îngropau morţii.


    Mormântul a fost descoperit în 1908 în grota Chapelle-aux-Saints, în sud-vestul Franţei. Deşi au fost cercetători care au declarat, încă de atunci, pe baza oaselor bine conservate, că au în faţă un mormânt, comunitatea ştiinţifică nu s-a pus de acord cu acest fapt la vremea respectivă.

    Începând cu 1999, arheologii au început excavări în alte şapte peşteri din zonă şi până în 2012 au descoperit rămăşiţele a doi copii şi un adult, alături de oase de bizoni şi reni. Analiza geologică a gropii unde au fost găsite rămăşiţele arată că nu a fost o trăsătură naturală a podelei peşterii.

    Natura relativ curată a acestor vestigii vechi de 50000 de ani şi lipsa urmelor de animale, indică faptul că au fost acoperite imediat după moarte. Deşi nu se poate şti dacă a fost un ritual sau o necesitate, descoperirea reduce distanţa de comportament dintre neandertalieni şi oamenii moderni.

    Neandertalienii, consideraţi de unii paleontologişti ca o specie aparte, de alţii ca o subspecie a lui Homo sapiens, au trăit în Europa acum 600000 - 350000 de ani, iar data extincţiei lor este controversată, fiind estimată acum 30000 de ani.

    GH. MANOIU | 4 IANUARIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O mumie adusă în Germania de o prinţesă bavareză după o expediţie în America de Sud, în 1898, şi care nu fusese identificată, a fost analizată de cercetătorii de la Universitatea din Munchen. După aducerea ei, mumia a fost ignorată şi multă vreme s-a crezut că a fost găsită în mlaştinile din Germania.
    O hartă stelară găsită pe plafonul unui mormânt antic din Japonia este considerată cea mai veche hartă stelară şi a fost bazată pe observaţiile astronomice realizate cu secole mai devreme în China.
    Muzeul The Okinawa Prefectural Museum & Art a anunţat descoperirea unor unelte din scoică vechi de aproximativ 20000 de ani, în peştera Sakitari-do, aproape de locul în care au fost găsite cele mai vechi schelete întregi din ţară.
    Australia a pierdut în ultimii 200 de ani una din zece specii native de mamifere, cea mai ridicată rată de pierdere din lume în această perioadă de timp.
    Neurochirurgi, antropologi şi arheologi lucrează pentru a recrea tehnicile chirurgicale ale anticilor, după ce au constatat că o operaţie pe creier, veche de 2300 ani efectuată în Siberia, a avut succes.
    Una dintre cele mai mari catastrofe cosmice din istoria sistemului nostru solar a lăsat urme în Suedia. Craterele studiate în centrul Suediei arată că doi asteroizi gemeni au lovit Pământul în urmă cu 458 milioane ani.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact