Ediţia în limba română
    News / Sănătate

    Consumul de grăsimi bune reduce riscul bolilor de inimă

    Consumul de grăsimi sănătoase ar putea salva mai mult de un milion de persoane pe plan internaţional de la deces cauzat de bolile de inimă.



    Uleiul de măsline, una dintre grăsimile bune pentru sănătate.


    Folosind date statistice din 2010, cercetătorii de la Universitatea Tufts din Boston, Massachusetts, Statele Unite, au estimat că mai mult de 700000 de persoane au murit în acel an deoarece nu au mâncat suficient de multe grăsimi bune.

    La nivel mondial, lumea se concentrează pe reducerea grăsimilor saturate. Dar un impact mult mai mare asupra deceselor de boli de inimă l-ar avea creşterea consumului de grăsimi polinesaturate în loc de grăsimi saturate şi glucide rafinate, alături de reducerea grăsimilor trans.

    Grăsimile polinesaturate ajută la micşorarea nivelului de colesterol rău din sânge, reducând astfel riscul bolilor de inimă şi accidentelor vasculare cerebrale. Uleiurile bogate în grăsimi polinesaturate, furnizează grăsimi esenţiale de care are nevoie organismul, cum ar fi unii acizi graşi cu lanţ lung.

    Alimentele care conţin grăsimi polinesaturate includ uleiurile de soia, porumb şi floarea soarelui, tofu, nuci şi seminţe şi peşte gras, cum ar fi somonul, macroul, heringul şi păstrăvul.

    Peste 700000 de decese la nivel mondial din cauza bolilor de inimă au fost cauzate de consumul a prea puţine grăsimi polinesaturate omega-6, ca înlocuitoare pentru grăsimi saturate şi carbohidraţi rafinaţi. Cifra reprezintă 10,3 la sută din totalul deceselor de boli de inimă la nivel mondial.

    Prin comparaţie, doar aproximativ o treime, 250000 de decese, au rezultat din consumul în exces de grăsimi saturate în loc de uleiuri vegetale sănătoase, reprezentând 3,6 la sută dintre decesele de boli de inimă la nivel mondial.

    Grăsimile saturate se găsesc în carne, brânzeturi şi produse lactate grase, precum şi în uleiurile de palmier şi nucă de cocos. Autorii sugerează că diferenţa se datorează beneficiilor suplimentare aduse de consumul de grăsimi polinesaturate omega-6 ca înlocuitoare pentru carbohidraţi.

    În plus, peste 500000 de decese, reprezentând 7,7 la sută dintre decesele la nivel mondial de boli de inima, au rezultat din consumul în exces de grăsimi trans, cum ar fi cele din alimente prelucrate, coapte, prăjite şi din grăsimile de gătit folosite în anumite ţări.

    Naţiunile tropicale, cum ar fi Kiribati, Insulele Solomon, Filipine şi Malaezia, au avut cele mai mari rate de decese din boli de inimă legate de excesul de consum de grăsimi saturate, ţări în care se consumă o cantitate mare de ulei de palmier ce conţine grăsimi saturate cu acelaşi risc pentru boli de inima ca şi grăsimile animale.

    6 MARTIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la George Mason University, Washington, Statele Unite, au descoperit o scădere a fluxului sanguin la femeile cu bulimie în partea creierului implicat în gândirea autocritică, fapt ce susţine ideea că aceste persoane folosesc alimentele pentru a evita gândurile negative despre ei înşişi.
    Cercetătorii de la Universitatea din Southampton, Marea Britanie, au descoperit că proprietăţile naturale antimicrobiene ale cuprului şi aliajelor de cupru ar putea reduce dramatic prezenţa Staphylococcus aureus rezistent la meticilină.
    Cercetatori de la Spine Centre of Southern Denmark, Institute of Regional Health Services Research, Lillebaelt Hospital, University of Southern Denmark au ajuns la o concluzie surprinzatoare: multe dintre cazurile de dureri lombare cronice si edem osos vertebral ar putea fi datorate unei bacterii si ar putea fi tratate cu antibiotice.
    Eliminarea băuturilor zaharoase din dietă ar reduce semnificativ riscul de apariţie a diabetului de tip 2, potrivit rezultatelor unui studiu internaţional.
    Consumul sucului concentrat de afine îmbunătăţeşte funcţionarea creierului la persoanele în vârstă, conform unui studiu realizat la Universitatea Exeter din Devon, Anglia.
    Un studiu realizat de specialişti de la Universitatea din Cambridge arată că unele persoane cu nivel ridicat de presupus colesterol "bun" au un risc mare de boli de inimă.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact