Știință

    Studiu: s-ar putea să ne aflăm într-un catastrofal sezon vulcanic

    O erupţie vulcanică, cu potenţialul de a aduce umanitatea într-o stare de pre-civilizaţie s-ar putea întâmpla în următorii 80 de ani.



    Vulcan (arhivă).


    European Science Foundation a realizat un studiu potrivit căruia, ameninţarea unor dezastre de mare impact este extrem de subestimată.

    Studiul ia în calcul riscurile naturale extreme, cum ar fi cutremure, tsunami şi vulcani, şi concluzionează că erupţiile vulcanice extreme prezintă un risc mai mare decât toate celelalte riscuri naturale, mai mare şi ca impactul cu asteroizi.

    De la super-vulcanul din Indonezia, cercetătorii se întreabă dacă populaţia lumii este pe cale de a fi anihilată într-un nor de cenuşă şi lavă topită în viitorul nu prea îndepărtat. Raportul pare să indice că există 5 până la 10 la sută şanse ca o activitate vulcanică pe scară largă să se întâmple înainte de sfârşitul secolului.

    Alţi cercetători consideră însă că nu există în acest moment nici un vulcanism altfel decât există în mod obişnuit.

    21 IANUARIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un nou studiu a descoperit creşteri majore ale umidităţii mediului care au avut loc chiar înainte de extincţia în masă a speciilor megafaunei, cu 11000-15000 de ani în urmă.
    O echipă de cercetători de la Universitatea din Stockholm, Suedia, au descoperit că placa de gheaţă scandinavă a jucat un rol mult mai important decât se credea anterior, în debutul perioadei reci cunoscută sub denumirea de Ice Age.
    O misterioasă creatură marină a fost descoperită în largul coastelor Siberiei, pe insula Sahalin. Ea are dimensiunea a două fiinţe umane adulte, un nas imens ca un cioc de pasăre şi coada formată din păr şi pene.
    Cercetatorii de la Max Planck Institute for Biological Cybernetics au ajuns la concluzia ca rozatoarele isi muta ochii in directii opuse, astfel incat sa pastreze mereu un ochi indreptat asupra spatiului aerian de deasupra lor. Ei au folosit camere miniaturale de mare viteza, fixate pe capul acestora si au descoperit ca fiecare ochi se misca intr-o directie diferita, in functie de schimbarea capului animalului, desi informatiile vizuale de la ochi sunt procesate similar cu al altor mamifere.
    Apigenina, o substanţă găsită în patrunjel, cimbru, muşeţel şi ardei roşu, îmbunătăţeşte formarea neuronilor şi întăreşte conexiunile dintre celulele creierului, un posibil tratament pentru boli cum ar fi schizofrenia, depresia, Alzheimer şi Parkinson.
    Oamenii de ştiinţă americani au descoperit un hormon sintetizat de ficat, care ar putea reduce pofta de zahăr şi alcool şi i-ar ajuta pe cei care suferă de diabet sau obezitate.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact