Mapamond

    Vulcanul din Yellowstone ar putea erupe mai repede decât era de aşteptat

    Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona, Statele Unite, au analizat mineralele din jurul super-vulcanului din Parcul Național Yellowstone şi au ajuns la o concluzie surprinzătoare. Acesta ar putea erupe mult mai repede decât se aşteptau şi viaţa, aşa cum o ştim, ar putea să înceteze.



    Yellowstone.


    Cercetători au analizat mineralele din cenuşa fosilizată de la ultima erupţie şi au descoperit că schimbările de temperatură şi compoziţie au durat doar câteva decenii, mult mai repede decât secolele la care se gândeau anterior.

    Super-vulcanul a erupt acum aproximativ 630000 de ani. Anterior, el a explodat cu 1,3 milioane de ani în urmă.

    Dacă va apare o altă erupţie, cercetătorii consideră că super-vulcanul nu va lăsa nimic aşa cum ştim acum.

    Va arunca de 2500 de ori mai mult material decât Muntele Sf. Elena la erupţia din 1980 şi ar putea acoperi cea mai mare parte continentală a Statelor Unite cu cenuşă, eventual aducând peste planetă o iarnă vulcanică.

    Noua descoperire vine după un alt studiu din 2011, care a descoperit că rezervorul de magmă din Yellowstone s-a mărit considerabil, cu aproximativ 25,4 centimetri în şapte ani.

    Totuşi sunt necesare cercetări suplimentare înainte de a se ajunge la o concluzie definitivă.

    La rândul său, NASA lucrează la o metodă de a împiedica super-vulcanul să distrugă o mare parte a planetei, încercând să răcească magma înainte de a se revărsa.

    14 OCTOMBRIE 2017



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă de arheologi de la British Museum, London's Natural History Museum şi Queen Mary College de la University of London au anunţat descoperirea unor amprente de picioare umane, vechi de cel puţin 800000 ani, în noroi întărit, la Happisburgh, pe coasta de est. Sunt urmele a cinci persoane şi sunt cele mai vechi găsite în afara Africii, şi cele mai vechi dovezi ale vieţii umane din nordul Europei.
    O echipă internaţională de arheologi condusă de New York University a studiat timp de 13 ani rămăşiţe descoperite în sud-vestul Franţei şi a ajuns la concluzia că neandertalienii, precursori ai oamenilor moderni, îşi îngropau morţii. Descoperirea nu confirmă numai existenţa unor morminte în Europa de Vest ci şi o capacitate cognitivă necesară.
    O mumie adusă în Germania de o prinţesă bavareză după o expediţie în America de Sud, în 1898, şi care nu fusese identificată, a fost analizată de cercetătorii de la Universitatea din Munchen. După aducerea ei, mumia a fost ignorată şi multă vreme s-a crezut că a fost găsită în mlaştinile din Germania.
    O hartă stelară găsită pe plafonul unui mormânt antic din Japonia este considerată cea mai veche hartă stelară şi a fost bazată pe observaţiile astronomice realizate cu secole mai devreme în China.
    Muzeul The Okinawa Prefectural Museum & Art a anunţat descoperirea unor unelte din scoică vechi de aproximativ 20000 de ani, în peştera Sakitari-do, aproape de locul în care au fost găsite cele mai vechi schelete întregi din ţară.
    Australia a pierdut în ultimii 200 de ani una din zece specii native de mamifere, cea mai ridicată rată de pierdere din lume în această perioadă de timp.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact