Ediţia în limba română
    News / Sănătate

    Ceaiul verde poate să blocheze unele medicamente pentru scăderea tensiunii


    Un antioxidant conţinut în ceaiul verde, pare să reducă eficienţa unor medicamente pentru scăderea tensiunii, prin blocarea unora dintre proteinele care transportă moleculele de substanţă din medicament în şi între celule.



    Frunze de ceai pe o plantaţie japoneză. Foto: Wikimedia Commons.


    Medicii atenţionează deja că anumite sucuri de fructe interferează cu unele medicamente comune. Printre ele este sucul de grapefruit, care face ca organismul să absoarbă mai puţin anumite tipuri de statine folosite la reducerea colesterolului, dar şi medicamentele pentru tensiune, aritmie, antihistaminice sau anti-anxietate, pot fi afectate de acesta.

    Şi alte sucuri de citrice, cum sunt portocalele, pot avea efecte similare. Iar de acum ar trebui inclus în listă şi ceaiul verde.

    Testele de laborator au arătat că ceaiul verde blochează, prin antioxidantul EGCG, o proteina prezentă în mucoasa intestinului uman care ajută la transportul medicamentelor în celule. Două ceşti de ceai sunt suficiente pentru a avea acest efect asupra oamenilor. Nu se ştie încă, dacă alte tipuri de ceai au acelaşi efect.

    Cum ceaiul verde are şi el beneficiile lui pentru sănătate, specialiştii recomandă pentru pacienţii cu hipertensiune arterială să lase un decalaj de patru ore între ceai şi medicamente. Unde este posibil, ar trebui prescris un medicament care să nu fie afectat de ceaiul verde.

    GH. MANOIU | 14 IANUARIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un nou studiu condus de Universitatea din Cambridge ridică întrebări privind restricţionarea consumului de grăsimi saturate şi încurajarea consumului de grăsimi polinesaturate pentru a preveni bolile de inimă.
    A avea diabet de tip 2 poate insemna că sunteţi deja pe drumul spre Alzheimer, afirmă cercetătorii de la University at Albany din New York în urma unui studiu ce leagă cele două boli. S-ar putea folosi medicamentele pentru Alzheimer încă din stadiul de diabet pentru a preveni tulburările cognitive de la început, au declarat ei.
    O terapie revoluţionară pentru fibroza chistică ar putea îmbunătăţi profund calitatea vieţii pacienţilor, spun medicii.
    Se spune ca un pahar de vin rosu sau consumul de fructe aduc beneficii pentru sanatate. Aceste beneficii sunt de multe ori legate de polifenoli, substante chimice ce se gasesc in produsele alimentare, din care fac parte flavonoidele si acizii fenolici, dar si fragmente de proteine numite peptide. Oameni de stiinta din 12 centre de cercetare europene ruleaza experimente si studii clinice pentru a vedea ce efecte benefice pot avea polifenolii si peptidele asupra riscului de boli cardiovasculare.
    Obiceiul de a consuma o băutură îndulcită cu zahăr pe zi poate creşte riscul de boli de ficat gras non-alcoolic (NAFLD), conform cercetătorilor de la Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging al Universităţii Tufts.
    Un studiu sugerează că un test de sânge ar putea salva multe vieţi prin găsirea recidivelor de cancer care au început să crească din nou după tratament.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact